Main menu

header

07-01-1de Elena Şerban

O privire senină, albastră şi blajină. O vorbă molcomă de moldovean mutat la Bucureşti. Un talent cât Institutul de Teatru pe care l-a absolvit. Octavian Cotescu. Marele actor a rămas în inimile românilor mai ales pentru rolul din celebrele cuplete cu Tanţa şi Costel, în care juca alături de Coca Andronescu.

Maestrul s-a născut la 14 februarie 1931, la Dorohoi, în familia unui maistru ceferist, Ilie Coteţ, şi a soţiei sale, Anastasia. După terminarea şcolii primare s-a înscris la Liceul Naţional din Iaşi. În 1943, în urma divorţului părinţilor, s-a mutat cu mama la Timişoara, unde a urmat, din 1944, cursurile Liceului Militar, dar a revenit la Iaşi un an mai târziu, când liceul a fost desfiinţat.

Iaşiul a fost de altfel oraşul în care Octavian s-a îndrăgostit de teatru. Aşa că mama sa nu a fost deloc surprinsă când fiul său a fost admis la Conservatorul ieşean în 1946, la clasa de actorie, cu rolul Mircea Vadu din „Cumpăna”. După terminarea studiilor, Cotescu a debutat la Teatrul Municipal din Bucureşti, cu rolul din „Pădurea” de Nikolai Ostrovski, la 12 mai 1951. Au urmat roluri senzaţionale în „Menajeria de sticlă” de Tennessee Williams, „Proştii sub clar de lună” piesa lui Teodor Mazilu, „D’ale Carnavalului” a mereu actualului Caragiale sau „Revizorul” de Gogol.

Rolurile de pe marele ecran n-au făcut decât să-i confirme harul actoricesc. A jucat cu mare succes în aproape 80 de filme sau seriale tv, printre care „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte”, „Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii”, „Operaţiunea Monstrul”, „Buletin de Bucureşti”, „Secretul lui Bachus” sau „Bietul Ioanide”.

În 1960 şi-a început cariera didactică la Institutul de Artă Teatrală, unde devine rector în 1981. Printre studenţii săi s-au numărat „nume” de referinţă ale scenei româneşti, ca Maria Ploae, Horaţiu Mălăele, Dan Condurache, regretatul Geo Costiniu sau Valeria Seciu, care ulterior i-a fost soţie. În 1968, cei doi au devenit părinţii lui Alexandru Cotescu, care astăzi e călugăr la Muntele Athos.