Main menu

header

19-01-1de Elena Şerban

Este cel mai cunoscut prinţ din lume, moştenitor al tronului Regatului Unit. Este fostul soţ al Prinţesei Diana şi fiu al Reginei Elisabeta a II-a. Născut la 14 noiembrie 1948, la Londra, Charles Philip Arthur George Mountbatten-Windsor este, de asemenea, Duce de Cornwall şi Duce de Rothesay.

Îşi căra amigdalele cu el, într-un borcan
Charles s-a născut la Palatul Buckingham, ca primul copil al Prinţesei Elisabeta, Ducesă de Edinburgh, şi al Prinţului Filip, Duce de Edinburgh, şi primul nepot al Regelui George al VI-lea şi al Reginei Elisabeta.
La vârsta de 8 ani, Charles a devenit primul moştenitor care s-a dus la o şcoală publică - Hill House din Londra. La şcoală, lui Charles i-au fost scoase amigdalele, pentru că răcea foarte des şi i se infectau. Le căra peste tot cu el, într-un borcan cu spirt. O dată le-a uitat într-o capelă, unde mergea singur să ţină slujbe imaginare.
Îi plăceau istoria şi geometria, însă îşi făcea cu greu prieteni. La 9 ani a aflat de la televizor că Regina îl numise Prinţ al Ţării Galilor, fără să îi spună.
A fost implicat într-un singur scandal, când a fost prins la 14 ani bând lichior de cireşe într-un bar.
La 17 ani, Charles a plecat la un schimb de studii în Australia, pentru şase luni. Aici, băieţii erau mai prietenoşi, dar sarcinile zilnice erau mult mai dure: lucru la porci, doborât copaci, marşuri de trei zile în căldură puternică. Asta i-a clădit încrederea în sine lui Charles, care a fost încântat de experienţă. Întors în Scoţia, a fost numit şef de clasă. Nu excela la note, însă la istorie şi la franceză era cel mai bun.

A refuzat să facă armata
După liceu, prinţul moştenitor nu a urmat tradiţia seculară, care presupunea ca fiii regilor să se alăture forţelor armate britanice, ci a ales să se înscrie la facultate. În 1967, Prinţul a fost admis la „Trinity College”, în cadrul Universităţii Cambridge, unde a studiat antropologie, arheologie şi istorie.

19-01-2Prima căsătorie, cu celebra Lady Di
Multe doamne din înalta nobilime engleză, şi nu numai, sperau să devină, la un moment dat, regine, astfel că în tinereţe a avut multe idile. Mai mult, chiar prima sa soţie, Diana, era sora unei foste iubite. Cei doi s-au cunoscut în 1977 şi s-au căsătorit abia în 1981 şi au avut doi copii: William (născut la 21 iunie 1982) şi Henry (cunoscut drept „Harry”, născut la 15 septembrie 1984). Pe lista sa de cuceriri din tinereţe s-a mai aflat şi Camilla Shand, care, mai târziu, i-a devenit a doua soţie.

„Prinţesa inimilor” a făcut publică idila lui cu Camilla
Gurile rele vorbeau de o relaţie nefericită între Charles şi Diana încă din primul an de căsnicie a celor doi. Presa de scandal nu ezita să publice o serie de articole în care arătau aventurile Dianei, iar „Prinţesa inimilor”, aşa cum era ea cunoscută, a făcut publică idila lui Charles cu Camilla în cartea „Diana, povestea ei adevărată”. În 1992, presa britanică a publicat înregistrări ale unei convorbiri telefonice pasionante din 1989, dintre Prinţul de Wales şi Camilla. Charles şi Diana au divorţat la 28 august 1996. La un an şi trei zile după divorţ, Lady Di a murit într-un groaznic accident rutier produs la Paris. Moartea sa a declanşat o puternică emoţie în Marea Britanie, dar a dat naştere şi ultimului capitol din scandalul Charles-Diana. Mai multe voci, inclusiv cea a lui Mohamed Al-Fayed (tatăl lui Dodi), au acuzat MI6 şi Casa Regală Britanică de a fi în spatele accidentului de maşină.

Regina-Mamă nu a participat la mariajul cu Camilla
O vorbă românească spune că nu iese fum fără foc. Se pare că aşa a fost şi în cazul lui Charles şi Camilla Parker-Bowles (fostă Shand). După ani de idilă ascunsă, cei doi şi-au făcut publică relaţia în anul 2005. Căsătoria a avut loc printr-o ceremonie civilă la Castelul Windsor, cu o binecuvântare religioasă la Capela St. George. Nunta a fost amânată cu o zi, pentru a permite Prinţului de Wales şi altor invitaţi să participe la funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea. Părinţii Prinţului Charles nu au participat la cea de-a doua nuntă a sa. Culmea, în ciuda puternicei iubiri dintre cei doi, care a durat câteva decenii până la a se împlini printr-o căsnicie, se pare că nu e totul lapte şi miere între Charles şi Camilla. Presa din întreaga lume scria, nu de mult, că fosta doamnă Parker Bowles se ceartă tot mai des în ultima vreme cu actualul soţ. De vină ar fi decizia Reginei de a-l numi pe William ca prim-moştenitor al Tronului Marii Britanii. Şi, dacă Charles s-a împăcat rapid cu gândul (se spune chiar că îl agreează), Camilla nu vrea să renunţe la a fi regină.

Descendentul lui Vlad Ţepeş, îndrăgostit de România

Prinţul Charles poate fi numit cel mai important ambasador al României în lume. Moştenitorul Coroanei regale britanice este atât de îndrăgostit de ţara noastră, încât face ce face şi se refugiază pe meleagurile mioritice. Acesta adoră să se plimbe, să citească la umbra copacilor şi să stea de vorbă cu vecinii săi, oameni simpli.
Într-una dintre desele sale vizite în România, Charles a declarat: „Genial este că sunt descendent al lui Vlad Ţepeş, deci am legături adânci cu această ţară.” Şi n-a glumit. Potrivit istoriografiei maghiare, familia regală a Windsorilor coboară genealogic până la dinastia voievozilor Basarabi din Muntenia.
Totodată, Prinţul Charles spune că o mare problemă pe care a întâlnit-o în România „este concepţia oamenilor că lucrurile lor sunt vechi şi demodate, că sunt irelevante. Aruncă lucrurile vechi, dar mai târziu ajung să le vadă valoarea. De multe ori, este deja prea târziu, fiindcă au dărâmat multe clădiri sau le-au modernizat excesiv.”
Printre altele, în mai 2009 Charles a inaugurat un centru de procesare a produselor bio, amenajat în fostul hambar al unei case, din zona Ardealului.
În curând, trei case renovate de Prinţul Charles în Valea Zalanului, din judeţul Covasna, vor fi introduse în circuitul turistic, după o investiţie care a fost derulată în ultimii doi ani. De asemenea, prin intermediul Fundaţiei „Mihai Eminescu Trust”, din Londra, Charles se implică în păstrarea patrimoniului cultural românesc.

• Prinţul are o avere estimată la 300 milioane de dolari
• Prinţul a obţinut în tinereţe brevetul de pilot de avion şi de elicopter
• În 2012, Charles şi-a încercat mâna ca prezentator meteo la prestigiosul post britanic BBC. În timp ce prezenta vremea pentru Scoţia, el a încercat chiar să fie haios, întrebându-se pe post: „Cine dracu’ a scris textul din prompter?“. Pentru că acesta făcea referire la reşedinţa regală