Main menu

header

548 3 1de Raluca Grințescu

Toamna este anotimpul în care în alimentația dumneavoastră pot apărea numeroase alimente specifice. Unul dintre acestea este dovleacul. Dovleacul este o sursă excelentă de betacaroten, un antioxidant ce vă protejează inima, întăreşte sistemul imunitar şi previne apariţia cancerului.

Are efecte diuretice

Conținutul mic de calorii îl face un aliment excelent și pentru o cură de slăbire drastică. Dieta cu dovleac copt poate ține o întreagă lună, de preferat în septembrie sau octombrie. O cană cu dovleac conţine aproximativ 5 grame de fibre, ceea ce înseamnă că, dacă mâncați constant dovleac, nu doar că slăbiți, dar vă şi detoxifiați organismul. Dovleacul combate reten- ţia de lichide, are efecte diuretice şi laxative şi previne constipaţia. Cum arată meniul din dieta cu dovleac?

Ziua 1

E indicat să consumați doar dovleac copt.

Micul dejun: salată de dovleac copt, morcovi şi suc de lămâie și terci de dovleac cu tărâţe;

Prânzul: supă de dovleac cu alte legume (dovlecel, morcovi, ardei, roşii, ceapă, pătrunjel, leuştean);

Cina: dovleac la cuptor.

Ziua 2

Consumați dovleac copt şi fructe.

Micul dejun: salată şi terci de dovleac;

Prânzul: supă de dovleac cu legume sau plăcintă de dovleac cu fructe acrişoare: mere, prune;

Cina: fructe (mere, pere) şi suc proaspăt de citrice.

Ziua 3

Consumați dovleac şi puţină carne.

Micul dejun: salată şi terci de dovleac;

Prânzul: supă cu cartofi şi găluşte din carne de vită şi dovleac copt;

Cina: salată de dovleac cu ananas şi crutoane.

Ziua 4

Consumați dovleac copt şi legume.

Micul dejun: terci cu salată verde şi dovleac copt;

Prânzul: supă de legume şi tocană de ardei gras;

Cina: tocană de dovleac cu legume şi ciuperci.

Senzație de sațietate

În a cincea zi a dietei cu dovleac repetați meniul din prima, în ziua a șasea repetați meniul din ziua a doua, şi tot aşa timp de 14 zile. Dieta cu dovleac copt este nutritivă şi vă dă o senzaţie de saţietate timp îndelungat. Este bine să ştiți că, după cele 14 zile de dietă, nu trebuie să începeți brusc să consumați prăjeli, prăjituri, mezeluri sau alte produse pline de grăsimi. Continuați să aveți o alimentaţie bazată în special pe legume, fructe şi cereale integrale, pentru a fi siguri că nu veți declanşa efectul Yo-Yo, prin care puneți la loc toate kilogramele pe care le-ați dat jos.

ATENȚIE! Nu uitați de cei doi litri de apă pe care trebuie să îi consumați zilnic şi încercați să faceți mişcare, pentru a accelera procesul de slăbire.

Suc de dovleac

Sucul se prepară ușor. Se curăță de coajă și de semințe dovleacul, se spală și se taie cubulețe, apoi se zdrobește cu mixerul și se filtrează prin tifon. Se consumă proaspăt ca atare sau combinat cu alte sucuri de legume, precum țelină, sau cătină. Pentru acțiune laxativă se consumă câte un pahar dimineața, pe stomacul gol.

Supă-cremă

Ingrediente: 500 g dovleac, 2 cartofi mari, 1 ceapă, 1 cățel de usturoi, 1 morcov, puțină țelină, frunze de țelină, sare, pătrunjel verde, 2-3 linguri cu ulei de măsline, piper, smântână (pentru servire).

Mod de preparare: într-o oală de patru litri se pun legumele, peste care se adaugă apă până sus și se pun la fiert. Se sărează și se fierb bine legumele. Se scot și se pasează cu mixerul vertical. Se adaugă uleiul de măsline și gata! Se asezonează cu pătrunjel verde şi piper proaspăt măcinat. În momentul servirii se adaugă smântână.