Main menu

header

15-01-2de Gabriela Militaru

- Actorul Peter O’Toole, care a încetat din viaţă la 81 de ani, a încântat publicul timp de peste patru decenii jucând în zeci de filme şi piese de teatru celebre

De-a lungul timpului, Peter O’Toole a fost faimos atât pentru talentul său artistic, cât şi pentru şarmul masculin. Idolul a mai multe generaţii de femei, actorul a fost unul dintre cei mai frumoşi bărbaţi ai mijlocului de secol al XX-lea. Singurul actor nominalizat la Oscar care a jucat vreodată acelaşi rol (Regele Henry al II-lea al Angliei) în două filme diferite („Becket” şi „Leul în iarnă”) s-a interesat şi de politică. În anii ’50, el a protestat deschis împotriva implicării Angliei în războiul coreean. Mai târziu a avut aceeaşi poziţie cu privire la Războiul din Vietnam. Apărător al ideii de libertate şi pace, actorul s-a stins din viaţă la 14 decembrie 2013, la Londra, dar va rămâne în amintirea iubitorilor de film atât prin spiritul său rebel, cât şi prin măiestria cu care şi-a interpretat rolurile.

Nu şi-a cunoscut niciodată cu exactitate originile
Deşi cele mai multe surse indică faptul că Peter O’Toole s-a născut în Connemara, în ţinutul Galway, din Irlanda, există şi unele informaţii care susţin că el s-ar fi născut la Leeds, în ţinutul West Riding of Yorkshire, din Anglia. Interesant este faptul că O’Toole însuşi nu a fost niciodată sigur care au fost locul şi nici data naşterii sale. În autobiografie, el a scris că a fost nevoit să accepte două certificate de naştere, dintre care unul arăta că s-a născut la 2 august 1932, în Anglia, iar celălalt, că el ar fi fost adus pe lume în iunie 1932, în Irlanda. Confuzia legată de data naşterii actorului poate fi pusă pe seama faptului că, începând de la vârsta de 1 an, actorul, împreună cu părinţii săi (mama de origine scoţiană şi tatăl irlandez), s-a mutat dintr-un orăşel în altul din nordul Angliei, iar evidenţa actelor de naştere a fost pierdută.
O’Toole a urmat şcoala catolică din Leeds, perioadă a vieţii despre care actorul a amintit în memoriile sale scrise. „În copilărie eram obişnuit să-mi fie teamă de măicuţele de la şcoală, de felul în care îşi negau feminitatea prin ţinutele negre. Între timp, lucrurile s-au schimbat, şi acum le văd bând gin tonic în barurile din Dublin”, glumea actorul.

A avut de opt ori ghinion la Premiul Academiei
Peter O’Toole a făcut câteva mici încercări în teatru înainte de a obţine primul său rol într-un film în „Ziua în care au jefuit Banca Angliei” (în 1959). Câţiva ani mai târziu, în 1962, actorul l-a jucat pe T.E. Lawrence în pelicula „Lawrence al Arabiei”, rol care i-a adus prima din lunga listă de nominalizări la Oscar care nu s-a concretizat niciodată cu o statuetă. Filmele pentru care Peter O’Toole a fost nominalizat la Oscar sunt: „Lawrence al Arabiei” (1962), „Becket” (1964), „Leul în iarnă” (1968), „Goodbye, Mr. Chips” (1969), „Clasa conducătoare” (1972), „Cascadorul” (1980), „Anul meu preferat” (1982), „Venus” (2006). Din fericire totuşi, de-a lungul carierei sale, în care a jucat în aproape 40 de filme, Peter O’Toole a fost recompensat cu patru Globuri de Aur, un premiu BAFTA şi un Emmy pentru rolul în miniserialul de televiziune „Ioana d Arc”.
În teatru, Peter O’Toole a avut ocazia să joace în peste 30 de piese, dintre care cel mai important rol a fost probabil cel al lui Hamlet în piesa cu acelaşi nume scrisă de William Shakespeare şi pusă în scenă de regizorul Laurence Olivier. La fel de importante au fost performanţele scenice ale actorului în „Regele Lear”, „Pygmalion”, „Caligula” şi „Macbeth”.

