Main menu

header

584 3 1de Andrei Dicu

„Oare de ce eşuează curele de slăbire?” Iată o întrebare pe care mulţi şi-o adresează şi care creează frustrări. Reducerea cantităţii de alimente este una dintre regulile necesare pentru ca o dietă să funcţioneze perfect, însă, în majoritatea cazurilor, senzaţia de foame persistă, motiv pentru care „gustăm ceva” în plus, iar cura de slăbire dă greş. Iată câteva propuneri de alimente care vor elimina această stare, de nedorit.

Mâncarea poate deveni drog!

E dificil ca un gurmand, care a decis să încerce să slăbească, să înţeleagă că senzaţia de foame poate fi stăpânită fără a fi consumate calorii în plus. De fapt, consumul unor anumite alimente transmite creierului un semnal şi calmează pofta de mâncare. Pentru că, veţi crede sau nu, mâncarea poate deveni drog atunci când devine o prioritate! Potrivit site-ului huffingtonpost.com, printre alimentele care menţin senzaţia de saţietate se numără merele, murăturile şi ciocolata neagră. Lista este însă mult mai lungă, şi consumul alimentelor pe care vi le propunem vă poate ajuta să scăpaţi definitiv de „patima mâncării” şi să reveniţi la o siluetă de invidiat.

Consumaţi mere înainte de prânz!

Medicii nutriţionişti din întreaga lume recomandă consumul unui măr cu aproximativ o jumătate de oră înaintea mesei de prânz, întrucât fibrele şi apa conţinute de acest fruct vor oferi senzaţia de saţietate. Rezultatul este simplu: o persoană va mânca mai puţin la o masă şi nici nu va avea senzaţie de foame după un prânz sumar.

Seminţele de susan creează impresia de îndestulare

Consumate ca atare, în salate sau sub formă de pastă, seminţele de susan creează impresia de îndestulare şi reprezintă, în acelaşi timp, un ingredient extrem de utilizat în ultima vreme în bucătăria occidentală. Preparatele care conţin susan sunt gustoase şi, în acelaşi timp, săţioase. Unde mai pui că susanul are şi proprietatea de a întârzia îmbătrânirea organismului şi scade colesterolul...

Avocado, un substitut al untului

584 3 2Potrivit unui studiu publicat în „Nutrition Journal”, a consuma o jumătate de avocado în timpul mesei (în forma iniţială, ca ulei în salate şi chiar ca substitut al untului) este o tehnică menită să contribuie la obţinerea senzaţiei de îndestulare. Acelaşi articol menţionează că „femeile care au mâncat avocado s-au simţit cu 22% mai sătule, iar dorinţa de a consuma gustări trei ore mai târziu a fost cu 24% mai mică decât în situaţia în care nu ar fi mâncat acest fruct”.

Năutul, fasolea, lintea şi mazărea menţin apetitul sub control

Toate aceste alimente înrudite, năutul, fasolea, mazărea şi lintea, sunt bogate în proteine, fibre, antioxidanţi, vitamina B şi în fier. Cu cât o persoană consumă mai mult asemenea alimente, cu atât apetitul său va fi sub control. Astfel, apare pericolul balonării, însă această senzaţie este, în majoritatea cazurilor, doar temporară.

Supa reduce aportul total de calorii cu 20%

Supa concentrată de carne (vită, pasăre şi chiar de stridii), consumată cu o jumătate de oră înaintea felului principal, reduce aportul total de calorii consumate la o masă cu 20 de procente. Supa, de preferinţă servită fără pâine şi chiar fără crutoane, creează rapid o senzaţie de saturaţie şi, în plus, „curăţă” organismul înainte de a „ataca” un fel de mâncare mai greoi.

Murăturile ajută la digestie

Precum toate alimentele fermentate, murăturile au acizi graşi cu lanţ scurt, cunoscuţi sub numele de SCFA, iar o cercetare recentă a demonstrat că aceştia contribuie la consolidarea legăturii dintre intestin şi creier. Acizii stimulează producţia de hormoni, care traversează bariera hemato-encefalică şi îmbunătăţesc semnalele apetitului. De asemenea, alimentele fermentate ajută la digestie şi înlătură stările de oboseală şi de... mahmureală.

Nucile controlează zahărul din sânge

Nuca este un alt aliment graţie căruia o persoană poate mânca mai puţin. Nucile sunt indicate pentru controlul apetitului, deoarece sunt bogate în grăsimi nesaturate sănătoase, proteine şi fibre. Cele trei elemente nutritive încetinesc digestia şi reglează zahărul din sânge atunci când sunt combinate cu carbohidraţi precum fructele, fulgii de ovăz sau orezul brun.

Ardeiul iute, o variantă cu dus şi întors

584 3 3Studiile recente arată că adăugarea unei linguriţe cu ardei iute la fiecare masă contribuie la creşterea senzaţiei de saţietate, deşi creează o senzaţie de sete. Atenţie însă la ce lichide consumaţi după ce mâncaţi ardei iute, pentru că... alcoolul îngraşă.

Lactatele ţin foamea la distanţă

Jurnalul „Appetite” a publicat recent un studiu în care se arată că persoanele care beau zer, bogat în proteine, mănâncă aproximativ cu 18 procente mai puţin peste două ore decât oamenii care au consumat o băutură cu carbohidraţi. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul consumului de lapte degresat sau de brânză „slabă” şi, evident, nesărată.

Ciocolata neagră elimină nevoia consumului de gustări

I584 3 4ată unul dintre puţinele dulciuri care nu sunt nocive decât dacă sunt consumate în cantităţi foarte mari! Ciocolata neagră poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale şi contribuie la protejarea inimii şi a creierului. Ciocolata neagră este cu 15% mai consistentă decât ciocolata cu lapte, astfel că organismul nu va simţi nevoia de a consuma alte gustări, fie ele dulci ori sărate.

Apa combate senzaţiile periculoase

Este de notorietate faptul că, dacă o persoană nu consumă suficientă apă şi nu este hidratată corespunzător, ar putea avea impresia că îi este foame. Acest lucru se petrece deoarece simptomele foamei sunt apropiate de cele ale deshidratării, şi anume energie scăzută, reducerea funcţiilor cognitive şi dispoziţie proastă.

Fulgii de porumb şi de ovăz, bogaţi în fibre şi în proteine

Fulgii de porumb şi de ovăz contribuie la păstrarea senzaţiei de saţietate o perioadă destul de îndelungată. Astfel, persoanele care consumă fulgi de porumb şi de ovăz, chiar şi în lapte, nu vor simţi nevoia să mănânce alte gustări, pentru că aceste alimente sunt bogate în fibre şi în proteine şi dispun de o cantitate mare de beta glucan.

Ciocolata neagră este cu 15 procente mai consistentă decât ciocolata cu lapte

„Femeile care au mâncat avocado s-au simţit cu 22% mai sătule“ („Nutrition Journal“)

Ouăle, un mit spulberat!

Ei bine, iată un mit spulberat! Se spune că ouăle îngraşă, dar acest lucru este adevărat doar dacă ele sunt consumate prăjite în ulei. În schimb, persoanele care vor consuma ouă la micul dejun nu vor mai simţi senzaţia de foame până la prânz. Acest lucru li se datorează proteinelor, iar cercetătorii susţin că oamenii care consumă alimente bogate în proteine la micul dejun vor îngurgita mai puţine calorii pe parcursul zilei.