Main menu

header

568 3 1de Dana Purgaru

Într-o lume în care persoanele supraponderale sau obeze sunt din ce în ce mai multe, iar majoritatea consideră că orice ar face sunt parcă predestinate să fie grase, se întâmplă și miracole. Acesta este și cazul lui Vlad Boldijar, în vârstă de 32 de ani, care a slăbit nu mai puțin de 40 de kilograme într-un an. Însă, tot el este și dovada vie că astfel de miracole nu se pot petrece fără trei lucruri esențiale: voință, motivație și susținere. De la 118 kilograme, cât cântărea în ianuarie 2015, când nicio haină nu-l mai încăpea și se simțea mizerabil, Vlad are astăzi 78 de kilograme, un corp de invidiat și este mai tonic și mai bine dispus ca oricând. Totul datorită unei activități fizice pe care, după ce a ajuns s-o cunoască, o iubește astăzi enorm, spinningul.

„Sala a ajuns a doua mea casă”

568 3 2- Ce te-a determinat să spui: „Gata, până aici!”. Şi să începi procesul de slăbit?

- Acest moment s-a produs la 31 ianuarie 2014. Practic, în noaptea de Revelion. În acea seară am realizat că nu aveam cu ce să mă îmbrac: nu mă mai încăpea nicio cămaşă, niciun costum - toate hainele crăpau pe mine. Haine care erau măsuri foarte mari - nu îmi venea să cred că nu mă încap! Atunci am spus că din 2015 trebuie să fac o schimbare!

- Câte kilograme aveai când ai început programul de slăbit, cât cântăreşti acum şi ce anume ai făcut (sport, dietă etc.)?

- Începutul „programului”, dacă putem să îl denumim aşa, a fost la 15 ianuarie 2015 - nu voi uita niciodată această zi. Practic, după Sărbătorile de iarnă, ajunsesem să cântăresc 118 kg. În prezent am 78 kg. Nu aveam un plan. Voiam doar să mă încapă din nou hainele mele. Am ales un club care era apropiat de casă. Nu aveam în cap să urmez vreo clasă de spinning sau de aerobic. Evident, rezultatele au început să apară. Dar devenise frustrant: veneam la sală în fiecare seară (stăteam din jurul orei 20:00 până la închidere - ora 00:00), urmam un model propriu de antrenament, adică înot, bandă, lucram puţin cu aparatele de fitness, din ce vedeam la alţii, nici nu mâncam cum mi-aş fi dorit, iar ca rezultate, slăbisem în două luni vreo patru-cinci kilograme - ceea ce mi se părea insuficient la cantitatea de timp, efort, oboseală pe care le alocam.

- Cum ai ajuns la spinning?

- Seară de seară vedeam în vestiar grupuri care veneau de la antrenamente - cu timpul aflasem că sunt de la spinning. Erau transpiraţi, obosiţi, epuizaţi, dar în acelaşi timp bine dispuşi şi foarte fericiţi. Stare pe care eu la acel moment nu o puteam înţelege. Cum poate cineva să vină la sală să se epuizeze fizic, pedalând pe o bicicletă statică pe muzică, şi să fie şi fericit în acelaşi timp? În paralel, am început să citesc pe internet despre spinning şi am spus că trebuie să încerc şi eu, aşa că, la începutul lui martie 2015, am fost la primul antrenament - care mi s-a părut groaznic de greu. Totuşi, instructorul a fost foarte antrenant, ne încuraja, ne motiva tot timpul, şi ce a fost cel mai important pentru mine, ne explica ceea ce urmează să facem şi de ce, care vor fi efectele. Pe parcursul primului antrenament am avut o sticlă de doi litri cu apă pe care am consumat-o integral. La final m-am cântărit şi aveam cu două kilograme mai puţin. Şi aşa am ajuns la următoarele antrenamente. În paralel am fost şi la alte clase de aerobic - TRX (de două ori pe săptămână), respectiv Insanity (două ori pe săptămână), sala ajungând a doua mea casă.

