Main menu

header

575 3 1de Alexandra Rotărescu

Cel mai în formă președinte din istoria Statelor Unite se antrenează aproape ca un atlet și încearcă din răsputeri să nu iasă din cuvântul nutriționiștilor. Rezultatul? Este unul dintre cei mai puternici oameni de pe planetă, și asta nu numai datorită funcției pe care o are, cât și fizicului său bine proporționat. O avea el cea mai stresantă slujbă din lume și niște responsabilități care apasă greu pe umerii săi, însă primul președinte de culoare al SUA reușește să facă față cu brio presiunii la care e supus zilnic. Mai tot timpul cu zâmbetul pe buze și cu o energie debordantă, Obama vrea să ofere un exemplu americanului de rând, care pare să fi uitat de beneficiile sportului și preferă tot mai mult preparatele de tip fast-food. De-a lungul mandatului său, a inițiat și s-a implicat în campanii care promovează stilul de viață sănătos și, mai mult de-atât, încearcă să respecte chiar el cât mai multe reguli care să-l mențină cât se poate de sănătos.

Sport, de șase ori pe săptămână

575 3 2Și ce măsuri a luat cel mai important șef de stat de pe glob pentru a fi în formă maximă? În primul rând, a renunțat la tutun și a încercat să elimine din meniu cât mai multe alimente dăunătoare organismului. Dacă la burgeri, cartofi prăjiți și înghețată nu poate renunța complet, se pare că Barack este mult mai hotărât în sala de sport din Casa Albă, pe care o frecventează de șase ori pe săptămână. Conform chiar spuselor sale, președintele american are un program intens de exerciții fizice, ce durează 45 de minute aproape în fiecare zi. Dimineața, înainte de a se prezenta la datorie, Obama trudește de zor în sala de sport. Nu de puține ori însă, ar prefera să rămână în pat ca să mai doarmă puțin, însă trage de fiecare dată de el ca să se trezească înainte cu minimum o oră de a-și începe activitatea, pentru a apuca să-și facă rutina sportivă.

Familie activă

„E absolut necesar să facem mișcare!”, a declarat Obama cu convingere pentru revista „Vanity Fair”. „Altfel, ajungem să clacăm pur și simplu la un moment dat. Vă spun sincer, nu există alternativă!” Susținut de familia sa în încercarea de-a se menține în formă, Barack combină exercițiile cardio cu cele de forță, astfel încât să-și păstreze greutatea optimă și tonusul pe întreaga durată a zilei. Soția sa, Michelle, și cele două fiice ale cuplului prezidențial, Sasha și Malia, încearcă să țină pasul cu capul familiei, chiar întrecându-l din când în când la performanțele sportive.

Are tensiunea scăzută

575 3 3După împlinirea vârstei de 40 de ani, bărbații devin mai vulnerabili la diverse afecțiuni cu potențial fatal precum infarctul sau cancerul. La 54 de ani, primul om în statul american e conștient că numai sportul îi poate menține buna funcționare a organelor, reducând astfel riscul de îmbolnăvire. Obama a recunoscut, la un moment dat, că este hipotensiv, acest lucru motivându-l și mai mult să fie cât mai activ. În autobiografia „Visuri de la tatăl meu”, președintele în funcție al SUA a declarat că a început să facă sport la 22 de ani. Și tot atunci a spus un „Nu!” ferm drogurilor și alcoolului. În primă instanță, alerga câte cinci kilometri în fiecare zi, după care a mărit distanța parcursă. Nu se știe câți kilometri bifează în momentul de față, însă cert e că și-a păstrat obiceiul de a face jogging până-n ziua de azi. Mai mult de-atât, nu ratează nicio întâlnire matinală cu instructorul de fitness (care nu este mai târziu de ora 7:30!), alternând exercițiile cardio cu cele de forță (două zile face cardio și patru zile pe săptămână ridică greutăți). Iar efortul depus la antrenament îi e răsplătit cu prisosință: Barack spune cu mare satisfacție că pleacă de fiecare dată din sala de sport simțind o armonie desăvârșită între trup și minte.

Meniul primului om în stat

Dinamic din fire, cel de-al 44-lea președinte american este, de asemenea, pasionat de golf și de baschet. Mai mult de-atât, încearcă să-și îmbunătățească prestația și pe terenul de tenis, baseball sau jucând ping-pong. Însă efortul său de-a se menține sănătos ar fi zadarnic dacă meniul zilnic ar consta numai în preparate sărace în nutrienți și bogate în grăsimi saturate sau în zaharuri rafinate. Așadar, încearcă pe cât posibil să consume alimente ce conțin o cantitate substanțială de fibre - precum legumele și fructele -, dar și calciu, proteine și acid folic. Suplimentele de vitamina C pe care le ia la indicația medicului personal sunt benefice articulațiilor, pe când calciul pe care îl consumă constant este mană cerească pentru sistemul său osos. Nici broccoli nu lipsește din alimentația președintelui, iar pe post de gustare preferă batoanele proteice și nucile crude. Slăbiciunile șefului de stat sunt însă ciocolata cu caramel și înghețata. Unii sunt de părere că nici la fumat n-a putut renunța în totalitate și, când situația devine cu adevărat apăsătoare la serviciu, mai pufăie câte o țigară.

Președintele american practică golf, baschet, tenis, baseball și chiar ping- pong. A început să facă sport la 22 de ani. Și tot atunci a spus un „Nu!“ ferm drogurilor și alcoolului

La o înălțime de 1,86 m, Barack Obama cântărește 82 de kilograme, iar nivelul colesterolului rău este de 110 (o valoare sub 200 este considerată normală)

Dinamic și atent la alimentație, președintele SUA este un model demn de urmat pentru americanii de rând

Întrecere la nivel înalt

575 3 4Anul trecut, președintele american și-a provocat soția în sala de sport. Susținător al campaniei „Bate palma, poziția FLOTUS”, Barack s-a adresat națiunii într-o scurtă filmare: „Iată cinci feluri prin care chiar și un președinte se poate menține activ și sănătos!”, declarația sa fiind urmată de imagini cu șeful de stat făcând jogging în apropierea Casei Albe și urcând în fugă treptele avionului prezidențial. Lăudabilă inițiativa, însă antrenamentul Primei Doamne a fost mult mai intens decât al partenerului său de viață! Michelle Obama boxează aproape ca un profesionist, ridică greutăți impresionante și cunoaște la perfecțiune diverse mișcări din artele marțiale. O adevărată Primă Doamnă, nu-i așa?