Main menu

header

491 30 1de Gabriela Militaru

Lauren Bacall a impresionat lumea cinematografiei și a teatrului cu o carieră de peste 60 de ani, în care a adunat zeci de roluri în filmele de la Hollywood și în piesele de pe Broadway. Actrița a murit la 12 august anul acesta, la venerabila vârstă de 89 de ani, în casa sa din New York. Potrivit fiicei sale, Lauren a încetat din viață în urma unui atac de cord, lăsând în urmă imaginea unei femei talentate și elegante, care își va păstra mereu un loc în memoria publicului.

Avea origini românești

Lauren Bacall, pe numele său adevărat Betty Joan Perske, s-a născut în New York-ul interbelic ca unică fiică a unei secretare și a unui vânzător. Amândoi părinții săi erau evrei, iar în autobiografie, actița a povestit cum mama sa a emigrat din România prin Ellis Island, poarta de intrare în America pentru toți emigranții din Europa, în prima jumătate a secolului al XX-lea. Tatăl actiței s-a născut în New Jersey, dar avea rădăcini rusești. Mai târziu, Lauren a aflat că se înrudea, pe linie paternă, cu cel de-al nouălea președinte al Israelului, Shimon Peres. Pe vremea când Lauren avea doar 5 ani, părinţii săi au divorţat. Ulterior, ea a preluat numele de familie al celei care i-a dat viață, Natalia Weinstein-Bacal, adăugându-i doar un iz american.

Mai întâi a fost teatrul

Lauren Bacall și-a început cariera pozând pentru reviste de modă precum „Harper’s Bazaar” și „Vogue”. La vremea când flirta cu modelingul, viitoarea actriță a fost descrisă ca fiind o femeie cu „grația unei pisici, cu părul blond arămiu și cu ochi de culoare verde-albastru”.

Cel de-Al Doilea Război Mondial a găsit-o pe Lauren ca elevă a Academiei Americane de Arte Dramatice, unde a fost colegă cu Kirk Douglas. În paralel, ea lucra ca model și plasatoare la teatru.

În 1940 a avut șansa de a-și întâlni idolul, pe Bette Davis. Peste ani, Davis, impresionată de calitățile actoricești ale mai tinerei sale colege de breaslă, a vizitat-o pe Lauren Bacall în culisele piesei „Aplauze”, un muzical bazat pe filmul „Totul despre Eva”, în care Davis jucase anterior. „Numai tu puteai să joci acest rol”, i-ar fi spus Davis. Deși a rămas în atenția publicului mai mult prin rolurile în filmele artistice, Lauren Bacall a apărut mai întâi pe Broadway, la numai 17 ani, în piesa „Johnny 2X4”. Cea care a descoperit-o și a promovat-o în lumea Hollywoodului a fost Nancy Hawks, soția regizorului Howard Hawks. Astfel, actrița a ajuns să apară în primul său film, „A avea sau a nu avea”, din 1944, în care a jucat alături de viitorul soț, Humphrey Bogart. Tot Nancy Hawks a fost cea care a încurajat-o pe actriță să-și schimbe numele mic în Lauren, iar pe cel de familie din Perske în Bacall.

Idilă de poveste cu Humphrey Bogart

491 30 2Lauren Bacall avea doar 19 ani când l-a cunoscut pe Humphrey Bogart, în 1944. Actorul, în vârstă de 44 de ani, era căsătorit la vremea aceea cu cea de-a treia sa soție, Mayo Methot. În ciuda statutului său de bărbat căsătorit, Bogart a început o frumoasă poveste de dragoste cu mult mai tânăra sa colegă de platou. „Drumul de la studiou până acasă, glumele prostești, atmosfera de pe platoul de filmare, tot acest comportament de copii îndrăgostiți era ceva nou pentru Humphrey. La fel și pentru mine. Aveam atât de multe sentimente noi”, scria, mai târziu, Laren Bacall într-una dintre biografiile sale. Cei doi s-au căsătorit în primăvara anului 1945 și au rămas împreună timp de 12 ani, până când Humphrey Bogart a încetat din viață, răpus de cancer esofagian. „Baby” și „Bogie”, cum se alintau cei doi, au avut împreună doi copii. „Nimeni nu a scris vreodată o poveste de dragoste mai frumoasă decât cea pe care am trăit-o noi”, a scris Lauren Bacall despre iubirea dintre ea și Humphrey Bogart.

