Main menu

header

551 3 1de Cătălina Tăgârță

Mai puțin de 25% dintre copiii cu vârste cuprinse între 7 şi 12 ani efectuează minimum 60 de minute de activitate fizică pe zi, așa cum recomandă Organizația Mondială a Sănătății. Asta arată un studiu cu privire la activitatea fizică efectuată de micuții din clasele primare, proveniți din familiile cu venituri mici din zonele urbane din România. Pentru a promova activitatea fizică în rândul copiilor, Federația Mondială a Inimii (WHF) și Uniunea Asociațiilor Europene de Fotbal (UEFA), în parteneriat cu Fundația Română a Inimii, a lansat programul „Cu mișcare, inima e zâmbitoare!”.

A fost lansat programul: „Fii activ, iubește-ţi inima!”

Programul este implementat pe parcursul următoarelor luni în șase şcoli din cartierele unde locuiesc familii cu venituri mici din orașele București, Cluj și Timișoara. Sub sloganul „Fii activ, iubește-ţi inima!”, copiii vor învăța importanța activității fizice și vor fi încurajați să fie mai activi. Au fost dezvoltate materiale şi o serie de activități pentru a inspira antrenorii și profesorii de sport să-i încurajeze pe micuți să facă activitate fizică zilnic într-un mod mai distractiv, precum și pentru a ajuta părinții, profesorii şi antrenorii să înțeleagă modul în care copiii pot trece peste barierele activității fizice zilnice, precum lipsa de timp, supracompetitivitatea și lipsa cunoștințelor asupra beneficiilor activității fizice. „Inactivitatea fizică este unul dintre principalii factori de risc modificabili pentru bolile cardiovasculare, iar stabilirea obiceiurilor sănătoase încă din copilărie este esențială pentru a rămâne sănătoși toată viaţa. Să fii activ într-un oraș mare poate fi o provocare; acesta este şi motivul pentru care campania a fost special concepută pentru a încuraja copiii (7-12 ani) - care trăiesc în familii cu venituri mici - din orașe să efectueze mai multă activitate fizică”, a afirmat Johanna Ralston, CEO-ul Federației Mondiale a Inimii, la evenimentul de lansare a campaniei. Federația Mondială a Inimii este singura entitate mondială de advocacy care reunește toate fundațiile ce luptă împotriva bolilor cardiovasculare (BCV), pentru a ajuta oamenii de pretutindeni să ducă o viață sănătoasă. Miza Federaţiei Mondiale a Inimii este reducerea cu 25% a ratei deceselor premature cauzate de afecțiuni cardiovasculare, până în 2025.

„Scopul nostru este să promovăm un stil de viață sănătos”

Materialele educaționale pentru copii și ghidul de practică pentru profesori şi părinți cu privire la beneficiile activității fizice, dezvoltate în cadrul acestei campanii, vor fi disponibile gratuit. Materialele le oferă copiilor sfaturi practice și idei despre cum să fie mai activi la școală, dar și acasă. Activitățile sportive, cum ar fi fotbalul, adaugă distracție întreaga zi, sunt accesibile şi au efecte pozitive asupra sănătăţii, copiii devenind mai puternici, mai încrezători în sine şi mai sociabili. În școlile participante, copiii vor lua parte la un concurs de mers pe jos, ce va pune accent pe creșterea activității fizice zilnice, mai degrabă, decât pe competitivitate. „Fotbalul nu este doar un joc de masă; este, de asemenea, o activitate fizică sănătoasă. Scopul nostru este să promovăm un stil de viață sănătos pentru copii, prin sport şi prin distracție, renunțarea la alimentația nesănătoasă şi combaterea obezității. A fi sănătos poate fi distractiv!”, a declarat și Peter Gilliéron, președinte al fair-play UEFA și Comitetul Responsabilitatea Socială. Detalii despre campanie și importanța mișcării pentru sănătatea inimii puteți găsi pe site-ul romanianheart.ro.

Studiul a fost realizat de Institutul Naţional de Sănătate Publică din România şi la care au participat 843 de părinți și 948 de copii (438 de băieți și 510 fete) din 16 școli din București, Cluj și Timișoara