Main menu

header

579 3 1de Cătălina Tăgârță

Numită şi arta longevităţii şi a reîntineririi, dieta macrobiotică este de fapt un mod de viaţă. De-a lungul anilor, mulți medici și pacienți au apelat la aceasta pentru a vindeca multe boli, printre care și cancerul. Creată de George Oshawa, dieta macrobiotică a fost botezată de mulți după numele autorului său. Aceasta se bazează pe conceptul oriental de energii complementare yin şi yang - două forţe opuse, care trebuie aduse în echilibru pentru a menține armonia întregului corp.

Sunt permise doar grâul, orezul, orzul, ovăzul, secara, meiul şi hrişca

Potrivit dietei numărul 7 concepute de Oshawa, timp de zece zile se consumă cereale Yang precum grâul, orezul, orzul, ovăzul, secara, meiul şi hrişca. Produsele menționate pot fi combinate și preparate în orice fel (fierte, coapte, măcinate, sub formă de terci, turtițe coapte etc.). După perioada de regim este indicat să se facă o pauză de trei-cinci zile, după care puteți relua dieta până când se obţine efectul dorit, adică eliminarea definitivă a bolii sau a dezechilibrului. Atenție însă: în timpul regimului nu trebuie să se consume decât grâu, orez, hrişcă şi mei, iar orez destul de rar! Ca şi condiment, se admite doar sarea grunjoasă, iar ca lichid trebuie să se consume doar apă, de preferinţă cât mai pură. Cerealele respective este indicat să fie integrale. Grâul ar fi bine să fie achiziționat din piață, de la producători care nu au folosit îngrășăminte chimice.

Cafeaua și sucurile sunt interzise

Cerealele menționate se pot mânca în orice cantitate, dar repartizate în mai multe mese pe zi. Băuturile răcoritoare, cafeaua şi chiar ceaiul sau sucurile proaspăt stoarse din fructe ori din legume sunt interzise pe toată perioada menționată.

Potrivit unor studii medicale realizate la universități din SUA, acest stil de viață scade cantitatea radicalilor liberi din sânge, lucru care ajută organismul în lupta cu bolile. În plus, regimul are ca efect imediat limpezirea minţii, îmbunătățirea digestiei, reglarea secrețiilor hormonale. În ceea ce privește aspectul fizic, tenul devine curat şi luminos, ochii sunt mai vii şi strălucitori, iar forţa şi pofta de viaţă sunt mult amplificate. Regimul îmbunătățește controlul asupra energiei vitale şi a celei sexuale, ajutând la vindecarea impotenţei. Persoanele supraponderale nu doar că vor pierde în greutate, dar se amplifică rezistența la temperaturi extreme (cald-rece), iar secreţiile rezultate în urma transpiraţiei se reduc şi au un miros mai puţin intens.

Cu răbdare, poftele din primele zile dispar

În plus, un alt efect important al acestei diete este acela că ajută la diminuarea poftelor şi a diferitelor dependenţe alimentare mai mult sau mai puţin nesănătoase. Unele persoane susțin că în primele două-trei zile s-au confruntat cu anumite pofte, însă acestea dispar pe măsură ce regimul este continuat. Mai mult, sunt eliminate și unele dependenţe psihice, deoarece este amplificat autocontrolul mental şi chiar fizic.

Renunțarea la carne se va face treptat

Persoanele foarte dependente de carne e necesar să renunțe treptat la aceste produse cu circa o săptămână înainte de începerea curei, pentru ca trecerea de la o alimentație cu foarte multe proteine la doar patru tipuri de cereale să nu se facă prea brusc. De asemenea, tot cu ceva vreme înainte e bine să reduceți consumul de prăjeli, dulciuri şi mâncăruri grele.

Foarte importantă este și etapa care urmează imediat după încheierea celor zece zile de regim Oshawa. Aceasta este numită „perioadă de reacomodare”. Sub nicio formă nu se va trece brusc la o alimentație grea, bazată pe carne sau chiar lactate. Trecerea se va face foarte lent, introducând în primele două-trei zile în special fructe, supe ușoare din legume, legume fierte sau gătite la aburi şi ceaiuri. După aceea se va reveni, gradat, la alimentația uzuală, dar recomandarea este să se păstreze o alimentaţie sănătoasă, bazată pe fructe, legume şi cereale, pentru a beneficia din plin de efectele acestui regim excepţional.

După cele zece zile de regim este indicat să se facă o pauză de trei-cinci zile, după care puteți relua dieta până când se obţine efectul dorit

Reţete rapide

579 3 2Pentru a nu vi se părea atât de greu de urmat regimul, e bine ca înainte să începeți să îl țineți să vă documentați asupra rețetelor pe care le puteți prepara cu ingredientele amintite. Iată câteva idei care v-ar putea inspira.

Într-una dintre zile puteți prepara turtiţe de grâu sau hrişcă. Pentru asta aveți nevoie de jumătate de kilogram de grâu sau hrişcă, o linguriţă cu sare grunjoasă şi 150 mililitri de apă. Veți proceda astfel: măcinați grâul cu o râșniță de cafea şi amestecați-l împreună cu apa şi sarea. Coca obţinută astfel se lasă la înmuiat timp de o jumătate de oră, după care se modelează turtiţele şi se coc într-o tigaie fără ulei, la foc mic. La cuptor se pot face covrigi, batoane sau orice alte forme. Se procedează la fel în cazul turtelor din hrişcă. Se recomandă să se facă turtiţe din făină de grâu amestecată cu făină de hrişcă sau/şi cu făină de mei (cea de grâu fiind în proporţia cea mai mare).

Un alt fel de mâncare, ușor de preparat, este supa de orez cu găluşti de grâu. Se pun la fiert doi-trei litri de apă, cu o ceșcuță cu orez. Când orezul este aproape fiert, se modelează găluști mici dintr-o cocă moale obținută din făină integrală de grâu, sare şi apă, și se pun în apa clocotită. Se mai lasă la fiert 10-15 minute, amestecând des, pentru a nu se lipi. În loc de orez se poate folosi şi hrişcă.

Mămăligă din mei: 100 g făină de mei se pune în jumătate de litru de apă și se fierbe la foc mic, timp de 20-25 de minute, amestecând periodic.