La un pas de a se căsători cu Frank Sinatra

După moartea lui Humphrey Bogart, în 1957, Lauren Bacall a avut o relație cu celebrul cântăreț Frank Sinatra. Gurile rele spun totuși că aventura dintre cei doi a început înainte de moartea lui Bogart. „Nu era un secret pentru nimeni. Toată lumea știa, însă toți speram că Bogie nu va afla. Asta l-ar fi ucis mai repede decât cancerul”, a declarat scenarista Ketti Frings. Lauren Bacall nu a recunoscut niciodată aventura cu Sinatra, dar a acceptat ca relația lor să devină publică după moartea soțului său. 14 luni mai târziu, după o relație tumultuoasă, plină de suișuri și coborâșuri, în mare parte din cauza temperamentului vulcanic al cântărețului, Sinatra a cerut-o în căsătorie pe actriță în martie 1958. Câteva zile mai târziu totuși, după ce Bacall a recunoscut în fața unui jurnalist că urma să devină doamna Sinatra, cântărețul s-a înfuriat și a rupt logodna. Sinatra nu a mai vorbit cu Bacall timp de șase ani. Întrebat la vremea aceea ce părere are despre căsătorie, el a răspuns „Căsătorie? Pentru ce? Doar ca să fiu nevoit să ajung mai devreme seara acasă? Prostii!”.

După o perioadă în care s-a simțit foarte nesigură și tristă, Lauren Bacall l-a întâlnit pe cel de-al doilea soț, actorul Jason Robards. Cei doi s-au căsătorit de Ziua Americii, în 1961, și au divorțat opt ani mai târziu. Într-una dintre biografiile sale, Bacall a mărturisit că principala cauză a divorțului au fost problemele pe care actorul le avea cu alcoolul. Cei doi au avut împreună un fiu, Sam Robards, care a ales cariera părinților săi.

Șase decenii de carieră

491 30 3Impresionanta carieră artistică a actriței Lauren Bacall numără câteva zeci de filme care au făcut-o celebră atât în perioada Vârstei de Aur a Hollywoodului, dar și mai târziu. Dintre marii actori alături de care a jucat se numără soțul său, Humphrey Bogart (cu care a jucat în patru filme), Marilyn Monroe în „Cum să te măriți cu un milionar”, Natalie Wood și Tony Curtis în „Sexul slab” și Gregory Peck în „Creatoarea de modele”. Rolul din „Cele două fețe ale iubirii”, din 1996, i-au adus actriței un Glob de Aur și o nominalizare la Oscar pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar. Actrița a fost recompensată şi cu un Oscar onorific, în 2009, pentru întreaga carieră. Lauren Bacall avut o carieră splendidă şi în teatru. Ea câştigat două premii Tony - în 1970, pentru rolul din „Aplauze”, și în 1981, pentru rolul din „Femeia anului”, inspirat de buna sa prietenă, Katharine Hepburn. În 1992, actrița a primit şi Cecil B. DeMille Award pentru întreaga carieră, din partea Asociaţiei presei străine de la Hollywood - organizatoarea galei Globurilor de Aur.

Lauren Bacall a scris trei autobiografii de succes în care a fost spusă povestea vieții și a carierei artistice

Şi-a împrumutat vocea

Vocea sa profundă a ajutat-o pe actriță să apară în multe reclame și spoturi publicitare. În 2014, Lauren Bacall și-a împrumutat vocea unui personaj din celebrul serial „Family Guy”, acesta fiind și ultimul rol jucat de actriță. „A fost o femeie originală. Moartea sa reprezintă o pierdere tragică pentru noi toţi. A fost un privilegiu pentru mine să o cunosc, să joc alături de ea şi să regizez un film cu ea. Şi, înainte de toate, să descopăr în ea un prieten înţelept şi iubitor. A fost o femeie originală. Iar acele filme minunate ale sale pot fi şi acum văzute încă o dată şi încă o dată. Ne va lipsi foarte mult”, a declarat Barbra Streisand, care a interpretat rolul fiicei personajului jucat de Bacall în filmul „Cele două fețe ale iubirii”.

În 2006, Lauren Bacall şi-a jucat propriul rol în serialul „Clanul Soprano“