Main menu

header

de Carmen Ciripoiu

Dintre toate armele de distrugere pe care le-a inventat omul, cea mai teribilă şi mai puternică este cuvântul nepotrivit, care poate să distrugă, fără să lase urme. Când vine vorba despre blesteme, lumea se înspăimântă, aşteptându-se la tot ce poate fi mai rău. Dar ce consecinţe negative pot avea blestemele asupra oamenilor şi cum se pot apăra ei?

Postul negru, o armă de temut
Considerat una dintre cel mai de temut arme împotriva blestemului, postul negru de 40 de zile este ţinut de foarte puţine persoane, din cauza asprimii sale. De aceea este indicat ca acesta să se ţină numai cu acordul şi sub îndrumarea duhovnicului, astfel încât să nu fie afectată sănătatea credinciosului. În timpul postului negru nu este admis niciun fel de aliment, creştinul având voie să bea doar o cană cu apă sfinţită şi să citească rugăciuni. De asemenea, trebuie înfrânate pornirile sufleteşti sau trupeşti. Graţie acestui post, multe cazuri de blesteme grave au fost rupte, iar unii bolnavi, consideraţi fără leac, şi-au recăpătat sănătatea. Sunt şi rugăciuni puternice pentru îndepărtarea blestemelor, care se citesc însă numai de preot. Acestea sunt Molitfele Sfântului Vasile cel Mare, ale Sfântului Ioan Gură de Aur şi rugăciunea Sfântului Ciprian.

Cei vinovaţi pot scăpa prin pocăinţă şi spovedanie
Marii noştri părinţi, printre care şi Cuviosul Paisie Aghioritul, afirmă că blestemul nu este deloc o glumă, cum s-ar crede, ci se împlineşte atunci când cel care emite gândurile negative este curat şi nu a greşit cu nimic în faţa celui considerat duşman. Dacă însă blestemul este făcut pe nedrept, se va întoarce asupra celui care l-a trimis. Sfinţii părinţi ne spun că blestemul are urmări negative atât asupra celui împotriva căruia este îndreptat, dar şi asupra celui care l-a trimis din ură, gelozie sau răzbunare. De asemenea, mesajul energetic negativ transmis provoacă multă suferinţă şi uneori poate duce chiar la moartea adversarului, transmiţându-se în multe cazuri din generaţie în generaţie. Tot Cuviosul Paisie ne arată cum să scăpăm de blesteme: „Prin pocăinţă şi spovedanie. Cunosc multe cazuri de oameni care s-au chinuit din pricina blestemelor, deoarece au fost vinovaţi, dar care, atunci când au înţeles că au fost blestemaţi, s-au pocăit, s-au spovedit şi s-au îndepărtat. Dacă cel care a fost vinovat spune: «Dumnezeule, am făcut asta şi asta, iarta-mă!», şi se spovedeşte cu durere şi sinceritate, atunci Dumnezeu îl va ierta. El este Dumnezeu”.

Tăbliţe magice
În Antichitate existau tăbliţe magice numite „defixio” (tabellae defixiones), ce aveau rolul de a exercita efecte magice ca legarea sau blestemarea. În cele mai multe cazuri, tăbliţa era confecţionată din foiţe de plumb, pe care erau gravate inscripţii prin care se cerea ajutorul zeilor pentru a influenţa negativ viaţa unei anumite persoane. Se spune că, după inscripţionare, tăbliţele erau găurite de cuie şi îngropate în morminte, temple sau bălţi. În România, la Orşova, a fost descoperită o astfel de tablă pe care era inscripţionat următorul blestem: „Demonul spurcăciunii să te tulbure, Aeli Firme. Să stea deasupra capului Iuliei Surilla.” O a doua, de plumb, a fost scoasă la lumină pe Dealul Furcilor din Alba Iulia (Apulum), în acest caz, blestemul fiind inscripţionat, în latină, pe ambele feţe şi pe mai multe rânduri.

