Main menu

header

488 19 1de Raluca Grințescu

Faţa umană a evoluat considerabil din Epoca Pietrei şi până acum, aşa că e de aşteptat ca ea să se schimbe şi în viitor. Un artist şi un genetician au explorat ideea, creând şi imagini care „spun” cum ar putea arăta chipurile oamenilor peste multe milenii de acum încolo.

Creierele vor continua să crească în dimensiuni

Ce schimbări fiziologice vor suferi oamenii în viitor, mai ales în contextul în care tehnologiile „purtabile” precum Google Glass vor modifica modul în care ne folosim corpul şi faţa? Nickolay Lamm, un artist şi totodată cercetător, a colaborat cu un genetician pentru a analiza şi a ilustra cum vor arăta oamenii peste 10.000, 60.000 şi 100.000 de ani. În urma discuţiilor cu dr. Alan Kwan, doctorand în „computational genomics” („genomică computerizată”) la Universitatea Washington, Lamm a realizat o simulare a viitoarelor schimbări ale fizionomiei umane. Dr. Kwan crede că elementul-cheie al evoluţiei viitoare a speciei umane va fi „preluarea controlului” în ceea ce priveşte aspectul omului, care nu va mai fi datorat selecţiei naturale, ci acţiunii omului de a adapta biologia umană la propriile sale necesităţi. Pe măsură ce ingineria genetică va deveni ceva obişnuit, „soarta feţei umane va fi tot mai mult determinată de gusturile oamenilor”, spune dr. Kwan, iar frunţile vor deveni tot mai mari, pe măsură ce creierele continuă să crească în dimensiuni.

Pielea va deveni mai pigmentată și ochii, mai mari

488 19 2Kwan şi-a bazat predicţiile pe mediul în care vom trăi, clima viitorului şi progresul tehnologic. Una dintre schimbările importante este creşterea în dimensiuni a frunţii - un proces ce are deja loc începând cu secolul al XIV-lea. Unele studii arată că oamenii de astăzi au trăsături faciale mai puţin proeminente, în comparaţie cu cei care trăiau între secolul al XIV-lea şi al XVI-lea, însă fruntea este mai înaltă. Kwan se aşteaptă ca această tendinţă să continue, capul oamenilor mărindu-se, pentru a putea găzdui un creier mai mare. Kwan afirmă că, peste 60.000 de ani, abilitatea noastră de a controla genomul uman va reduce rolul evoluţiei în modificare a trăsăturilor faciale. Ochii vor deveni mai mari, pe măsură ce oamenii vor încerca să colonizeze sistemul solar, trăind mai departe de Soare, în zone mai întunecate decât Terra. De asemenea, pielea va deveni mai pigmentată, pentru a reduce daunele provocate de radiaţia UV dincolo de stratul protector de ozon al Pământului. Kwan se aşteaptă ca oamenii să aibă pleoape mai groase şi arcade mai pronunţate, pentru a putea gestiona condiţiile de gravitaţie scăzută. Peste 100.000 de ani, Kwan crede că faţa va reflecta „faptul că oamenii vor avea în totalitate controlul asupra geneticii morfologice umane”. „Faţa oamenilor va prezenta mai ales trăsături pe care aceştia le consideră atrăgătoare: trăsături bine marcate, distinse, nas drept, ochi strălucitori, simetrie perfectă dreapta-stânga şi proporţii care să respecte aşa-numitul număr de aur”, spune Kwan.

Părinţii vor putea alege dinainte înfăţişarea viitorilor copii

488 19 3Ochii se vor dezvolta, de asemenea, în moduri diferite de cele de azi, dobândind noi caracteristici: ecranarea ochilor cu ajutorul plicii semilunare reconstituite (aceasta este, la om un organ vestigial, situat în colţul dinspre nas al ochiului; este o rămăşiţă a „celei de-a treia pleoape” prezente la reptile, păsări şi peşti), pentru a-i proteja de radiaţia cosmică şi dezvoltarea unui tapetum lucidum (un strat „reflectorizant”, existent la multe specii de vertebrate; acest strat de celule, aflat în spatele retinei, reflectă radiaţia luminoasă înapoi spre retină, mărind astfel cantitatea de lumină disponibilă pentru fotoreceptorii retinei. Datorită acestui tapetum lucidum, unele animale pot vedea în întuneric aproape complet şi tot datorită lui ochii lor strălucesc în întuneric). Pleoapele vor fi mai groase, iar arcada sprâncenei mai pronunţată, ca urmare a efectelor gravitaţiei scăzute. Pielea ar putea deveni mai închisă la culoare, pentru a proteja organismul de efectele razelor ultraviolete, atunci când oamenii vor trăi pe corpuri cereşti lipsite de stratul protector de ozon al Terrei. Vor mai exista şi alte necesităţi funcţionale care vor duce la modificarea feţei: nări mai largi, pentru a uşura respiraţia în mediile extraplanetare, cu cantitate limitată de oxigen; păr mai des, pentru a împiedica pierderile mari de căldură la nivelul capului, atunci când capetele oamenilor vor fi mai mari decât în prezent. Ca urmare a dezvoltării geneticii, părinţii vor putea alege dinainte înfăţişarea viitorilor copii - culoarea ochilor şi a părului etc. Dr. Kwan prezice apariţia unei tendinţe de a arăta cât mai natural posibil, chiar dacă vor exista tot mai multe intervenţii tehnologice la nivelul organismului uman: lentile de comunicare implantate în ochi, dispozitive integrate în oase, cu nanocipuri încorporate, care vor transmite şi vor primi, la rândul lor, informaţii spre şi de la dispozitive externe, în scopul comunicării şi al divertismentului, prevede dr. Kwan.

Vestea bună e că vom fi mai puţin păroşi

488 19 4Peste aproximativ 1.000 de ani, specia umană va suferi schimbări radicale, din cauza modificărilor din alimentație și a schimbărilor climatice. În primul rând, oamenii vor fi mult mai înalți, vor avea în jur de 2,10 metri înălțime, datorită unei nutriții mai bune și a dezvoltării medicinei, care va asigura un sistem sanitar mai performant. Pentru a combate obezitatea, care în prezent face ravagii peste tot în lume, intestinele noastre se vor scurta, ca organismul să absoarbă mai puține grăsimi și dulciuri. Din păcate, fertilitatea masculină va avea de suferit, și testiculele se vor micșora. Se vor mări, în schimb, mâinile și degetele, pentru că vom avea nevoie de o coordonare mai bună pentru folosirea dispozitivelor de tip iPhone. În viitor vom plăti mai puțin la dentist, pentru că vom avea mai puțini dinți. Aceștia nu mai sunt la fel de necesari, pentru că hrana viitorului va fi prelucrată, mai moale sau lichidă, dar ar putea chiar să fie complet înlocuită cu pastilele, spune dentistul Philip Stemmer. O serioasă problemă vor fi bărbiile duble, pentru că stilul de viață ne va face să consumăm prea puțină energie față de cât mâncăm. Vestea bună este că vom fi mai puțin păroși, datorită hainelor călduroase pe care le purtăm. Din păcate, vom avea mai multe riduri, pentru că petrecem mult timp uitându-ne la dispozitive electronice.

Ca urmare a dezvoltării geneticii, organismul uman va absorbi mai puține grăsimi și dulciuri, iar oamenii vor avea mai puțini dinți