Main menu

header

18-01-1de Andrei Dicu

La 15 martie 1975 se stingea la Paris celebrul armator grec Aristotel Onassis. Moartea sa, la numai 69 de ani, avea să fie începutul unui adevărat război pentru moştenirea lăsată de unul dintre cei mai bogaţi şi mai excentrici playboy ai secolului trecut.

A strâns primul milion de dolari la vârsta de 24 de ani
Aristotel Onasis a devenit celebru datorită averii sale monumentale, a opulenţei şi a aventurilor amoroase. Născut la 20 ianuarie 1906, în localitatea turcă Smyrna (Izmirul de astăzi), într-o familie din clasa de mijloc, armatorul a avut o tinereţe zbuciumată. Oraşul său natal - aflat sub ocupaţie greacă - trecea printr-o perioadă prosperă, dar în Primul Război Mondial, Smyrna a fost recucerit de turci. Familia Onassis şi-a pierdut afacerile cu tutun şi toată averea, fapt ce a determinat-o să plece în Grecia.
La numai 17 ani, tânărul Ari a fugit în Argentina, cu doar câţiva dolari în buzunar. S-a angajat ca telefonist la Buenos Aires şi ulterior a investit în vechile afaceri ale familiei, care au reînceput să prospere. Importul de tutun şi fabricaţia ţigărilor i-au adus câştiguri fabuloase, astfel că a strâns primul milion de dolari înainte de împlinirea vârstei de 25 de ani, ajungând să deţină multe nave de linie, petroliere şi baleniere.

Anchetat de FBI şi bănuit de vânzare de droguri
Mulţi adversari ai săi au spus însă că, după ce s-a stabilit în Argentina, Onassis a avut afaceri ilegale, precum importul şi vânzarea de droguri, care, în patru ani, l-au făcut milionar. În 1932 a devenit un om de afaceri de talie mondială. În plină criză economică, a achiziţionat şase nave maritime canadiene cu doar 20.000 de dolari. Milionarului îi plăcea să repete deseori vorbele tatălui său, Socrate Onassis: „Noi, bărbaţii, trebuie să ne construim propriul destin”, aşa că s-a dovedit… ascultător, iar flota sa comercială a crescut an de an. În 1954 a fost anchetat de FBI, sub acuzaţia de fraudă împotriva Guvernului SUA, în ceea ce priveşte legile transporturilor navale. A pledat vinovat, a plătit o amendă de 7 milioane de dolari şi a rămas liber. În 1957, averea sa a crescut substanţial după ce a pus bazele Olympic Airways (astăzi Olympic Airlines), compania naţională de transport aerian a Greciei. S-a stins din viaţă la vârsta de 69 de ani, în Franţa, la Neuilly-Sur-Seine, din pricina unei pneumonii, o complicaţie a miastenia gravis, boală de care suferea în ultimii ani. Fiica sa, Christina, a moştenit 55% din averea familiei, estimată la ordinul miliardelor de dolari, răsfirate în afaceri în toate colţurile lumii, în timp ce restul de 45% au fost folosiţi pentru „Fundaţia Alexander S. Onassis”, înfiinţată în memoria fiului magnatului. După îndelungi dispute cu familia Onassis, fosta soţie a lui Ari, Jacqueline Kennedy, ar fi primit o sumă declarată de circa 10.000.000 USD (26 de milioane de dolari, conform altor surse), bani care au fost negociaţi la sânge de fostul ei cumnat, Teddy Kennedy.

Omletă de 2 milioane de dolari de la Evita Peron
Se pare că banii aduc fericirea, mai ales în... amor. Onassis se folosea de forţa sa financiară pentru a epata în faţa femeilor celebre, cărora le cumpăra daruri de milioane de dolari, le oferea croaziere de lux şi petreceri sardanapalice. Aşa au căzut în „plasa” sa soprana Maria Callas, Jacqueline Kennedy, văduva fostului preşedinte al SUA, asasinat în propria sa limuzină, dar şi alte cucoane mondene. Spre exemplu, în 1947, Onassis a avut o aventură cu Evita Peron, căreia i-a donat o sumă importantă de bani, în jur de 2 milioane de dolari, pentru acţiunile de caritate. Cronicarii vremii susţin că Evita i-a pregătit magnatului micul dejun a doua zi dimineaţa, iar grecul ar fi afirmat: „E cea mai scumpă omletă pe care am mâncat-o vreodată!”.

