Main menu

header

05-01-1de Dana Purgaru

Aşa cum moda îşi desemnează tendinţele pentru anul viitor, şi turismul mondial îşi trasează destinaţiile de top în funcţie de dorinţele călătorilor şi de atractivitatea anumitor zone. Experţii Lonely Planet, cel mai utilizat ghid de călătorie din lume, au numit 2014 anul aventurii şi au ales cele mai importante locaţii pentru pasionaţii de turism.

Brazilia, Antarctica şi Scoţia - atracţiile principale
Pe primul loc în topul destinaţiilor pentru 2014 este Brazilia, deoarece această ţară de un exotism aparte va fi gazda Cupei Mondiale de Fotbal din vară. Turiştilor care vor vizita Brazilia anul acesta şi care nu trebuie să omită Rio de Janeiro li se promit distracţie, soare, plajă, samba, fotbal şi savoare.
A doua pe lista Lonely Planet este, surprinzător, Antarctica. Dar pentru că anul acesta se poartă aventura, alegerea este oarecum îndreptăţită. În plus, în 2014 se împlinesc 100 de ani de la Expediţia Imperială Transantarctică ce a avut ca obiectiv traversarea acestui continent îngheţat de la mare la mare.
Scoţia găzduieşte a XX-a ediţie a Jocurilor Commonwealth în vară, şi cu această ocazie a construit noi arene sportive şi a îmbunătăţit infrastructura transporturilor în comun pentru primirea turiştilor. O ocazie excelentă pentru a vizita această ţară minunată.

Exotism şi gastronomie
Suedia - bucătărie şi cultură. Acestea sunt cele două ingrediente principale pentru care această ţară ocupă locul patru pe listă. Umea, un oraş aflat în nordul Suediei, a fost desemnat Capitala Europeană a Culturii pentru 2014, iar în ceea ce priveşte gastronomia, turiştii se pot convinge singuri de ce bucătăria suedeză a fost şi este îndelung lăudată.
Exotismul atinge cote maxime în Malawi. În această ţară pot fi admiraţi îndeaproape elefanţi, leoparzi, rinoceri sau lei, în rezervaţii sălbatice, unele dintre ele de cinci stele.
Mexicul s-ar putea spune că nu mai are nevoie de nicio prezentare. Totuşi, turismul din această ţară a fost dezvoltat constant în ultimii ani prin deschiderea unor noi muzee Maya în Cancún şi Mérida şi prin amenajarea celui mai mare zip-line din America de Sud în Cheile Copper.
Insulele Seychelles reprezintă o destinaţie de vis pentru foarte mulţi. Un vis care nu mai este la fel de greu de atins ca înainte, deoarece preţurile la călătoria cu avionul şi la cazare au scăzut considerabil faţă de anii trecuţi.

Tentaţii pentru toate gusturile
Oraşe precum Bruges, Anvers sau Gent, dar şi dulciurile deosebite fac din Belgia o ţară extraordinară de vizitat. În plus, în 2014, în această ţară se va organiza comemorarea Primului Război Mondial la 100 de ani de la izbucnirea acestuia.
„Love it or hate it” („Ori îţi place, ori nu”) este deviza programului guvernamental cu care capitala Macedoniei, Skopje, reabilitată recent pentru turism, îşi cheamă turiştii şi îi ademeneşte cu hoteluri, baruri şi restaurante noi. Dar atracţiile nu se opresc aici. Pe lângă frumuseţile naturale din această ţară, pot fi vizitate podurile otomane în oraşul Kratovo şi pot fi degustate vinuri în podgoriile din Tikveš.
Cine îşi doreşte să vadă „altceva” poate găsi în Malaiezia exact ce caută. Aeroportul Internaţional din Kuala Lumpur îşi deschide un al doilea terminal pentru turişti, iar principala atracţie în 2014 ar fi parcurile de păsări din Melacca şi din Nusajaya, ce cuprind un număr impresionant de peste 6.000 de păsări din aproximativ 400 de specii diferite.