Ghinionul diamantului Hope
Dincolo de invocaţiile magice, există în istorie şi câteva blesteme care au schimbat rostul lumii. Unul dintre cele mai puternice este legat chiar de Casa Albă. Totul a început în anul 1840, când Henry Harrison a câştigat Preşedinţia cu un slogan ce făcea referire la lupta împotriva indienilor de la Tippecanoe. Ştiind dinainte ce se va întâmpla, se spune că fratele şefului indienilor Shawnee a aruncat atunci asupra preşedinţilor Americii un blestem foarte puternic: „Toţi preşedinţii vor muri din 20 în 20 de ani, începând cu Harrison, în timpul mandatului lor!”. Şi aşa s-a şi întâmplat, de la Harrison şi până la Ronald Reagan în 1980, toţi preşedinţii SUA murind în timpul mandatului, din 20 în 20 de ani.
Un alt blestem foarte puternic este legat de diamantul Hope, ajuns celebru datorită culorii sale, albastru intens, şi dimensiunii (45,52 carate). Potrivit legendei, un personaj pe nume Tavernier, aflat în călătorie în India, a furat diamantul din fruntea statuii Zeiţei Sita. La scurt timp, după ce a vândut bijuteria, bărbatul a fost omorât de viu de câini. Blestemul l-a ajuns şi pe Regele Louis al XVI-lea, care a fost ucis împreună cu soţia sa, Regina Maria Antoaneta.

Cuvintele lui Tutankamon înspăimântă şi astăzi
Celebru a rămas peste timp şi blestemul faraonului Tutankamon, ale cărui cuvinte înspăimântă şi astăzi: „Moartea va atinge cu aripile ei pe cel care îl va tulbura pe faraon”. Inscripţia s-a adeverit în 1903, când lordul Carnavon, împreună cu arheologul Howard Carter au început să facă săpături în mormântul faraonului. La scurt timp după inaugurarea oficială, Carnavon a fost găsit mort, după ce fusese înţepat de un ţânţar. Aceeaşi soartă a avut-o şi fratele mai mic al lordului, acesta murind după şase luni. Lista cu morţi nu s-a oprit aici, pentru că la şase ani de la decesul arheologului au murit toţi cei din echipa sa, iar în anii următori au trecut în nefiinţă şi alte persoane care au avut legătură cu expediţia.
Şi la baza scrierilor lui Oedip ar sta tot un blestem. Istoria spune că înainte de a se căsători cu Iocasta, Laios, tatăl lui Oedip, l-a răpit, l-a violat şi l-a decapitat pe Chrysippus, fiul Regelui Pelops. Gestul lui Laios a atras, în consecinţă, blestemul lui Pelops, acesta fiind ucis de propriul fiu, iar Iocasta devenind ulterior soţia lui. O altă urmare a blestemului a fost faptul că, la aflarea adevărului, Oedip şi-a scos ochii.

• Postul de 40 de zile poate fi ţinut doar o dată pe an

Afectează relaţiile sociale şi personale

Blestemele pot fi împărţite în două mari categorii, şi anume: cele de neam, preluate de la o generaţie la alta, şi cele personale, dobândite în timpul vieţii. Blestemele pot afecta viaţa socială, astfel apar situaţiile în care, cu foarte mare greutate, se găseşte un partener. De asemenea, blestemele pot afecta relaţiile de cuplu, pot apărea neînţelegeri în familie, probleme sexuale, de comunicare, legate de bani, certuri fără reale motive, despărţiri inexplicabile sau dispariţia bruscă a iubirii dintre parteneri. Blestemele se pot manifesta şi în sănătatea omului, determinând apariţia anumitor boli.

Vorbele spuse la nervi transmit energii negative puternice
Nu este însă nevoie ca blestemul să fie trimis asupra cuiva, este de ajuns să rostim cuvinte urâte, aspre, rele despre noi înşine, acestea având o putere uluitoare. Astfel, efecte de blestem au şi simplele cuvinte rostite la nervi sau la durere: „Nu mai vreau să trăiesc”, „Am obosit să cred că se va mai rezolva ceva”, „Nimic nu-mi iese”, „Nu mai are nici un rost”.