Main menu

header

04-01-1de Elena Şerban

Hilton este un brand cunoscut în toată lumea datorită hotelurilor care poartă acest nume, dar mai ales, în ultimul timp, pentru năzbâtiile surorilor Paris şi Nicky. Întemeietorul acestei familii celebre a fost Conrad Hilton. Născut la 25 decembrie 1887, într-o familie cu descendenţe norvegiene şi germane, Conrad a visat de mic să devină bogat. În copilărie, el a urmat New Mexico Military Institute şi St. Michael’s College.

În tinereţe a luptat şi în Primul Război Mondial. După război, tânărul şi-a manifestat intenţia de a deveni bancher. Primul pas însă nu a fost cumpărarea unei bănci, ci a unui hotel. Mobley Hotel in Cisco, Texas, care avea 40 de camere şi pe care l-a achiziţionat în 1919. Succesul de care s-a bucurat cu acest hotel l-a determinat să cumpere şi altele: Dallas Hilton, deschis în 1925, Abilene Hilton în 1927; Waco Hilton în 1928 şi El Paso Hilton, toate în Texas. Au urmat alte hoteluri în celelalte state din America, astfel că în 1946 a format Hilton Hotels Corporation şi Hilton International Company în 1948.

Între 1950 şi 1960, Conrad a pus pe picioare primul lanţ internaţional de hoteluri, din care făceau parte nu mai puţin de 188 de unităţi. Evoluţia perfectă din punct de vedere al afacerilor a fost dublată de o viaţă furtunoasă pe plan personal. În 1925, Conrad s-a însurat cu Mary Adelaide Barron şi au avut împreună trei copii: Conrad Nicholson „Nicky” Hilton Jr, William Barron Hilton şi Eric Michael Hilton. Cuplul a divorţat în 1934, iar Conrad s-a însurat cu actriţa Zsa Zsa Gabor. Din cuplul care nu a rezistat decât doi ani a venit pe lume o fată, Constance Francesca Hilton. Acesta nu a fost ultimul mariaj al lui Conrad.

În 1976, proprietarul de hoteluri s-a însurat din nou, deşi avea 89 de ani. Mireasă i-a fost Mary Frances Kelly, iar mariajul a durat până la decesul afaceristului, în 1979. Moştenitorul averii lui Conrad a fost fiul său, William Barron, nimeni altul decât bunicul celebrei Paris. Acesta a fost cel care a sporit averea familiei, care este estimată acum la 2,3 miliarde de dolari.