Main menu

header

569 3 2de Carmen Ciripoiu

Modul în care o persoană și-a perceput corpul s-a schimbat de la o epocă la alta și fiecare cultură a avut propriile sale obsesii legate de frumos și de urât. La o simplă privire aruncată în trecut, se observă o adevărată industrie a dietelor.

Secolul al XIX-lea a dat startul împotriva îngrășării

569 3 3Dacă până în secolul al XIX-lea oamenii nu erau mai deloc preocupați de modul în care arătau, pentru că, nici nu prea existau persoane supraponderale, de atunci a început războiul cu kilogramele în plus, și primii care au deschis lupta au fost oamenii bogați din familiile regale, aristocrații sau negustorii cu stare. În jurul anilor 1830 a apărut o dietă care era în strânsă legătură cu istoria: cea a pastorului presbiterian Sylvester Graham, care este și inventatorul pâinii cu același nume. Acesta a început să susțină pe unde apuca faptul că omul se salvează mai ușor de păcate dacă adoptă o dietă vegetariană. Dieta cu un conținut scăzut de carbohidrați a apărut mai târziu, prin preajma anului 1850, când un anume William Banting, un personaj cu multe kilograme în plus, a adoptat regimul recomandat de medicul Harvey și a renunțat la alimentele cu conținut de zahăr și de amidon.

Fiecare îmbucătură era mestecată de 32 de ori, până când devenea lichidă

Dacă pentru omul de secol al XXI-lea a număra caloriile pare un lucru banal, pentru că poate citi ușor acest lucru pe etichetele alimentelor, nu același lucru s-a întâmplat la sfârșitul secolului al XIX-lea, când un chimist a reușit o performanță la acea vreme: să clasifice alimentele pe calorii, în funcție de căldura și de energia pe care le ofereau organismului. Și lucrul acesta a ținut până în anul 1918, când o doctoriță deșteaptă din California, Lulu Hunt Peters, a introdus conceptul de numărare a caloriilor. În aceeași perioadă în Regatul Unit al Marii Britanii, cine voia să slăbească și să nu se mai îngrașe trebuia să mestece fiecare bucățică de mâncare de 32 de ori, până când aceasta devenea lichidă.

Combinații permise și combinații interzise

569 3 4N-a mai durat mult și și-a făcut apariția dieta disociată, născută ca urmare a ideii că nu contează ce cantitate de mâncare e consumată, ci cum sunt combinate ingredientele. Deși specialiștii spun că acest regim nu dă rezultate excepționale, este folosit și în ziua de astăzi. În anul 1930 omenirea făcea cunoștință cu o altă dietă, cea cu grepfrut, cunoscută și ca dieta Hollywood, bazată pe o scădere a caloriilor prin consumarea la fiecare masă a fructului. Și tot atunci un american pe nume Victor Lindlahr, cunoscut ca un mare împătimit al regimurilor de slăbit, a inventat dieta caloriilor inversate și le-a recomandat celor supraponderali să mănânce din belșug țelină și mere. În anul 1950, o altă dietă a făcut furori în lumea bună: cea cu varză. Aceasta consta în consumarea zilnică a unei cantități mari de supă de varză, și astfel se pierdeau între cinci și opt kilograme într-o singură săptămână.

Pilulele de slăbit și… tenia

Tot în anul 1950 a luat naștere şi o dietă înfiorătoare: dieta tenie, care se baza pe consumul unei pastile care conținea acest parazit. Potrivit unei legende, se pare că una dintre marile vedete ale lumii care a slăbit peste 30 de kilograme cu acest regim înspăimântător a fost Maria Callas. O altă dietă care se baza pe pastile, tot din anii ’50 a împărțit pilulele de slăbit în două categorii: diuretice și stimulante, o clasă de medicamente cu efecte grave asupra sănătății, deoarece au produs multor persoane probleme la nivelul ficatului și al rinichilor. Bineînțeles că nici combinațiile cu efecte diuretice nu i-au scutit de efecte secundare pe cei care le-au folosit. În jurul anilor ’70 a apărut mult controversata dietă Sleeping Beauty, care presupunea sedarea persoanelor în timpul somnului. Este regimul care se spune că a fost folosit chiar şi de Elvis Presley. Șapte ani mai târziu, în 1977, a făcut furori dieta Slim Fast, bazată pe o serie de băuturi - shake-uri care trebuiau să înlocuiască unele mese. Deși este folosită și în zilele noastre, nutriționiștii nu sunt de acord cu acest regim, deoarece creează sincope în regimul alimentar normal. Chiar dacă există o sumedenie de diete, specialiștii susțin că o treime din populația occidentală suferă încă de obezitate…

În anul 1988, celebra prezentatoare tv Oprah a apărut în timpul unui show purtând cu ea un cărucior cu 30 de kilograme de grăsime, și a spus publicului prezent că a slăbit cu o dietă bazată doar pe lichide

Regimul lui Hipocrate: o singură masă pe zi

Potrivit specialiștilor, cea mai veche dietă din lume e mai simplă decât orice regim alimentar, și a aparținut chiar părintelui medicinei din Antichitate, Hipocrate. Acesta a fost primul medic care a recomandat pacienților săi o dietă, dar și un regim alimentar sănătos. Cum medicina din acele timpuri se baza doar pe lucruri simple, Hipocrate considera că alimentele sunt în primul rând medicamente și pot preveni sau trata dezechilibrele din organism. Ce le recomanda concret medicul grec pacienților săi? Să mănânce o singură dată pe zi, cât să aibă energie pentru a munci, și să consume înainte de masă alimente bogate în grăsimi sau să bea ulei, pentru a se sătura mai repede. Dar cel mai ciudat sfat al lui Hipocrate era legat de nuditate. Cei care voiau să slăbească trebuiau să doarmă dezbrăcați, pe un pat tare, sau să poarte haine foarte subțiri și să facă băi cât mai multe, pentru a ajuta la consumarea rapidă a caloriilor.