Main menu

header

02-01-1de Elena Şerban

Adrian Pintea a fost unul dintre cei mai iubiţi actori români. Născut la Beiuş, în judeţul Bihor, la 9 octombrie 1954, în familia unui medic renumit, Pintea a manifestat încă din copilărie o înclinaţie către frumos. Scria versuri, proză, desena şi iubea animalele, dar era şi un împătimit al muzicii, mai ales al rockului.

Aşa că nu a fost o surpriză pentru nimeni când, în 1975, a fost admis la Secţia de Actorie a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică. Talentat şi cu un stil deosebit, Adrian a primit primul rol încă din perioada facultăţii. Este vorba despre personajul din „Oedip salvat” de Radu Stanca, pe care l-a jucat în 1977. Rolul pentru care Adrian Pintea a rămas în memoria românilor este însă cel din filmul „Iancu Jianu”, producţie regizată de Dinu Cocea. A urmat rolul Zeno, din serialul tv „Lumini şi umbre”. Revoluţia din 1989 a fost mană cerească pentru carismaticul actor. El a avut astfel şansa să joace în mai multe filme străine, printre care „Diplomatic Siege”, „Nostradamus” sau „Tinereţe fără bătrâneţe”, regizat de Francis Ford Coppola.

Sensibil, elegant şi galant, Pintea a făcut furori mai ales printre doamne, care visau la el cu ochii deschişi. Şi nu doar spectatoarele erau îndrăgostite de el, ci şi colegele de breaslă. El a fost căsătorit cu arhitecta Silvia Mihaela Oostven, cu Laura Jianu, fostă studentă de-a sa, şi, din anul 2000, cu Lavinia Tatomir, medic şi bioenergoterapeut. Actorul, care era membru al Cavalerii Templieri, a murit pe 8 iunie 2007, în timp ce era internat la Spitalul Fundeni din Bucureşti. Acesta suferea de ciroză, hipertensiune pulmonară şi renală, dar şi de insuficienţă cardiacă severă.