Main menu

header

13-01-1de Elena Şerban

- La 11 noiembrie, Ştefan Bănică ar fi împlinit 80 de ani

Ştefan Bănică senior, mare domn al teatrului şi filmului românesc, ne-ar mai fi putut încânta cu talentul şi umorul său ani mulţi. Din păcate, s-a restras pe neaşteptate din lumea noastră, la 26 mai 1995. Numele său este dus mai departe cu mândrie de fiul său, Ştefan Bănică junior, la rândul său un deosebit de talentat actor şi cântăreţ.

Fiu al unui lăutar din Călăraşi
Actorul cu chip şi voce inconfundabile s-a născut la Călăraşi, în 1933, în familia formată din lăutarul Drăgan Constandache Bănică şi soţia sa, Leonora. Pe când actorul şi fratele său Nicolae erau mici, Drăgan şi soţia sa au luat decizia de a se muta în Bucureşti. Dovedind talent către actorie şi muzică încă din copilărie, Ştefan Constantin Bănică a intrat în Corul de copii al Radiodifuziunii române. Apoi a rămas în preajma acestei instituţii, interpretând diverse roluri în piesele radiofonice pentru copii.
Nu s-a îndepărtat de teatru nici după ce a ieşit din adolescenţă şi s-a înscris la Institutul de teatru din Bucureşti, unde l-a avut profesor pe celebrul Alexandru Finţi. Bănică senior a absolvit cursurile Institutului în 1955 şi a fost repede angajat la Teatrul CFR Giuleşti. S-a transferat apoi la Teatrul Regional Bucureşti şi apoi la Teatrul Bulandra. Rolurile interpretate pe aceste scene i-au crescut rapid popularitatea. Lumea se înghesuia să îl vadă pe talentatul actor, care a jucat la începutul carierei sale în „Băiat bun, dar cu lipsuri”, „Escu”, „Titanic Vals”.
La Bulandra a făcut istorie cu personajul Pristanda, din „O scrisoare pierdută”, spectacol preluat apoi cu mare succes şi de postul naţional de televiziune.

13-01-2A jucat în peste 20 de filme
Iubit de milioane de români şi apreciat de regizori, actorul a întruchipat personaje în peste 20 de filme. Drame, comedii sau filme istorice, toate se potriveau parcă mănuşă genialului actor. De la seria BD la „Păcală” sau „Nea Mărin miliardar”, dar şi „De ce bat clopotele” sau „Cel mai iubit dintre pământeni” (1993).
Primul film în care a jucat a fost „Dincolo de barieră”, turnat la mai bine de zece ani de la terminarea Institutului de Teatru. Începutul în film părea unul greu, însă apoi totul a fost uşor. În doar câţiva ani, numele său devenise obişnuit şi pe afişele cinematografelor. A avut ani în care a jucat chiar şi în două sau în trei filme. Asta în condiţiile în care alţi actori la fel de cunoscuţi nu reuşeau să îi convingă pe regizori de talentul lor pe marele ecran.
De departe însă, talentatul slujitor al artei a rămas în inimile românilor pentru cupletul de succes pe care l-a făcut ani buni, pe micul ecran, cu frumoasa Stela Popescu. De altfel, nu era Revelion în anii aceia sau emisiune tv de week-end în care cei doi să nu apară. Nici rolurile de pe scena Teatrului de Revistă nu au fost uitate. Timp de aproape opt ani, între 1971 şi 1979, cei doi au format unul dintre cuplurile de excepţie ale României.

Mare cântăreţ de romanţe şi cântece de petrecere
Uriaşul artist a avut o carieră bine definită şi deosebit de apreciată şi ca solist de romanţe şi cântece de petrecere. Cine nu îşi aminteşte cu melancolie „Îmi acordaţi un dans”, „Cum am ajuns să te iubesc”, „Gioconda se mărită”, „Hei, coşar, coşar” şi „Astă-seară mă fac praf”.
Şi cum dragostea dintâi nu se uită, de-a lungul carierei sale încheiate, din păcate, prea devreme, actorul a fost invitat să îşi împrumute vocea mai multor personaje din piesele de teatru radiofonic.

Căsătorit cu o ziaristă
A fost căsătorit cu Sanda Vlad-Liteanu, jurnalist, care i-a născut primul băiat, cunoscut acum în toată România cu numele Ştefan Bănică Jr. Căsătoria celor doi nu a rezistat însă decât câţiva ani, şi aceştia au divorţat. Micul Ştefan a rămas în custodia mamei sale, însă acest lucru nu a rupt legătura deosebit de puternică pe care el o avea cu tatăl său. Seniorul teatrului a mai avut apoi un copil, Alexandru, decedat în urma unui accident de circulaţie la începutul anilor 2000.
Actorul a murit la 26 mai 1995, în urma unor probleme cardiace. El a fost înmormântat la Cimitirul Reînvierea din Bucureşti.

• Talentul actoricesc şi în muzică al marelui Bănică nu s-a transmis doar pe linie paternă. Sorana Mohammad, fostă componentă a trupei A.S.I.A., este nepoata marelui actor

13-01-3Călărăşenii, mândri de concitadinul lor

Ca o recunoaştere a meritelor în teatru, film şi televiziune ale uriaşului actor Ştefan Bănică, în Călăraşi, localitatea sa natală, a fost construită o statuie cu chipul său. De asemenea, Casa de Cultură din Călăraşi are de anul acesta numele marelui actor. Tot în onoarea sa, un festival naţional de teatru poartă numele Ştefan Bănică.

• În calitate de cântăreţ de muzică de petrecere, Ştefan Bănică senior a interpretat duete cu succes colosal împreună cu Ileana Sărăroiu, Gică Petrescu şi Irina Loghin

Duet cu fiul său

În 2005, fiul actorului a avut o idee care i-a adus în rândul fanilor săi şi pe cei ai tatălui. La un concert la Sala Palatului, el e cântat piesa „Cum am ajuns să te iubesc” în duet cu tatăl său. Se împlineau atunci zece ani de la decesul seniorului. Astfel, pe panouri uriaşe, apărea chipul lui Ştefan Bănică într-o înregistrare de arhivă, în timp ce interpreta una dintre cele mai cunoscute piese ale sale. El era acompaniat din sală de fiul său. Publicul a fost în delir.

• Bănică senior a fost mare fan al echipei de fotbal Rapid Bucureşti