Main menu

header

10-01-1de Andrei Dicu

- Actorul Mircea Stroe a sfidat regimul comunist

Comunismul nu a fost învins doar printr-o mişcare de stradă. Revoluţia care a răsturnat sistemul a fost una de natură spirituală. Credinţa şi datina i-au unit pe români, într-o epocă în care ateismul, în special latura sa practică, materialismul dialectic, era litera de „evanghelie” a „omului nou”. Moş Crăciun fusese aruncat la gunoi de ideologia comunistă, însă era respectat cu sfinţenie în fiecare casă românească, şi astfel a adus o fărâmă de bucurie copiilor. Aura sa a fost, ani la rând, îmbrăcată curajos de actorul Mircea Stroe, iar continuatorii de azi sunt Ion Arcudeanu şi Petre Moraru.

Război de gherilă cu ideologia şi fericire cu linguriţa
Vine Crăciunul şi e mai necesar ca niciodată ca legendele care ne ţin în viaţă să fie repuse în drepturi. Aşa stau lucrurile şi cu unul dintre cei mai iubiţi actori ai României, uitat în sertarul ignoranţei. Mircea Stroe a fost un personaj controversat, deoarece este cel care l-a transformat pe Moş Crăciun, care certifica existenţa lui Dumnezeu, în Moş Gerilă. Unii l-au considerat şi îl consideră pe Moş Gerilă un fel de politruc al regimului comunist şi chiar au avut curajul să atace problema deschis, cerând repunerea în drepturi a veritabilului Moş Crăciun. „Să-i cerem lui Moş Gerilă să ni-l aducă pe Moş Crăciun”, scria Adrian Păunescu într-una dintre poeziile sale, însă ar fi fost prea mult pentru acea epocă, în care tot ce era sfânt era îngrădit cu sârmă ghimpată. Deşi a fost contestat, Mircea Stroe nu a făcut apologia comunismului, ci a găsit o cale de compromis pentru a ne oferi un pic de fericire, chiar şi cu linguriţa. Numai cine nu a trăit acea epocă nu ştie cât conta un vârf de fericire, astfel că trebuie să preţuim, în continuare, tot ce a fost bun în fiecare fenomen artistic, aşa cum procedăm şi cu Cenaclul Flacăra sau cu Teatrul de Televiziune din anii ’70-’80.

Sprijinul a venit de la Gogu Rădulescu, membru CC al PCR
Mircea Stroe şi-a început cariera în 1954, după ce a absolvit cursurile IATC-ului. Specializat în spectacolul de estradă, a jucat câteva roluri memorabile pe scenele Teatrelor „C.I. Nottara”, „Constantin Tănase” şi „Ion Creangă”, de unde s-a pensionat după o carieră de 40 de ani. În anul 2005 a trecut în lumea celor drepţi. Avea 75 de ani. Prima oară a îmbrăcat straiele lui Moş Gerilă chiar în anul în care a terminat facultatea. A bătut la multe uşi, în încercarea de a obţine „aprobarea” pentru a aduce daruri copiilor. S-a lovit de o sumedenie de indivizi cu capul între urechi, speriaţi că ideea sa are un pronunţat iz burghez. Moş Crăciun fusese înlănţuit în 1948, fiind stigmatizat cu eticheta de „element aparţinând exploatatorilor capitalişti”. Mircea Stroe a găsit însă sprijin la Gogu Rădulescu, membru de marcă al fostului CC al PCR, care i-a prezentat ideea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, şeful statului la acea oră. Dej a aprobat-o, însă a impus două reguli. Moşul să se numească „Gerilă”, iar pe timpul Sărbătorilor de iarnă să nu se pomenească nimic legat de Dumnezeu. Altfel, tradiţia rămăsese intactă, iar asta era deja o mare victorie, într-o perioadă pigmentată de arestări şi de condamnări abuzive pentru fapte mult mai ieftine.

