Main menu

header

20-01-1de Elena Şerban

Fără Clyde William Tombaugh, născut la 4 februarie 1906, în statul american Illinois, ar mai fi trecut ceva vreme până se descoperea planeta Pluto. Sau, poate, nu se identifica deloc. Cert e că americanul, astronom amator iniţial, a mai găsit aproape 800 de asteroizi, dar şi centura Kuiper. De asemenea, el este cel care a cerut realizarea unei cercetări ştiinţifice serioase privind obiectele zburătoare neidentificate. Asta după ce nu a ezitat să declare public faptul că a văzut obiecte zburătoare neidentificate. Mai mult chiar, a susţinut ipoteza extraterestră a acestora!

Primele contacte ale lui Clyde cu astronomia au avut loc în 1929, atunci când a fost angajat la Observatorul astronomic Lowell. Chiar dacă nu avea niciun fel de studii în domeniu! Chiar şi în aceste condiţii, un an mai târziu, la 18 februarie 1930, a identificat planeta Pluto în urma unor calcule făcute de alţi astronomi. Neobişnuitul nume al acestei micuţe planete, ales dintr-o multitudine de propuneri, a fost dat de Venetia Katharine Douglas Burney, o elevă de 11 ani. Mândru de isprava sa, şi deja cu ceva antecedente, Clyde s-a înscris la cursurile Universităţii din Kansas, pe care le-a absolvit în 1938.

În 1934, Clyde s-a căsătorit cu Patricia Edson şi au avut împreună doi copii. O fiică, Annette, şi un fiu, Alden. În timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial, astronomul a predat cursuri de navigaţie piloţilor implicaţi în luptă.

Astronomul a murit la 17 ianuarie 1997, în Las Cruces, New Mexico, şi a fost incinerat. O cantitate mică din cenuşa sa a fost pusă la bordul navei spaţiale New Horizons.