„Nu e un lucru imposibil să slăbeşti!”

568 3 3- De câte ori pe săptămână ai făcut spinning şi de ce crezi că este atât de eficient pentru slăbit?

- Ajunsesem să merg la clasele de spinning de cel puţin patru ori pe săptămână. Mă simţeam mai bine, dormeam mai bine, am început să am o rezistenţă fizică mai bună şi... o nouă familie. Nu mai veneam la spinning ca să slăbesc, ci pentru că îmi plăcea, pentru că în acea oră uitam de probleme. Asta este ceea ce cred că a avut cea mai mare eficienţă în cazul meu. În paralel, vedeam rezultatele - pierdeam în medie cam cinci kilograme pe lună -, deşi pare greu de crezut, pedalând pe muzică şi ţinând un regim foarte simplu, pe care îl respect şi în prezent: nu mănânc dulce, nu mănânc seara, încerc să evit pe cât posibil carbohidraţii, odihnă şi hidratare cât mai corectă.

- Ce crezi că le lipseşte celor care se tot apucă de regim, însă pe parcursul drumului renunţă? Informaţiile, consecvenţa, motivaţia, voinţa, susţinerea?...

- În cazul oricărui astfel de „proiect” trebuie să se producă un declic. După debut, urmează o perioadă critică (comparabilă cu sevrajul în cazul fumatului), în care, dacă nu observi rezultatele pe care ţi le-ai dorit/imaginat, devii frustrat şi eşti tentat să renunţi. Aici trebuie ca hotărârea, determinarea, motivaţia fiecăruia să fie mai puternice decât frustrarea.

- Ce sfaturi le dai persoanelor care vor şi au nevoie să slăbească?

- Să nu renunţe, pentru că nu e un lucru imposibil să slăbeşti! Să găsească, pe lângă dietă, o activitate fizică - eventual de grup - care să fie motivantă şi să le facă plăcere. Le recomand să meargă la o sală de sport, întrucât aici toată lumea are obiective asemănătoare.

Tânărul Vlad Boldijar a slăbit 40 de kilograme într-un an pedalând pe muzică

Ce spune instructorul

568 3 4Terry, adică Teodor Demetriad, antrenor internațional de spinning la Daimon Club din București, cu o bogată experienţă în fitness management, este instructorul „vinovat” de schimbarea în bine a lui Vlad. L-am întrebat ce face ca acest sport intens să fie atât de eficient pentru tonifiere și slăbit. „Nu este nimic intens, tot ce se lucrează are parametri de efort conform studiilor. Nimic nu este la voia întâmplării”, ne-a spus el, completând că totul se rezumă la „un plan de antrenament bine definit și puțină voință, iar restul e plăcere!”. Instructorul are și alte exemple de persoane care au slăbit prin spinning, însă spune că altceva contează mai mult. „Pe lângă slăbire, mult mai relevant este că au căpătat o pasiune ce le aduce zâmbet și stare de bine!”, ne-a spus acesta.

Teodor Demetriad ne-a dat asigurări că spinningul e recomandat tuturor, cu doar câteva excepții. Printre acestea se numără persoanele „cu probleme grave ale coloanei vertebrale și leziuni serioase ale articulațiilor la nivelul genunchilor. Am vrut să știm ce sfat le dă antrenorul celor care ar vrea să încerce să practice spinningul, dar le e teamă, crezând că nu se vor descurca. Răspunsul a fost încurajator: „Teamă de ce? De zâmbet, de împlinire, de provocare, de trăire, de emoție? Aici înveți și descoperi propria persoană. Sfat: să vină la mine. Am leac!”.

Spinningul a fost inventat în anii ’80 de atletul american Johnny Goldberg. Orele de spinning se desfășoară sub îndrumarea unui instructor acreditat, iar bicicletele se apropie cel mai mult de cele de șosea