Main menu

header

604 3 1de Roxana Istudor

Un regim cu ciorbă de oase cucerește tot mai multe persoane care i-au constatat rezultatele în trei săptămâni. De la vedete la oameni obișnuiți, cei care vor să slăbească sănătos și rapid recurg la acest regim tot mai lăudat.

Specialiștii o recomandă

Nutriționistul și autorul de cărți de specialitate dr. Kellyann Petrucci a pus la punct un plan de slăbire bazat pe ciorbă de oase, pe care l-a detaliat în cartea „Dieta cu ciorbă de oase”, garantând chiar de pe copertă rezultate spectaculoase: o pierdere în greutate de circa 7 kilograme și 10 centimetri mai puțin în talie în 21 de zile. Programul este o combinație de diete: timp de două zile pe săptămână (nu consecutive!), se consumă doar şase cești cu ciorbă de oase sau cinci cești cu ciorbă de oase și o gustare la ora 7:00 dimineața. În celelalte zile ale săptămânii se consumă meniuri echilibrate, de asemenea detaliate în carte, din legume, fructe și carne slabă. Alți nutriționiști care s-au exprimat pozitiv vizavi de acest nou trend în lumea dietelor sunt, printre alții, Jill Grunewald și Mark Sisson.

Conținut plin de beneficii

604 3 2Ciorba de oase aduce nenumărate beneficii organismului, arată site-ul nourishedkitchen.com. Acest preparat bazat pe fierberea îndelungată a oaselor conține în primul rând foarte multe proteine, fiind, totodată, și o importantă sursă de minerale. Glicina susține detoxificarea, digestia, secreția de acid gastic; prolina asigură o bună sănătate a pielii; gelatina este implicată în buna funcționare a sistemului digestiv; calciul, magneziul și fosforul susțin procesele interne ale organismului. Mai mult, supa de oase micșorează efectele răcelilor și are efect asupra sistemului imunitar. Dintre toate aceste considerente, plus gustul delicios, rezultatele consumului sunt rapide și evidente: o bună sănătate a dinților și oaselor, îmbunătățirea digestiei, suport pentru articulații, piele și unghii, chiar eliminarea celulitei, prin efectul asupra țesuturilor.

Vedetele au adoptat-o

Starurile de la Hollywood dau de regulă tonul atunci când vine vorba despre diete, iar în legătură cu ciorba de oase, unele dintre cele mai frumoase și mai în formă actrițe au numai cuvinte de laudă. „Fac o ciorbă de oase a cărei rețetă am pus-o și pe internet. Este excelentă și plină de colagen. Când o bei, este ca o grăsime… cred că lumea se teme de grăsime, dar grăsimea bună este prietenul tuturor”, spune Salma Hayek. La rândul său, Gwyneth Paltrow o recomandă pentru „conținutul în calciu, magneziu și aminoacizi, precum și pentru elasticitatea pielii”, iar Shailene Woodley este atât de entuziasmată, încât afirmă că „ciorba de oase este totul!”. Lor li se alătură sportivul Kobe Bryant, care a revenit în 2015 pe terenul de baschet, la 36 de ani, după accidentări serioase, tot grație ciorbei de oase, notează washingtonpost.com.

Cum s-o preparați acasă

604 3 3Ciorba de oase poate fi făcută din vită, miel, pasăre sau pește, alături de legume și condimente. Modul de preparare este relativ simplu și nu mai mult decât adaptarea modernă a unei maniere străvechi de a găti: puneți oasele într-un vas cu apă rece care să le acopere, adăugați puțin oțet și lăsați să se odihnească 30 de minute. Puneți morcovi și țelină, tăiate mari, și aşezați oala pe foc; după primul clocot, înlăturați impuritățile de la suprafață, reduceți mult flacăra și lăsați să fiarbă totul timp de peste două ore. Cu 30 de minute înainte de final, adăugați ceapa și pătrunjelul. Opțional, se pot pune condimente. Strecurați foarte bine zeama rezultată, care, după răcire, se poate ține în frigider până la cinci zile sau se poate congela.

Consumul de cereale, uleiuri procesate, îndulcitori artificiali, zahăr, mazăre, cartofi albi și alcool este oprit pe durata dietei cu ciorbă de oase

Demonstraţie „în direct“

Jurnalista de la „Femail” (divizie a „Daily Mail”) Erica Tempesta a încercat personal dieta de trei săptămâni cu ciorbă de oase, arătând pas cu pas, pe pagina de internet, ce a făcut. Rezultatele au fost peste așteptări: „Am fost îngrijorată că voi pune la loc tot ce am dat jos în cele trei săptămâni, dar nu s-a întâmplat nimic în perioada următoare dietei. Sunt mai atentă acum la ce mănânc, dar nu simt că îmi impun restricții. Sper să mai pierd din kilograme, așa că mă voi întoarce la ciorba de oase două zile pe săptămână. Recomand acest program și pentru că mi-a anulat o dependență de zahăr pe care nici nu știam că o am”.