18-01-2„Răţuşca cea urâtă” Maria Callas, iubirea de o viaţă
Onassis s-a însurat la 28 decembrie 1946 cu Athina Livanos, fiica unui magnat al transporturilor. Copiii, Alexander şi Christina, s-au născut la New York. După divorţul lor, Athina s-a căsătorit cu John-Spencer Churchill, marchiz de Blandford. Mai târziu, ea s-a căsătorit din nou, cu Stavros Niarchos, fostul soţ al surorii sale decedate şi rivalul lui Onassis în domeniul transporturilor. În ciuda faptului că amândoi erau căsătoriţi, Onassis şi Maria Callas, vocea numărul unu a operei mondiale, au avut o aventură de notorietate. Potrivit publicaţiei „Greek Fire”, în urma acestei legături ar fi rezultat un băiat care a murit la scurt timp după naştere. Pe numele adevărat Cecilia Sophia Annamaria Kalogeropoulos, Callas era fiica unor emigranţi greci. S-a căsătorit în 1949 cu Gian Battista Meneghini, un industriaş scund şi gras, care avea exact dublul vârstei sale, dar care a transformat-o dintr-o „răţuşcă urâtă” într-o divă. Şi-a lichidat afacerile şi a devenit agentul şi impresarul sopranei, îi alegea rolurile, îi fixa onorariile şi îi semna contractele. Onassis a cunoscut cuplul Callas-Meneghini în 1957, la un bal organizat de Elza Maxwell. Maria l-a impresionat pe Ari, care, deloc interesat de operă, a hotărât că soprana trebuie să devină a sa.

18-01-3Şapte ani de chin alături de Jacqueline Kennedy
Teoretic, Onassis a încheiat relaţia cu Maria Callas prin nunta cu Jacqueline Kennedy, care a avut loc la 20 octombrie 1968 şi a fost mediatizată pe tot mapamondul. Jacqueline a insistat asupra mariajului, pentru a evita scandalul public. S-au căsătorit într-o micuţă capelă din Panaytsa, un sătuc de pe Insula Skorpios, lăcaşul de rugăciune preferat al… Mariei Callas! Mireasa a purtat o superbă rochie Valentino, iar întreaga lume a fost şocată: „Frumoasa fostă Primă Doamnă a Americii, obsesia lui Onassis, şi urâtul armator grec nu păreau să aibă nimic în comun”. Callas nu a renunţat în ruptul capului la Ari, deşi la despărţire acesta o jignise: „Eşti un nimeni. Eşti doar o femeie cu un fluier în gât, care, de altfel, nu mai funcţionează”. De altfel, fericirea alături de Jackie, pe care o considera un fel de trofeu, a fost de scurtă durată. Timp de şapte ani, Onassis a încercat să divorţeze, dar nu a reuşit datorită legilor greceşti de la acea vreme, iar în tot acest timp a vizitat-o pe Callas. La moartea fiului său, Alexander, decedat într-un accident de avion, Onassis s-a stabilit la Paris, unde Callas locuia după ce s-a retras din viaţa artistică.

Idilă de o vară cu Greta Garbo, pe scaune îmbrăcate în piele de testicul de elefant

La bordul elegantului iaht „Christina”, care avea scaunele barului îmbrăcate în piele de testicul de elefant, erau invitate o mulţime de celebrităţi ale momentului, cum au fost Greta Garbo, iubita de o vară a lui Ari, pe care a acoperit-o cu diamante în valoare de 5 milioane de dolari, şi Lee Radziwill, sora lui Jacqueline Kennedy, despre care se spune că a fost amanta lui Ari înainte de căsătoria lui cu Jackie. De altfel, Onassis obişnuia să spună sec: „Dacă femeile n-ar exista, banii n-ar mai avea niciun rost!”.

Maxime
„Nu am prieteni, nu am duşmani, am doar competitori”
„Secretul îmbogăţirii este să ştii ceva ce nu mai ştie nimeni”
„Cu cât ai mai multe, cu atât îţi dai seama că, de fapt, nu ai nimic”
„După o anumită sumă, banii nu mai contează”