Cele mai recomandate regiuni din lume
Pentru 2014, Lonely Planet a alcătuit şi un top cu cele mai recomandate zece regiuni din lume. Pe primul loc se află oraşul Sikkim din India, datorită curăţeniei, a ospitalităţii, a peisajului şi a produselor alimentare organice. Urmează Kimberley, Australia, una dintre zonele cel mai puţin populate din lume, cu frumuseţi naturale nebănuite, un loc în care cultura aborigenilor se împleteşte cu influenţele asiatice. Pe locul trei se află Yorkshire, din Anglia, care se străduieşte să urce în topul preferinţelor turiştilor prin evenimente culturale, dar şi prin peisajele rurale deosebite. Hokuriku, din Japonia, mărginită de Marea Japoniei şi de Alpii Japonezi, este o zonă ce musteşte de cultură, istorie şi frumuseţe naturală. Locul cinci în top este ocupat de Texas, din Statele Unite ale Americii, care încearcă să aducă ceva nou, pe lângă izul de pământ populat de cowboys şi de sonde petroliere, printr-o dezvoltare a magazinelor şi restaurantelor. Uimitoarea Cascadă Victoria din Zimbabwe şi Zambia îşi aşteaptă turiştii şi le promite mai multă siguranţă economică, datorită revenirii în urma hiperinflaţiei, şi o experienţă de neuitat. Mallorca din Spania împleteşte atmosfera paradisiacă, insulară, cu fotbalul, gastronomia şi distracţia pe plaje. În plus, Palma de Mallorca este plină de galerii de artă şi de evenimente culturale. În top urmează West Coast din Noua Zeelandă, mărginită de Marea Tasmaniană şi de Alpii de Sud, cu un peisaj intim, de o frumuseţe copleşitoare, în care iubitorii de natură se vor simţi în al nouălea cer. Provincia Hunan din China îşi invită vizitatorii să descopere două extreme - pe de o parte, China tradiţională şi, pe de alta, China opulentă, tehnologizată. Printre atracţiile din a doua categorie se numără o nouă reţea de trenuri de mare viteză, superautostrăzi suspendate şi viitoarea cea mai înaltă clădire din lume ce va fi terminată în 2014, Sky City (mai înaltă decât Burj Khalifa). Pe locul zece în top se află regiunea Ha’apai, Tonga, formată din 62 de insule din mijlocul Oceanului Pacific. Pasionaţii de aventuri vor avea parte din plin de senzaţii tari, începând de la drumul până în Tonga. Efortul merită, deoarece la capătul călătoriei vizitatorii sunt întâmpinaţi de o altă lume, compusă din păduri luxuriante de palmieri, plaje tropicale, balene cu cocoaşă, peşti multicolori, plimbări cu caiacul, chiar şi un vulcan fumegând şi mai ales de zâmbetul localnicilor.
Dacă vă doriţi o vacanţă de vis apelaţi la agenţia de turism IGMTravel. Detalii contact: Gabriela Ionescu; numere de telefon: +40720.854.696; +40.752.083.051; www.igmtravel.ro; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

• Transilvania se află în topul destinaţiilor sugerate de Lonely Planet. Astfel, celebrul ghid online de călătorii recomandă Castelul Bran şi oraşele Sighişoara şi Braşov printre locurile din lume ce merită văzute

Top 10 oraşe care merită vizitate

1. Paris (Franţa)
2. Trinidad (Trinidad-Tobago)
3. Cape Town (Africa de Sud)
4. Riga (Letonia)
5. Zürich (Elveţia)
6. Shanghai (China)
7. Vancouver (Canada)
8. Chicago (SUA)
9. Adelaide (Australia)
10. Auckland (N. Zeelandă)

• Cele mai ieftine destinaţii în 2014 sunt insulele greceşti, Puglia (Italia), Nicaragua, Bulgaria, Portugalia, Fiji, Mexic, Karnataka (India), Palawan (Filipine) şi Etiopia