Main menu

header

492 30 1de Andrei Dicu

Născut la 22 septembrie 1958, la Lajatico (regiunea Pisa), dintr-o familie de fermieri, Andrea Bocelli este poate cel mai cunoscut cântăreţ italian de pop opera. A înregistrat 13 albume de studio, atât cu muzică clasică, dar și cu pop, două compilații cu cele mai bune melodii și opt albume de operă („La Bohème”, „Il trovatore”, „Werther”, „Pagliacci”, „Cavalleria rusticana”, „Carmen”, „Tosca” și „Andrea Chénier”), toate acestea fiind vândute în peste 75 de milioane de exemplare la nivel mondial. Carismatic şi înzestrat cu o voce divină, Bocelli a devenit unul dintre sex-simbolurile anilor ’90, iar muzica sa e, şi în zilele noastre, preferată de amorezii de pe toate meridianele.

Şi-a pierdut vederea pe terenul de fotbal

Tenorul orb care a uimit lumea are o mulţime de secrete, a căror deconspirare a făcut înconjurul planetei. Născut cu o formă gravă de glaucom, Andrea Bocelli a orbit total la vârsta de 12 ani, după un accident în timpul unui joc de fotbal. De atunci, viaţa acestuia s-a schimbat total. „Dacă Dumnezeu mi-a luat vederea, atunci e clar că mi-a oferit alte daruri, în compensaţie”. Puţini ştiu că, deşi iubeşte muzica din copilărie, Bocelli s-a pregătit iniţial pentru o carieră de avocat. A obţinut titlul de Doctor în Drept şi chiar a lucrat o perioadă la Curtea de Justiţie din Pisa. A început să ia lecții de pian la vârsta de 6 ani, iar mai târziu a învățat să cânte la flaut, saxofon, trompetă, trombon, harpă, chitară și tobe. De-a lungul timpului, cu fiecare concert susţinut, reacţiile publicului l-au convins că adevărata sa menire este de a încânta şi de a emoţiona oamenii prin melodiile pe care le interpretează cu atâta pasiune. Devenit unul dintre cei mai populari muzicieni italieni și cântăreți de muzică clasică din lume, Bocelli a fost decorat, în 2006, cu Ordinul Național de Merit al Republicii Italiene în grad de Mare Ofițer, iar la data de 2 martie 2010 a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame, pentru contribuțiile sale în domeniul teatrului de operă. În 1970, tenorul a câștigat primul concurs muzical, „Margherita d’Oro” în Viareggio, cântând „O sole mio”.

Marele Pavarotti, unul dintre admiratorii săi

În anii studenţiei, pentru a se întreține, Bocelli cânta seara în baruri. Era perioada în care l-a cunoscut pe marele Luciano Pavarotti, cel care, se spune, i-ar fi prezentat-o pe Liza Minelli, cu care Bocelli ar fi avut o aventură de scurtă durată. În 1992, cântăreţul a urmat cursurile şcolii de maeştri, condusă de tenorul italian Franco Corelli. În 1992, starul rock italian Zucchero a înregistrat cu Bocelli hitul „Miserere”, pe care i l-a trimis imediat lui Pavarotti, în speranţa că grandiosul tenor va dori să creeze o a doua variantă. Se spune că, după ce l-a ascultat, Pavarotti i-ar fi spus lui Zucchero: „Îţi mulțumesc că ai înregistrat un cântec atât de frumos. Nu ai însă nevoie de mine... Lasă-l pe Andrea să cânte cu tine. Deocamdată, pentru acest cântec nu există unul mai bun”.

În februarie 1994, Bocelli a participat la Festivalul de la San Remo, la secțiunea „Debut”, cu melodia „Il mare calmo della sera”. A câştigat, iar albumul său de debut, care poartă titlul respectivului cântec, a fost lansat imediat. Anul următor, Bocelli a fost invitat să se producă iarăși la celebrul festival, de data aceasta alegând cântecul „Con te partiró” („Voi pleca cu tine”). Acest cântec a apărut și pe albumul său intitulat „Bocelli”, produs de Mauro Malavasi și lansat în primăvara anului 1995.

