Main menu

header

481 18 1de Carmen Ciripoiu

Sunt adâncurile din capitala României nedescoperite încă? Sunt unele fantome chiriași pe vecie ai vechiului București? Există păstrători ai unor secrete pentru care o lume întreagă e cu ochii pe noi? Ne-au lăsat strămoșii o comoară pe care încă nu suntem pregătiți să o înțelegem? Un lucru este cert. Misterele ascunse de „Micul Paris” rămân și astăzi enigme nedeslușite.

Vlad Țepeș a dispus săparea primelor tuneluri

481 18 2Potrivit istoriei, cel care ar fi sesizat pentru prima dată potențialul strategic al Bucureștiului ar fi fost însuși domnitorul Vlad Țepeș, despre care se spune că ar fi fost cel care a dispus săparea primelor tuneluri. Ulterior, majoritatea celor care i-au urmat pe tronul Valahiei ar fi extins rețeaua subterană. Tocmai de aceea, tunelurile de sub București sunt pe cât de misterioase, pe atât de pline de primejdii. Tunelul lui Vlad Țepeș lega palatul său, aflat pe locul ocupat astăzi de Palatul Kretzulescu, de Biserica Schitu Măgureanu, trecând pe sub Grădina Cișmigiu, apoi mergea spre Cheiul Dâmboviței, unde se crede că domnitorul avea o ascunzătoare nedescoperită de nimeni. Cronicarii din vremea lui Vodă Caragea povestesc că însuși domnitorul se plimba cu caleașca pe sub pământ, traseul fiind de la Palatul Cotroceni până la Curtea din Dealul Spirii. Deși nu au date concrete, se crede că exact de sub Mănăstirea Antim pleacă un tunel care trece de Liceul Șincai, iar o altă galerie subterană s-ar afla chiar în zona Gării de Nord. De asemenea, sub fostul Palat Golescu, situat în zona Stadionului Giulești, a fost descoperit un alt tunel, despre care se știe că era în secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea locul unde se refugiau locatarii din conacul Golescu. Mai târziu, arheologii au descoperit un alt tunel care a aparținut boierilor din neamul Eliad, ce se întindea până în Strada Logofăt Udriște. Potrivit legendei, aceste galerii ar fi fost locurile unde umblau haiducii Tunsu și Grozea, care ani la rând au băgat spaima în boierimea din București. Și, deși potera reușea mereu să-i localizeze, întotdeauna haiducii dispăreau, de parcă i-ar fi înghițit pământul. De fapt, se duceau în tunelurile doar de ei știute...

Porți ale timpului...

481 18 3Deși cele mai cunoscute tuneluri din acest moment sunt cele care fac legătura între Giulești și Dealul Cotroceni, dar și galeriile care fac legătura între Palatul Ghica și Mănăstirea Plumbuita, pasionații de paranormal spun că mai există și alte așa-numite porți ale timpului, unde vrăjitoarele se încarcă energetic și acum pentru a-și putea exercita meseria. Este vorba despre zonele Mântuleasa, Uranus - 13 Septembrie - Panduri, Antiaeriană - Sălaj, Dealul Cotroceni, Foișor, Piscului - Văcărești, Mitropolie și Zețarilor - Drumul Găzarului. Pomenite în trecut drept zone necurate, porțile timpului sunt locuri unde există acumulări masive de energie misterioasă, ce pot produce evenimente nu tocmai plăcute. Sau, după cum spunea regretatul parapsiholog Ion Țugui, zone unde se acumulează fluxul informațional al lumilor paralele ce străbate Universul.

Cum se plimba Ceaușescu pe sub pământ

481 18 4Începând cu anul 1975, Ceaușescu ar fi ordonat începerea construcției unui tunel care să ajungă până la Palatul Primăverii, foarte bine realizat, elegant și dotat cu tot ce era necesar, având propria sursă de apă, așa încât se putea rămâne acolo mai mult de trei zile fără ajutor din exterior. De altfel, se spune că Ceaușescu adora să meargă pe sub pământ, de la fostul Comitet Central ajungând direct în Sala Palatului prin tunel, fără pază, inducând în eroare atât lumea care nu înțelegea de ce nu traversează Calea Victoriei, dar și propria pază. De altfel, toate clădirile strategice din București au buncăre antiatomice sau antiaeriene, unele dintre acestea protejate cu blindaje de plumb. De aceea, va rămâne un mister pentru toată lumea cum de în 1989 Ceaușescu nu a fugit pe sub pământ, preferând să plece cu elicopterul...

