Main menu

header

576 3 1de Gabriela Niculescu

În România, obezitatea afectează peste 20% dintre persoanele cu vârsta peste 18 ani, conform ultimului studiu realizat de Asociaţia Română pentru Studiul Obezităţii. Ce se petrece la nivel celular atunci când ne îngrăşăm? Răspunsul îl oferă nutriția ortomoleculară prin doctor Horaţiu Albu (medalion), preşedintele Societăţii de Medicină Orto- moleculară din România, care explică şi preceptele acestei ramuri ale ştiinţelor medicale, precum şi cum o puteţi aplica în strategia de eliminare a excesului ponderal.

„Disfuncţia celulei este cauza obezităţii”

Majoritatea celor care se angrenează în diete de slăbire revine în scurt timp la greutatea anterioară sau la una chiar mai mare. Astfel de programe de slăbire se bazează exclusiv pe numărul de calorii, deşi metabolismul diferă. Principiile pe care se bazează medicina şi nutriţia ortomoleculară spun că oricare celulă, ţesut şi sistem tisular au nevoie, pe lângă energie, şi de anumite concentraţii de micronutrienţi specifici. Celulele, atunci când nu beneficiază de nutrienţii specifici în concentraţiile indicate, consumă energie aberant, produc în exces şi nu neutralizează radicalii liberi, nu mai elimină reziduurile, îmbătrânesc şi mor mai repede, cerând să fie înlocuite mai rapid. La persoanele obeze sau cu tendinţe de îngrăşare se pot observa două disfuncţionalităţi principale la nivel de apetit şi de metabolism. Pe scurt, există o tendinţă de a mânca permanent în exces şi, în mod normal, aceste calorii nu se pot consuma, motiv pentru care celulele încep să stocheze energia în exces şi să funcţioneze defectuos. Această tendinţă de a mânca mai mult este din cauza stresului - care induce tulburări în comportamentul alimentar -, toxinelor din mediul extern şi mai ales xenoestrogenilor, dar şi microbiotei şi condiţiilor patogene de mediu, care supraîncarcă sistemele de apărare naturale ale organismului.

„Ciclurile de diete de dezintoxicare, adevărate posturi terapeutice”

O dietă bazată pe nutriţia ortomoleculară ia în calcul mai mulţi parametri, în principal cauzele care au dus la disfuncțiile celulare și care au afectat mecanismele ape- titului şi metabolismului, cum ar fi: obiceiurile alimentare, încărcătura ereditară, stilul de viaţă şi mai ales istoricul şi simptomele. Un regim alimentar de nutriţie ortomoleculară are două componente mari: regimul alimentar selectiv (cu alimentele împărţite în trei mari categorii: strict interzise, obligatorii şi de completare) și suplimentarea micronutriţională ortomoleculară, ce se face specific pentru fiecare ţesut care trebuie susţinut. Atunci când este vorba despre scăderea în greutate, trebuie în primul rând stabilit dacă excesul ponderal a apărut în urma unei alimentaţii excesive sau este rezultatul unor anumite afecţiuni (metabolice, endocrine, psihiatrice etc.). Odată stabilite aceste aspecte, prin dietă, alimentaţie funcţională şi aport de micronutrienţi, se încearcă însă corectarea fiziologiei ţesuturilor incriminate. Astfel, pentru pacienţii la care greutatea acumulată este cauzată de un dezechilibru între aportul alimentar şi consumul energetic, procesul de slăbire este rapid, iar rezultatele, spectaculoase. În cazul în care nu trebuie lucrat numai la nivelul cantităţii de alimente ingerate, deoarece pacientul, de fapt, nici nu mănâncă prea mult, deci nu este vorba despre o tendinţă de creştere în greutate ordinară prin aport exagerat, lucrurile sunt uşor mai complicate. În aceste cazuri, se va folosi o succesiune de cicluri de diete de dezintoxicare, care reprezintă adevărate posturi terapeutice - aşa cum este Kitul Doctor Albu Selections -, cu alte cicluri, mai lungi, de regim imuno-dietetic, normocaloric sau uşor hipocaloric, dar întotdeauna cu excluderea glutenului şi a proteinelor din lapte. La atingerea greutăţii-ţintă se vor stabili, de asemenea, nişte reguli simple de alimentaţie, pentru a nu mai da frâu liber creşterii în greutate.