Soprana Sarah Brightman, enervată de contract

492 30 2În anul 1996, Bocelli a fost invitat să cânte împreună cu soprana englezoaică Sarah Brightman pentru campionul mondial la box (IBF) Henry Maske. Sarah Brightman a continuat să cânte cu Bocelli, schimbând titlul cântecului „Con te partiró” în „Time to say goodbye” („E timpul să spunem adio”). Cei doi au reînregistrat hitul împreună cu Orchestra Simfonică din Londra, iar EP-ul a fost vândut în numai două zile, aducându-le în conturi nu mai puţin de 1,8 milioane de dolari. O variantă a cântecului „Time to say goodbye”, numită „Time to say Hello”, a fost lansată în 2009, dar nu s-a bucurat de acelaşi succes, poate şi pentru faptul că, în ultimii ani, vocea lui Bocelli a suferit modificări, iar tenorul nu se mai află chiar în top.

Legătura dintre Bocelli şi Brightman le-a adus ambilor o mulţime de satisfacţii, deşi, la un moment dat, s-a spus că britanica nu era chiar mulţumită de termenii contractului, care o obliga să cânte, cel puţin în primii trei ani, numai în compania italianului. La 3 martie 1997, Bocelli a apărut pe scena festivalului din Hamburg împreună cu Sarah Brightman, pentru a primi Premiul ECHO pentru „Cel mai bun single al anului”. În luna august au luat parte la Festivalul Puccini din Torre del Lago în Italia, acolo unde s-au bucurat din nou de ovațiile publicului. În acea vară, cuplul a susținut nu mai puţin de 223 de concerte în aer liber în Germania, dar și concerte în sală, precum reprezentaţia din 31 august, de la Oberhausen, care a fost înregistrată pe DVD. La 14 septembie 1997, Bocelli a primit în München premiul ECHO Klassik pentru „Bestseller-ul anului” pentru albumul „Viaggio Italiano”, iar la 27 septembrie, întors în Bologna, a cântat pentru Papa Ioan Paul al II-lea, care îl solicitase special pentru un spectacol în scopuri caritabile.

Printre cei mai frumoşi 50 de pământeni!

Bocelli și-a făcut debutul în operă printr-un rol major, Rodolfo, din „La Bohème”, la Teatrul Comunal din Cagliari. La 19 aprilie 1997, „macaronarul” a intrat pe piața americană printr-un concert la J.F.K. Center for the Performing Arts, din Washington D.C. Aventura americană s-a arătat un succes nu numai în plan muzical, întrucât, în 1998, italianul a fost desemnat de revista „People” drept unul dintre cei 50 „cei mai frumoși oameni din lume”. În ciuda faptului că, în ultimii ani, Bocelli nu a mai produs niciun hit, el a rămas şi astăzi unul dintre sex-simbolurile muzicii mondiale.

Petreceri exotice de 2.000.000 de euro

492 30 3În luna martie a acestui an, tenorul s-a căsătorit cu iubita sa, Veronica Berti (foto), fiica unui cunoscut bariton italian. Ziua căsătoriei cuplului are o semnificaţie specială, având în vedere că la 21 martie s-au împlinit doi ani de la naşterea fetiţei lor, Virginia. În trecut, Andrea Bocelli a mai fost căsătorit cu Enrica Cenzatti, cu care are doi fii adolescenţi. Cei doi s-au despărţit în anul 2002, în urma unor crize de isterie ale Enricăi, despre care presa de specialitate din Italia susţinea că nu suporta aventurile soţului său. În fiecare lună, tenorul îi plăteşte fostei consoarte o pensie de 10.000 de euro, iar fiecăruia dintre cei doi copii le achită, tot lunar, 3.000 de euro. Sumă care nu înseamnă prea mult pentru Bocelli, despre care gurile rele spun că la petrecerile pe care le oferă constant apropiaţilor săi la vila din Sardinia „aruncă” peste 2 milioane de euro anual. Nu de alta, dar aşa cum stăteau lucrurile şi cu prietenul său Luciano Pavarotti, Bocelli este un împătimit al vinului şi al mâncărurilor exotice.

„Dacă Dumnezeu mi-a luat vederea, atunci e clar că mi-a oferit alte daruri, în compensaţie“