Main menu

header

08-01-1de Elena Şerban

- Cancelarul de Fier stăpâneşte Germania

Titlul unui film românesc, care a avut-o ca interpretă principală pe actriţa Dorina Lazăr, se potriveşte foarte bine pentru cea mai puternică femeie din lume. Angela Dorothea Merkel a fost aleasă recent pentru a treia oară consecutiv cancelar al Germaniei. Născută la 17 iulie 1954, la Hamburg, în familia unui pastor şi a unei profesoare de limbile latină şi engleză, Angela Dorothea s-a mutat cu părinţii, la puţin timp după naştere, în fosta Republică Democrată Germană.

Este profesoară de fizică
Studioasă de mică, Angela a trecut cu brio prin şcoala generală şi apoi prin liceu. Iubitoare a ştiinţelor exacte, tânăra a devenit studentă la Facultatea de Fizică a Universităţii „Karl Marx” din Leipzig, iar în 1978 a devenit fizician cu diplomă. Dar nu a încheiat studiul aici. În 1986 şi-a dat doctoratul în fizică şi a dobândit titlul „Dr. rer. nat.”. Pasiunea pentru fizică nu a fost singulară. În timpul şcolii şi al facultăţii a fost membră a organizaţiei de tineret socialiste Freie Deutsche Jugend (FDJ) (Tineretul german liber), dar, spre surprinderea multora, nu a devenit şi membră de partid.

Iubitoare a ştiinţelor exacte
La doar un an de la absolvirea facultăţii, Angela s-a căsătorit cu un coleg de breaslă. Fizicianul Ulrich Merkel a fost între anii 1977 şi 1982 soţul celei care avea să devină unul dintre cei mai puternici politicieni ai Europei şi chiar ai lumii. Cei doi au divorţat însă după doar cinci ani de căsnicie, se pare din cauza ambiţiei ieşite din comun a doamnei Merkel, care nu se mulţumea să fie o simplă profesoară de fizică. Un alt aspect care a contat şi care a dus la eşecul acestei căsnicii de tinereţe a fost acela că Angela nu a avut copii.
După aproape 16 ani de celibat, Angela s-a recăsătorit. Şi cel de-al doilea soţ este tot un om de ştiinţă. Chimistul Joachim Sauer este numit cu răutate, din 1998, domnul Merkel.

08-01-3Primul domn al Germaniei
Joachim Sauer (acru sau supărat, în limba germană) este un om deosebit de discret. Nu vorbeşte niciodată cu presa şi apare foarte rar în public cu soţia sa. De altfel, chimistul nici măcar nu a fost de faţă la ceremonia de învestire în Angelei în funcţia de cancelar al Germaniei, ci a urmărit evenimentul din faţa televizorului. Soţul cancelarului a mai apărut în presă şi în primăvara acestui an, când a plecat în Italia cu un avion de linie, deşi ar fi putut să meargă cu aeronava guvernamentală.

Comparată cu puternica Margaret Thatcher
Pasiunea pentru politică a doamnei Merkel s-a văzut mai ales după 1990, an în care împreună cu familia s-a mutat în vestul Germaniei reunificat. În primii zece ani de după Căderea Zidului Berlinului, doamna Merkel a urcat încet treptele politicii. Remarcată de fostul cancelar german Helmuth Kohl, care a observat pontenţialul politic al tinerei, Angela a fost numită ministru al Mediului şi al unui aşa-numit minister al problemelor femeilor. În anul 2000, Merkel a devenit preşedinta partidului Uniunea Creştin-Democrată (CDU).
Şi, în ciuda conservatorilor din acest partid, care credeau că un candidat femeie la alegerile federale pentru postul de cancelar le va micşora considerabil şansele, în 2005, Angela a câştigat. Bundestagul a ales-o în funcţia de cancelar federal, cu 397 de voturi pentru, 212 împotrivă şi 12 abţineri. Iniţial, ea fusese aleasă membră a Parlamentului german, reprezentând electoratul unei circumscripţii electorale din landul Mecklenburg - Pomerania Inferioară. În presă, mai ales în cea britanică, Merkel a fost frecvent comparată cu fostul prim-ministru britanic Margaret Thatcher, fiindcă ambele sunt femei care fac parte din partide conservatoare, având şi un stil de conducere asemănător. Din 2006 până în 2009, ea a fost numită de revista „Forbes” drept cea mai puternică femeie din lume.

A doua înscăunare
Datorită meritelor sale şi luptei sale politice, Parlamentul german a reales-o pe doamna Merkel pentru a doua oară în funcţia de cancelar al Germaniei la 28 octombrie 2009. În acel an, Europa se afla în plină criză economică, ce se resimţea din plin chiar şi în Germania. Coaliţia care a decis că cea mai în măsură să conducă Guvernul german era din nou doamna Merkel a fost formată din CDU/CSU (Uniunea Creştină) şi FDP (liber-democraţii). Merkel şi-a numit apoi miniştrii, având drept nou vicecancelar şi în acelaşi timp nou ministru de Externe pe Guido Westerwelle, preşedintele FDP. Acest nou guvern a primit numele „Cabinetul Merkel II”.

08-01-2Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca
De-a lungul carierei sale, doamna Merkel a jucat un rol important în viaţa politică a lumii. Guvernele de pe întregul mapamond au apreciat eforturile depuse de cancelarul german în lupta pentru democraţie. Numeroase universităţi din lume i-au acordat premii şi distincţii. La 12 octombrie 2010, lui Merkel i s-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, pentru „contribuţia de importanţă istorică la unificarea europeană şi pentru rolul de importanţă mondială jucat în înnoirea cooperărilor internaţional”.

• În copilărie şi-a dorit să facă patinaj artistic de performanţă

Criticată de Karl Lagerfeld

Temută pe plan mondial de mulţi oameni politici, care nu ştiu ce să facă să îi intre în graţii, Angela Merkel are la rândul său o serie de critici. Ultimul care s-a înscris pe această listă a fost designerul Karl Lagerfeld. Acesta, fără pic de jenă, s-a arătat indignat de vestimentaţia liderului german. De altfel, el a declarat că se oferă să îi dea sfaturi în ceea ce priveşte moda cancelarului german, despre care spune că are un singur costum de haine în mai multe culori.

• A fost pasionată de matematică şi de limba rusă

Locuinţa cancelarului, de închiriat

Fanii Angelei Merkel au acum posibilitatea să se simtă mai aproape de cea mai puternică femeie din lume. Apartamentul în care Angela a locuit în timpul studenţiei sale la Berlin poate fi acum închiriat. Suma pe care ar trebui să o plătească persoana care vrea să doarmă o noapte în acest apartament este de 55 de euro. Iluziile celor care speră să aibă acelaşi pat ca şi cancelarul sunt însă spulberate. Nimic din mobilierul folosit de doamna Merkel nu mai e la fel. Proprietarii au renovat şi au schimbat tot. Imobilul este situat într-o zonă liniştită, la câteva sute de metri de locul unde se înălţa Zidul Berlinului. Angela Merkel a locuit acolo din 1986 până în 1990.

• Este o mare admiratoare a Ţarinei Ecaterina a doua a Rusiei.