„Medicina ortomoleculară echilibrează nutriţional organismul”

Pentru a echilibra structura biochimică este important să aducem un aport mare de vitamine, săruri minerale, fibre și aminoacizi, care sunt preponderente în legume și în fructe. Sucurile bio din kit, presate mecanic la rece, din grâu verde încolţit, legume, ananas, sfeclă roşie şi morcov de grădină, păstrează nealterate calitățile organoleptice (gust, miros, savoare, culoare) şi micronutriţionale (vitamine, oligoelemente, fitohormoni, aminoacizi, enzime, fermenţi şi alte substanţe nutriţional active) și ajută la reechilibrarea din punct de vedere micronutriţional al celulelor și la declanșarea procesului de slăbire. Kitul „5 zile - 5%” se găseşte pe site-ul www.farmaciaortomoleculara.ro, dar se mai poate cumpăra şi din unele farmacii şi magazine naturiste. Este bine de utilizat măcar o dată pe lună, iar pentru o dietă de lungă durată se poate face o consultație nutrițională la doctor Horațiu Albu, la unul dintre centrele medicale bucureştene unde poate fi găsit, Columna Medical Center şi Dacia Medical Center.

În esenţă, medicina ortomoleculară caută să echilibreze nutriţional organismul pe cale orală, completând şi modificând concentraţiile de micronutrienţi esenţiali. Îndeplinind acest deziderat, ea face ca organismul să fie mai rezistent împotriva agenţilor nocivi interni şi externi, să funcţioneze mai bine şi să trăiască mai mult, deoarece fiecare dintre miliardele de celule care îl compun va avea un mediu de funcţionare mai bun, mai apropiat de cel pentru care a fost programat de natură! Singurul mod dovedit ştiinţific pentru slăbire şi pentru un mai bun control al greutăţii este de a vă creşte gradul de sănătate.

Kitul „5 zile - 5%“, program biodietetic de detoxifiere

576 3 2„Kitul este constituit dintr-o selecţie de sucuri Rabenhorst, numărul unu în Germania în producţia sucurilor organice funcţionale premium şi care îmbină proprietățile nutritive, detoxifiante, depurative și antiaging extrem de fiziologice ale unor sucuri bio de cea mai înaltă calitate posibilă cu acțiunea de scădere a masei corporale - bazată și pe arderea de țesut adipos -, indusă de dieta hipocalorică specifică celor cinci zile. Acest program este eminamente nutrițional, de calitate bio, și decurge fără pastile, pilule sau alte chimicale. Eu îl folosesc cu foarte mare eficiență și la persoanele supraponderale în situația când doresc să le inițiez un regim hipocaloric de scădere în greutate sau pe parcursul unei astfel de diete, în perioadele de platou, pentru a forța reluarea pierderii de kilograme. La utilizarea conformă cu indicațiile și regimul alimentar, în cele cinci zile de program, se poate aduce un aport fitomicronutrițional de excepție în condițiile unei rații energetice de până la 5.000 Kcal (până la 1.000 Kcal/zi), iar foamea este aproape inexistentă. Fiecare zi de program are cinci mese (mic dejun, gustare de dimineaţă, prânz, gustare de după-amiază şi cină) care sunt construite din câte 150 ml din sucul corespunzător zilei respective şi două tablete (gustările) sau trei tablete (mesele principale) din 3 Pauly pâine crocantă fără gluten”, a explicat doctor Horaţiu Albu.