Main menu

header

557 3 1de Gabriela Militaru

„Prea grasă”, „prea slabă” sunt două dintre problemele majore cu care se confruntă femeile din ziua de azi. Deși multora le poate părea o dilemă ridicolă, greutatea corporală este, mai ales în rândul femeilor, sinonimă cu stima de sine. Cu cât o femeie este mai suplă, cu atât se simte mai sigură pe ea și, dimpotrivă, cu cât are mai multe kilograme în plus, cu atât simte mai mult nevoia să-și ascundă corpul cu haine cât mai diforme, anulându-și mental orice formă de feminitate. De aceea, femeile care consideră că au o problemă cu greutatea se simt într-un nesfârșit război al kilogramelor, pe care uneori riscă să-l piardă definitiv. Povestea lui Linn Strömberg este deci povestea a milioane de femei care, de-a lungul vieții, au experimentat o formă avansată de dereglare de alimentație.

Obsesia kilogramelor în plus aproape a ucis-o

Tânăra suedeză Linn Strömberg avea doar 19 ani când, în urmă cu patru ani, suferea de anorexie. Cântărind doar 35 de kilograme, Linn risca în fiecare clipă să-și piardă viața. La o asemenea greutate, inima ei era în pericol să cedeze. Totul a început așa cum se întâmplă cu fiecare adolescentă deranjată de felul în care arată. Doar că de la a slăbi câteva kilograme, lucrurile au scăpat de sub control pentru Linn. Era o vreme când își cântărea mâncarea și număra obsesiv orice calorie pe care o consuma, având grijă ca mesele de peste zi să nu însumeze mai mult de 400 de calorii. „Îmi amintesc că pur și simplu inima mea se lupta pentru fiecare bătaie și că aveam constant impresia că putea muri în orice clipă. Dar, cu toate astea, continuam să nu mănânc”, povestește Linn. Pe lângă problemele cardiace, tânăra se confrunta și cu dereglări severe ale ciclului menstrual, cu frecvente atacuri de panică și cu căderea părului în cantități îngrijorătoare. În aceeași perioadă, Linn se încăpățâna să facă sport în exces. De la exerciții de cardio, la înot și chiar alergări, tot acest efort nu făcea decât să îi slăbească și mai mult inima. Curând, Linn a fost nevoită să renunțe la jogging și să se mulțumească doar cu plimbările, pentru că simțea cum corpul său pur și simplu nu mai rezista efortului. În plus, tânăra începuse să sufere de răceli repetate. „Nu îmi vine să cred că mi-am torturat corpul în felul acesta. Eram extrem de hotărâtă în obsesia mea. Nu eram niciodată mulțumită de felul în care arătam. Mă culcam în fiecare noapte înfometată și mă forțam să adorm”, își amintește ea acum. Când a ajuns la alarmanta greutate de 35 de kilograme, tânăra de 1,63 cm și-a dat seama că viața sa era în pericol și a reușit cu greu să ia decizia să-și înfrângă obsesia. „La un moment dat, pur și simplu mă simțeam speriată și deprimată toată ziua. Timp de un an întreg asta a fost viața mea, iar acum nici nu-mi pot explica parcă ce s-a întâmplat și cum cineva își poate pierde mințile în felul acesta”, spune Linn.

„Nu poți avea un corp bine construit dacă nu îi conferi energia necesară pentru asta”

În 2013, cu ajutorul mamei și al prietenului său, Linn Strömberg a început încet, încet să revină la un mod de viață sănătos. Momentul crucial a fost atunci când membrii familiei care nu o mai văzuseră de câteva luni au izbucnit în lacrimi în fața scheletului care devenise tânăra. Nu i-a fost ușor deloc lui Linn să-și învingă obsesia, a fost nevoită să se forțeze să mănânce și să-și schimbe stilul de viață. A ajutat-o foarte mult faptul că a descoperit un nou sport: ridicatul greutăților. Încurajată de iubitul său, Linn s-a angrenat în acest gen de mișcare, despre care a aflat că o poate ajuta să-și modeleze foarte bine corpul. Pe parcursul a doi ani, cu ajutorul unui regim alimentar nou și al sportului, Linn a reușit să pună la loc mai multe kilograme în mod armonios. Acum ea se poate lăuda că are 57 de kilograme bine proporţionate. În prezent, tânăra merge la sală de cinci sau de șase ori pe săptămână. Fără să facă excese, Linn are o dietă care constă în carne de pui sau vită la grătar, ouă proaspete, salate, lapte de migdale, brânză de vacă, fulgi de ovăz, proteine din zer și unt de nuci. Uneori își permite chiar luxul de a savura pizza sau prăjituri. „Nu poți avea un corp bine construit dacă nu îi conferi energia necesară pentru asta. Acum nu mai am nicio problemă să trișez atunci când mănânc ceva. Mănânc tot ce vreau, iar dacă am poftă de dulce, nu mă rețin”, spune ea. Pentru a trece mai ușor peste vechea sa obsesie legată de felul în care arăta, Linn a recurs și la implant mamar, care o ajută să aibă o imagine bună a felului în care arată.

Anorexia nervoasă este o tulburare psihică de tipul tulburărilor alimentare, caracterizată printr-o reducere anormală a greutății organismului și printr-o deformare a imaginii propriului corp cu teama constantă de îngrășare

Una din cinci femei suferă de o tulburare de alimentaţie oarecare sau are o alimentaţie dereglată. Tulburările de alimentaţie reprezintă a treia cea mai comună boală cronică în rândul femeilor tinere

Se estimează că între 0,5% şi 2% din totalul populaţiei suferă de anorexie nervoasă