Permanent în vizorul Securităţii, din pricina bancurilor politice
La începutul anilor ’80, Mircea Stroe a ajuns la Paris, de unde şi-a procurat barba Moşului. Era confecţionată din păr de bivol african, iar actorul era mândru s-o poarte de câte ori avea ocazia. Credea în Moş Crăciun şi intra adânc în pielea personajului, considerându-l pe Gerilă doar un pseudonim. Fostul său coleg de scenă de la Teatrul „Ion Creangă” Ion Arcudeanu avea să declare în acest sens: „Mircea Stroe era un om deschis, jovial şi foarte vesel, glumeţ. A avut curaj, dar a fost inclusiv persecutat pentru asta, pentru că nu rata ocazia să spună bancuri politice. Era mereu admonestat şi i se atrăgea mereu atenţia să se potolească. Era permanent în vizorul Securităţii... L-a inventat pe Moş Gerilă pentru că se simţea lipsa lui Moş Crăciun. Pe de altă parte, iubea foarte mult copiii şi detesta ca aceştia să fie privaţi de bucuria Sărbătorilor. Mircea îl interpreta pe Moş Crăciun, doar numele era schimbat. În rest, erau aceleaşi replici de odinioară: «Bine v-am găsit, copii! Sărbători fericite! Aţi fost cuminţi? I-aţi ascultat pe părinţi?» Nu îndrăznea însă să le spună «Să-l iubiţi pe Tovarăşu’»... Ar fi fost penibil...”
Totuşi, securiştii erau mereu pe urmele sale. Se duceau întâi la directorii teatrelor la care Stroe era angajat. Apoi îl convocau personal şi îl ameninţau. Cu orice preţ, trebuia să renunţe să mai spună bancuri în gura mare. Şi totuşi, când se întâlnea cu prietenii săi, se făcea mereu cerc în jurul său. „Atrăgea atenţia şi, dacă cumva mai avea şi vreun «prieten» informator în grupul de amici, atunci reţeta era perfectă”, conchidea Ion Arcudeanu, cel care a preluat „rolul” Moşului de la prietenul său Mircea Stroe.

S-a stins în singurătate
Chiar dacă toată viaţa a fost înconjurat de prieteni, nu acelaşi lucru s-a petrecut şi la amurgul vieţii. După ce s-a pensionat a dus-o rău din punct de vedere financiar. UNITER-ul încerca să-l sprijine, lunar, dar nu era de ajuns. I se trimiteau alimente, iar, din când în când, o femeie de serviciu venea să-i facă ordine în casă. Mircea Stroe nu avea pe nimeni, nici soţie, nici copii, astfel că a murit singur. La uşa sa au uitat să bată şi Moş Crăciun, şi Moş Gerilă...

• Gheorghe Gheorghiu-Dej a cerut ca în timpul Sărbătorilor de iarnă să nu se pomenească nimic despre Dumnezeu

Petre Moraru, Moş Crăciunul care duce tradiţia mai departe

Vremea a trecut, istoria s-a schimbat, iar Moş Crăciun a ieşit din ilegalitate. Chiar dacă Mircea Stroe a plecat într-o altă lume, copiii nu simt această pierdere, iar bucuria lor este garantată astăzi de Moş Crăciun cel „oficial”. În zilele noastre, unul dintre cei mai populari Moş Crăciuni este, fără îndoială, actorul Petre Moraru. Elegant, dezinvolt şi hâtru în aceeaşi măsură, Petre Moraru este prietenul copiilor de toate vârstele. Am avut ocazia să-l urmărim la diverse sindrofii şi am remarcat magnetismul pe care actorul Teatrului Mic îl exercită asupra copiilor, dar şi modestia sa. Surprinzător, maestrul Moraru locuieşte chiar în fosta garsonieră a lui Mircea Stroe şi a avut amabilitatea de a ne povesti câteva întâmplări cu tâlc: „Precizez din start că, după Mircea Stroe, Ion Arcudeanu a rămas cel mai popular dintre noi, «Moşii». De 40 de ani interpretează acest rol. Şi acum mă bucur când îl văd în reclamele tv şi îi respect valoarea. În schimb, nea Mircea a locuit cu mine în bloc, iar ironia sorţii face ca acum eu să stau chiar în fosta sa garsonieră. Pe vremuri am găsit la gunoi două poze cu el şi m-am întristat. Le-am readus în casă cu smerenie...”.

„Mircea l-a inventat pe Moş Gerilă pentru că se simţea lipsa lui Moş Crăciun. Iubea foarte mult copiii şi detesta ca aceştia să fie privaţi de bucuria Sărbătorilor“ - Ion Arcudeanu