15-01-1A refuzat Oscarul pentru întreaga activitate
În ciuda celor opt nominalizări la Oscar, Peter O’Toole nu a reuşit să le smulgă criticilor de film mai mult decât numeroase laude la decernarea statuetelor Academiei Americane de Film. De aceea, după 44 de ani de carieră, în 2003, s-a considerat că actorul merită să fie recompensat cu un Oscar pentru întreaga carieră. Cunoscut pentru caracterul său nonconformist, O’Toole a refuzat trofeul. Într-o scrisoare scrisă de mână, el le-a spus oficialilor că, deşi se simţea încântat de gest, se vedea nevoit să renunţe la premiu, deoarece l-ar fi făcut să simtă că iese la pensie. „Sunt încă în joc”, a scris actorul, care avea la vremea aceea 70 de ani. O’Toole le-a cerut criticilor să-i păstreze premiul până ce va fi împlinit vârsta de 80 de ani, iar până atunci să-i lase ocazia să câştige „pe drept această minunată nerozie”. În 2007, actorul a mărturisit că a fost nevoit să accepte totuşi Oscarul după ce copiii săi i-au reproşat că a refuza o asemenea onoare este un gest de aroganţă gratuită.

Renumele de Don Juan l-a urmărit toată viaţa
Spiritul rebel l-a însoţit pe Peter O’Toole şi în viaţa personală. Denumit în nenumărate rânduri un Don Juan modern datorită numărului foarte mare de admiratoare, actorul a refuzat mereu galant să discute despre zvonurile legate de viaţa sa intimă. Cu toate acestea, încă de la începutul anilor ’60, când s-a împrietenit cu Richard Burton pe platourile de filmare de la „Becket”, O’Toole şi-a câştigat renumele de afemeiat şi de împătimit al alcoolului.
Actorul a fost căsătorit cu actriţa Sian Phillips. Din acest mariaj, care a durat între 1959 şi 1979, au rezultat două fiice: Kate şi Patricia. La vremea la care actorul împlinise deja 50 de ani, el a avut un fiu, Lorcan Patrick, cu fotomodelul Karen Brown.

A înşelat de mai multe ori moartea
Încă din vremea tinereţii, Peter O’Toole obişnuia să bea foarte mult, fapt care i-a cauzat grave probleme de sănătate. La sfârşitul anilor ’70, actorul s-a aflat la un pas de moarte, când, din cauza consumului de alcool, a fost diagnosticat în mod greşit cu o boală de stomac. În realitate, actorul avea cancer la stomac. În 1976 (la un an după ce a renunţat definitiv la consumul de alcool), O’Toole a suferit o operaţie în urma căreia i-a fost îndepărtată o mare parte din pancreas şi din stomac. Deşi intervenţia chirurgicală i-a salvat viaţa, actorul s-a îmbolnăvit de diabet şi a devenit dependent de insulină. Doi ani mai târziu, acesta a păcălit din nou moartea atunci când a fost încă o dată aproape să-şi piardă viaţa din cauza unei boli de sânge. Din fericire, actorul s-a recuperat şi a putut reveni la muncă. O’Toole şi-a anunţat retragerea din cariera artistică în vara anului 2012.

• Înainte de a deveni actor, Peter O’Toole a lucrat o vreme ca jurnalist şi fotograf, a fost nevoit să-şi satisfacă stagiul militar şi mai apoi a frecventat cursurile Academiei Regale de Artă Dramatică
• Printre celebrele „nebunii“ făcute de Peter O’Toole în perioada în care consuma mult alcool se numără aceea când a decis să meargă la Paris ca să bea şi s-a trezit în Corsica. Altădată, împreună cu actorul Peter Finch, O’Toole a cumpărat un bar întreg doar pentru că barmanul a refuzat să-i servească după ora închiderii