Main menu

header

528 3 2de Gabriela Niculescu

Metabolismul este cel care ne ajută să ne păstrăm în formă toată viața sau, din contră, ne forțează să fim atenți la alimentație pentru a nu ne îngrășa. Metabolismul cuprinde procesele fiziologice în urma cărora rezultă energie. Organismul cheltuieşte energie şi în repaus, sub forma metabolismului bazal, dar mai ales pentru diverse activităţi. Există un anumit consum energetic şi pentru digestia şi metabolizarea substanţelor nutritive din dietă. Iată ce spun specialiștii despre metodele de accelerare a metabolismului și despre așteptările noastre, uneori prea mari.

Sportul, cel mai important factor de accelerare

Cel mai simplu mod de a accelera arderile este practicarea regulată a unei activităţi fizice de tip aerobic. Puteţi începe cu 30 de minute de mers în ritm alert sau puteţi alerga, dansa, înota sau merge cu bicicleta. Vă puteți adapta activitățile în funcție de sezon și de preferințe.

Trebuie să mai știți faptul că masa musculară cu cât este mai dezvoltată, cu atât metabolismul bazal este mai crescut. Sportul este chiar cel mai important factor de accelerare a metabolismului și sunt importante atât intensitatea, cât şi durata activităţii prestate. În cazul mişcărilor intense, se ard calorii în primul rând în momentul exerciţiului, dar chiar şi câteva ore după acesta. Şi perioada din timpul zilei este importantă: mişcarea de dimineaţă accelerează circulaţia sangvină şi procesele metabolice mai tare decât antrenamentele făcute seara.

Aportul de proteine mărește consumul energetic

Cât privește dieta, specialiștii susțin că nu există alimente-minune ce „ne bagă în priză” şi topesc grăsimile, însă, într-adevăr, o dietă cu aport mare de proteine poate creşte consumul energetic. De asemenea, fibrele din cereale, legumele sau fructele sunt componente ce nu se digeră, dar formează o reţea ce cuprinde componente glucidice sau lipidice. Alimentele integrale solicită o muncă suplimentară aparatului digestiv comparativ cu cele înalt procesate. Mâncărurile picante (cu ardei roşu sau curry) pot determina creşteri uşoare ale metabolismului bazal, ce durează chiar şi şase ore. Atenţie însă la adausurile de zahăr sau de grăsimi în ketchup sau dressing-uri (sosuri)!

Scăderile foarte rapide în greutate nu sunt recomandate, cel mai important fiind un rezultat de durată! E drept, persoanele cu un metabolism leneş vor trebui să muncească mai mult pentru a-l obține