Main menu

header

594 3 1de Raluca Grințescu

Lipsa de mişcare, alimentaţia dezorganizată, nerespectarea orelor de odihnă şi factorii de stres reprezintă principalele motive pentru care aproape patru din zece adulţi sunt supraponderali, iar 13% sunt obezi. În opinia specialiștilor, practicarea yoga de cel puțin trei ori pe săptămână este cea mai eficientă metodă prin care puteți scădea semnificativ nivelul hormonilor de stres și totodată de a combate kilogramele în plus. Profesorul de yoga acreditat internațional Dana Țupa, fondatorul PURNA Yoga Academy, consideră că există câteva poziții de yoga pentru începători care vă vor ajuta, în timp, să vă echilibrați nivelul hormonal și chiar să slăbiți considerabil fără prea mare efort. Pot fi abordate toate posturile într-o zi sau alternativ, după cum permite timpul personal.

Trikonasana

Postura triunghiului

594 3 2Această postură îmbunătăţeşte zona taliei şi ajută treptat la eliminarea părţii laterale a grăsimilor depuse pe centura abdominală, pe care o şi tonifică, împreună cu musculatura picioarelor şi a umerilor. Puteți adopta această postură astfel: se depărtează picioarele în lateral, cu tălpile paralele, apoi se răsuceşte mai întâi talpa dreaptă către exterior; se ridică braţele în lateral, la nivelul umerilor, şi pe expir se apleacă trunchiul spre dreapta; braţul stâng va ajunge perpendicular pe tavan, în timp ce braţul drept va fi perpendicular pe podea; capul rămâne fie în prelungirea coloanei, fie se răsuceşte uşor, astfel încât privirea să ajungă la un unghi de 45 de grade cu degetele mâinii stângi; se respiră normal, de voie şi se menţine poziţia, în funcţie de posibilităţi, între 30 de secunde şi patru minute. Revenirea se face lent şi, după aproximativ 30 de secunde, timp în care coloana şi muşchii revin la normal, se va face postura exact opus practicii anterioare. Postura este recomandată în special celor care au scolioză.

Natarajasana

Postura lui Shiva dansând

594 3 3Ajută foarte mult la accelerarea arderii grăsimilor din corp, prin activarea focului digestiv, asigurând stabilitate şi graţie fizică, flexibilizând coloana lombară, întărind muşchii picioarelor, feselor, brațelor şi spatelui. Cum se face: stați pe talpa stângă, ca bază, şi prindeți cu palma dreaptă fie glezna, fie talpa piciorului drept, al cărui călcâi îl depărtați cât mai mult de fese; vă aplecați în faţă, ridicând piciorul cât de sus puteți şi vă permite antrenamentul sau flexibilitatea. Privirea se îndreaptă într-un punct fix, înainte; respiraţia este normală pe durata practicii. Se menţine postura pentru minimum 30 de secunde, apoi se revine în control. Se practică postura și pe partea opusă.

Bhujangasana

Postura cobrei

594 3 4Această postură întinde musculatura abdominală şi remodelează forma abdomenului. Este una dintre cele mai bune asana de practică atunci când vine vorba despre eliminarea stresului (unul dintre principalii factori, care duc la îngrăşare), întrucât reglează activitatea cortizonului (hormonul stresului), reducând după doar trei minute de practică nivelul acestuia. Este benefică şi pentru flexibilizarea coloanei în zona lombară, dar este interzis să fie practicată în cazul discopatiilor lombare cu deplasarea vertebrelor către în faţă. Întăreşte musculatura braţelor, a spatelui şi reduce curbura coloanei cifotice (cocoaşa). Bhujangasana se practică în felul următor: culcați pe burtă şi cu picioarele relaxate, se așază braţele aproximativ sub zona umerilor; pe inspir, se ridică trunchiul, îndoind coloana, în special în zona lombară. Dacă jena din timpul practicii, în zona lombară, este foarte mare, atunci se ajustează postura şi se deplasează palmele mai în faţă şi mai în lateral, până când vă simţiți suficient de confortabil. Se păstrează postura între unu şi cinci minute. Revenirea din postură se face încet şi se rămâne aproximativ jumătate de minut culcat pe burtă, pentru a da timp şi spaţiu coloanei şi muşchilor să revină la normal.

Pascimottanasana

Postura cleştelui

594 3 5Acționează intens pe mărirea focului digestiv, dar şi pe vitalitate, lungeşte ligamentele picioarelor şi trunchiul, ajustând poziţia corpului şi făcând-o elegantă şi suplă. Dă un impuls creierului şi subconştientului pentru a nu mai depune grăsimi în zona abdominală şi pe coapse, reducând treptat depunerile de pe abdomen. Postura cleştelui se practică astfel: picioarele sunt aşezate pe podea cu genunchii întinşi; se apleacă trunchiul şi, pe cât posibil, se prind degetele de la picioare sau tălpile cu palmele. Pe parcursul practicii, corpul este cât mai relaxat, fără muşchi încordaţi, efectele posturii venind mai mult din întinderea ligamentelor şi a trunchiului, nu prin activarea musculaturii. Se menţine postura între unu şi cinci minute;

Ardha Matsyendrasana

Postura lui Matsyendranath

594 3 6Este excelentă pentru flexibilitatea coloanei (vertebrele 4 şi 5 lombare), reduce grăsimea de pe abdomen şi de pe centura abdominală, dă supleţe şi graţie trunchiului, reglează activitatea tiroidei, care este responsabilă de o mulţime de efecte negative asupra greutăţii în cazul proastei funcţionări. Se practică în felul următor: se îndoaie piciorul stâng pe podea şi dreptul vine cu talpa lângă genunchiul stâng; se răsuceşte trunchiul spre dreapta, cu palma dreaptă jos pentru sprijin şi se menţine spatele drept, dar răsucit; antebrațul stâng vine pe coapsa dreaptă; capul se răsuceşte spre umărul drept. Se menţine postura pentru minimum un minut. Se revine uşor din postură, şi când vă simţiți confortabil intrați în postura polară şi opusă celei pe care tocmai ați practicat-o.

Sarvangasana

Postura lumânării

Este considerată a fi un panaceu în practica tradiţională, fiind cunoscută şi ca Regina Asanelor. Este numărul 1 în reglarea activităţii tiroidei, ca abordare holistică, însă pentru aceasta este necesară o practică de minimum 20 de minute pe zi, cu consecvenţă. Este cunoscută şi ca postura antiaging. Postura se realizează astfel: din poziţia culcat pe spate se ridică picioarele şi trunchiul la verticală, spatele se sprijină cu ajutorul palmelor în mod ferm. Este interzis să mișcați capul în timpul practicii. Pe cât posibil, bărbia se află poziţionată în furca sternului. Se menţine poziţia între 30 de secunde şi cinci minute, în funcţie de posibilitatea personală. Revenirea se face încet şi în control, rămânând pe podea pentru aproximativ un minut, lăsând astfel timp circulaţiei sangvine să revină la normal în întregul corp.

Postura lumânării este interzisă celor care au probleme cervicale majore, dezlipiri de retină, hipertensiune, probleme cardiace, probleme cu vasele sangvine la nivelul capului, sinuzite etc.