Main menu

header

482 2 1de Elena Şerban

Sir Patrick Stewart este actorul care a marcat generaţii de oameni din întreaga lume prin interpretarea naturală a unui rol SF. Celebru pentru rolul căpitanului Jean Luc Picard din seria „Star Trek”, Patrick Stewart s-a născut la

13 iulie 1940, în Mirfield, Anglia. Copilăria sa a fost marcată de desele agresiuni ale tatălui, sergent în Armata britanică, faţă de mama sa, o muncitoare textilistă, dar şi de sărăcia în care trăiau. Asta nu l-a oprit însă pe tânărul Stewart să se aplece asupra învăţăturii, dar mai ales asupra operelor lui Shakespeare. Poate de aceea, încă din timpul liceului, adolescentul a devenit actor amator la un teatru local. Cariera era aleasă. Între 1966 şi 1982, a fost angajat la „Royal Shakespeare Company”. În 1967, a debutat la tv, carieră care a continuat decenii întregi. Televiziunea a fost, de altfel, şi primul pas către Hollywood.

În 1987, Stewart a primit rolul care l-a făcut celebru: cel al căpitanului Jean Luc Picard din seria de televiziune „Star Trek”, pe care l-a interpretat până în 1994. Rolul l-a făcut renumit şi… milionar. Povestea „Star Trek” a continuat apoi până în 2002. Şi dacă filmele în care a jucat au fost în special SF, nu acelaşi lucru se poate spune despre viaţa privată. Patrick a fost căsătorit, din 1966 până în 1990, cu Sheila Falconer, de care a divorţat în ciuda faptului că aveau doi copii. În 2000, starul s-a căsătorit cu Wendy Neuss, unul dintre producătorii seriei „Star Trek: The Next Generation”, dar cei doi au divorţat trei ani mai târziu. Aflat la vârsta la care alţi oameni ies la pensie, actorul nu a avut nicio reţinere în 2013 şi s-a căsătorit din nou. Norocoasa a fost de data aceasta Sunny Ozell, o cântăreaţă şi textieră newyorkeză. Fan al sportului, şi îndeosebi al fotbalului, actorul a fost ales să poarte torţa olimpică la Jocurile de la Londra din 2012.