Main menu

header

02-01-1de Elena Şerban

Născut la 27 ianuarie 1948, în capitala letonă Riga, Mihail Barîşnikov este unul dintre cei mai mari balerini ai tuturor timpurilor. Deşi părinţii săi, mama croitoreasă şi tatăl inginer, nu aveau deloc înclinaţii artistice, Mihail a dovedit de mic talent în acest domeniu. Aşa se face că, la 12 ani, el a fost înscris la cursuri de balet în oraşul natal. Patru ani mai târziu a fost acceptat la Şcoala de Balet Vaganova, de la Leningrad. După ce a obţinut premiul I la un concurs internaţional de balet desfăşurat la Varna, în Bulgaria, cariera lui Mihail a evoluat exponenţial. A fost angajat rapid la Teatrul Kirov din Leningrad, cu care a efectuat turnee în toată lumea. Talentul său a fost remarcat chiar şi de ziariştii americani în perioada în care lumea era în plin Război Rece. În ciuda succesului de care se bucura în Uniunea Sovietică, alege libertatea, cum se spunea pe vremuri, şi la 29 iunie 1974 cere azil politic în timpul unui turneu cu Teatrul Kirov în Canada! Avea doar 26 de ani. În acelaşi an se mută în SUA şi devine solistul prestigioasei trupe de la American Ballet Theatre.

Viaţa pe meleaguri nord-americane i-a deschis apetitul lui Barîşnikov şi pentru alte arte. A jucat în piese de teatru, dar şi în filme, astfel că în 1977 a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru rolul din filmul „Pas decisiv” (titlu original „The turning point”). Balerinul leton a întruchipat multe personaje pe micul sau pe marele ecran. I-au fost parteneri nume mari ale cinematografiei mondiale, printre care se numără Geraldine Page, Shirley MacLaine, Anne Bancroft, Isabella Rossellini, Helen Mirren, Gene Hackman, Tom Skerritt sau Gregory Hines. Dar de departe rolul cel mai cunoscut a fost cel al iubitului lui Carrie Bradshaw din serialul „Totul despre sex”.

Mihail nu a fost însurat, însă are urmaşi: o fiică, Alexandra, în urma relaţiei cu actriţa Jessica Lange, şi alţi trei copii cu fosta balerină Lisa Rinehart. Balerinul-actor s-a retras din luminile reflectoarelor şi s-a stabilit în urmă cu câţiva ani în staţiunea Punta Cana din Republica Dominicană.