Main menu

header

607 3 2de Raluca Grințescu

Ştiinţa este foarte aproape de a fi descoperit o modalitate simplă de a obţine o talie mai subţire, un IQ mai mare şi o viaţă mai lungă şi mai fericită. În plus, nu durează decât patru zile să obţineți acest lucru.

Nu este una obișnuită

Un nou studiu, care a fost realizat de Institutul Naţional de Îmbătrânire din America, a conceput o dietă care vă ajută să obţineți toate aceste beneficii în doar patru zile. Într-un studiu preliminar, cercetătorii au descoperit că, dacă reduceți caloriile zilnice la jumătate pentru patru zile la fiecare două săptămâni, veți reduce biomarkerii îmbătrânirii, diabetului, bolilor de inimă şi cancerului, fără niciun alt efect advers. „Nu este o dietă obişnuită, pentru că nu trebuie să o ţineți tot timpul”, a spus Valter Longo, de la Universitatea din sudul Californiei. Cercetătorii au testat dieta, care se numeşte „dieta care mimează postul negru” (FMD), pe drojdie, şoareci şi oameni. Concluzia a fost că nu contează pe ce specii o testează, căci rezultatele sunt aceleaşi.

Încetinește îmbătrânirea corpului

Studiile pe drojdie şi pe şoareci au arătat că dieta măreşte speranţa de viaţă, în timp ce studiul-pilot pe cei 19 oameni a demonstrat că dieta nu doar că încetineşte îmbătrânirea corpului şi minţii, ci şi împiedică acumularea de grăsime în zona abdominală. „Postul negru este foarte greu de ţinut şi poate fi chiar periculos, aşa că am dezvoltat o dietă care să aibă aceleaşi efecte în organism. Eu personal am încercat ambele variante, şi dieta care mimează postul negru este pe departe cea mai uşoară şi cea mai sigură”, a explicat Longo.

Mimează postul negru

Dieta mimează, de fapt, postul negru, pentru că nu renunţați de tot la mâncare în acea perioadă. Cercetătorii n-au făcut decât să reducă numărul de calorii cu 34% sau cu 54% pe zi, pentru patru zile consecutive, din două în două săptămâni. În restul celor 22 de zile, participanţii au mâncat ca de obicei. Longo este de părere că dieta care mimează postul negru poate fi ţinută la fiecare trei, până la şase săptămâni, în funcţie de sănătatea şi de greutatea fiecăruia. „Este vorba despre a reprograma organismul astfel încât să intre într-un mod de îmbătrânire mai lent, dar şi despre a-l întineri prin regenerarea celulelor. Nu toată lumea este suficient de sănătoasă pentru a ţine post negru patru zile, iar consecinţele pot fi severe pentru cineva care nu o face în mod corect”, a mai spus cercetătorul.

Dieta este încă studiată de oamenii de ştiinţă, dar, dacă rezultatele sunt pozitive, aceasta poate fi prima metodă sigură şi eficientă pentru a obţine o viaţă mai lungă