Chiriașii din... Casa Poporului

481 18 5De-a lungul timpului, în jurul unor clădiri importante din Capitală s-au țesut numeroase povești, unele de-a dreptul înfricoșătoare. Legendele spun că Palatul Parlamentului ar fi bântuit de fantome și acum, care, deloc cuminți, apar din când în când pe coridoare, fluierând sau făcând să țiuie sistemele de securitate. Și tot la Casa Poporului, în perioada construcției, se spune că ar fi apărut un șarpe uriaș, văzut chiar de muncitorii din acea vreme, despre care însă nimeni nu vrea sau nu poate să povestească nimic mai mult. Care o fi oare motivul acestei tăceri impuse? Faptul că însuși Ceaușescu ar fi știut, după cum spune lumea? Și tot istoria ne vorbește și despre orfelinatul bântuit de pe Strada Franceză. Este vorba despre un adăpost pentru copii ce a funcționat acolo, nu mai puțin de 200 de suflete bântuind și acum acel loc. Potrivit legendei, copii ai străzii erau aduși aici de patronul casei, un anume Stavarache Hagi-Orman, un om de o răutate rar întâlnită, care îi ținea pe micuți nemâncați până mureau, în timp ce el îi privea. Se spune că și acum sunt momente când, după miezul nopții, se mai aud vocile stinse ale micuților care strigă „Vrem apă!”. Casa Vernescu de pe Calea Victoriei e numită și acum de unii locuitori din zonă „Hruba lui Scaraoțchi”. Motivul ar fi acela că, în vechime, aici funcționa un cazinou unde mai mulți pasionați ai jocurilor de noroc s-ar fi sinucis după ce au pierdut toate averile. Și acum fantomele unora dintre aceștia se plimbă din când în când, zgâlțâind mobila și uneori ieșind chiar pe holurile clădirii, moment în care curtea se umple de un miros de pucioasă.

Buncărul lui nea Nicu a fost construit de... Hitler

Dacă primul buncăr al lui Ceaușescu se spune că este sub Casa Poporului, cel de-al doilea, aflat probabil sub Ministerul Apărării (părerile sunt împărțite), a fost construit chiar de armata germană în vremea lui Hitler, subalternii dictatorului având linie directă cu acesta. Se spune că structura acestuia este atât de rezistentă, încât nimeni nu s-a încumetat să o distrugă. Ceaușescu mai era interesat de hrubele de vin din Panciu, pentru că în galeriile de aici, ce se întind pe o suprafaţă de peste 100 de kilometri, s-ar afla o rețea de comunicare secretă. De asemenea, există indicii că în aceste caverne s-ar afla vechi temple ale dacilor.

Cetatea diavolului

Istoricii spun că și Clujul este plin de legende, iar sub dealul Horhij s-ar ascunde o cetate. Unii spun că aceasta ar fi aparținut unor cavaleri porniți să lupte contra necredincioșilor care au ascuns aici imense comori. Alții afirmă că cetatea ar fi fost construită de diavol, care, vrând să fure sufletul unui călugăr credincios, a pus rămășag cu acesta că o va ridica în doar trei zile. Când aceasta a fost gata, călugărul a pus un lacăt uriaș pe ușă, blestemând pe necuratul să păzească toată viața comoara și să nu mai iasă în lume. Nimeni nu s-a încumetat vreodată să pătrundă dincolo de lacăt, doar un singur bătrân, care după trei zile a înnebunit. În puținele momente de luciditate, acesta spunea că a văzut un drum imens de cărămidă roșie care ducea spre mai multe camere, în prima fiind un pat imens de aur, iar în cea de-a doua, o masă lungă, cu 12 scaune, toate din aur.

Pentru a scăpa de urmăritori, Pintea Viteazul folosea un tunel secret, de 15 kilometri, ce lega Cetatea Ardud din Satu-Mare de localitatea Acâș