Main menu

header

06-01-2de Cătălina Tăgârţă

- Claudia Niculae vă pune la curent cu ultimele noutăţi în materie de nunţi

Doamnele acordă întotdeauna o atenţie deosebită nu doar ţinutelor, ci şi accesoriilor. Şi, din dragoste pentru flori şi pentru petrecerile reuşite, Claudiei Niculae, organizator de evenimente la firma „Victoria Special”, i-a venit ideea să creeze gentuţe şi evantaie din flori, lumânărele cu fructe şi ursuleţi şi multe alte lucruri unicat. Dar, aşa cum mărturiseşte chiar ea, pentru realizarea acestor mici opere de artă nu e nevoie doar de multă imaginaţie, ci şi de timp.

„Cererile sunt tot mai multe, pentru că este ceva unicat”
- Claudia, te rog să ne povesteşti cum ţi-a venit ideea să faci gentuţe din flori?
- Eu mă ocup deja de câţiva ani de organizarea evenimentelor - de la aranjamente florale, lumânări, buchete şi aşa mai departe -, iar când verişoara mea urma să se căsătorească, m-a anunţat din timp că vrea ceva mai deosebit, ca să am timp să testez, să văd dacă îmi iese sau nu. Într-o zi, ţin minte că eram acasă la mama, care e foarte drastică în privinţa florilor; nu lasă pe nimeni să i le rupă din grădină. Am complotat cu verişoara mea, ea a ţinut-o de vorbă, iar eu am mers şi am rupt ce mi-a plăcut. Apoi, am căutat un material mai vechi în şifonier, şi cu ceva mărgeluţe pe care le-am găsit am făcut o gentuţă care m-a uimit şi pe mine... Când am arătat-o celor prezenţi, toată lumea a fost plăcut surprinsă, inclusiv mama, care a recunoscut florile, dar n-a mai zis nimic.

- Deci ai văzut că ideea ta a avut succes şi te-ai apucat de treabă. Cam câte astfel de gentuţe ai făcut până acum?
- Cred că peste 30. La început făceam doar pentru mirese, dar apoi le-au văzut şi naşele şi le-a surâs şi lor ideea. Şi, încet-încet, cererile au fost tot mai multe, fiindcă e ceva unic, diferit faţă de ceea ce au avut mamele şi bunicile noastre. De fapt, aşa a luat naştere şi buchetul tip evantai, care, de asemenea, este foarte frumos.

„Dacă nu vor perle, din superstiţie, readaptez modelul”
- Cam cât timp îţi ia să realizezi un astfel de „buchet”?
- Spre exemplu, evantaiul făcut din alstroemeria mi-a luat cam trei sferturi de oră, dar merită, că e cu totul altceva faţă de ceea ce găseşti pe piaţă. Unul cu minirosa, de exemplu, poate dura o oră şi jumătate-două... Depinde şi de numărul de flori, de model, de materialul din care e făcută gentuţa, dacă e nevoie de perluţe sau de alte accesorii.

- Perlele le foloseşti în general la mâner, nu?
- Da. Dar să ştii că au fost şi persoane care nu au dorit perle, din superstiţie. Şi atunci mă conformez şi readaptez modelul. Oricum, de obicei le cer clientelor să îmi arate măcar o poză cu rochiţa pe care o vor purta, ca să îmi fac o idee referitor la culori şi să ştiu ce să le propun, cu ce s-ar asorta mai bine.

06-01-1Pot fi păstrate oricât, rămân intacte şi peste timp
- Ele pot fi folosite şi ca atare? Adică poţi pune în ele un pachet cu şerveţele sau telefonul?
- Nu. Aş putea face asta, dar prefer să pun în interiorul genţii un burete special, numit oasis, în care să înfig codiţele florilor. În felul acesta mă asigur că ele vor fi proaspete mai mult timp. Pentru mine, asta e mult mai important. Şi, până la urmă, gentuţa va fi purtată pur şi simplu ca un buchet, dar ca unul care poate fi păstrat oricât, căci florile rămân intacte...

- Ce flori foloseşti cel mai des?
- De obicei folosesc ce mi se solicită, dar prefer să le dau şi sugestii clienţilor, că nu aş fi mulţumită dacă lucrurile n-ar ieşi bine. De exemplu, minirosa se potriveşte bine în buchetele mai încărcate, trandafirul mare, în cele care au flori doar pe mijloc, şi tot aşa...

„Un coleg mi-a cerut «căţeluşi» la botez”
- Ce şanse sunt ca buchetul să se dezasambleze pe drum?
- Niciuna, fiindcă eu niciodată n-o să iau flori din piaţă, ci direct de la depozitul de flori. Plus că, înainte de a le aşeza într-un aranjament, le scutur bine, să mă asigur că nu se scutură niciuna. Şi nu predau nimic până când eu nu sunt pe deplin mulţumită de calitatea serviciilor. Eu nu fac toate astea neapărat pentru bani, ci mai mult din pasiune. Din păcate, la nunta mea am avut parte de o experienţă mai puţin plăcută, aşa că mi-am promis că voi face totul aşa cum mi-ar fi plăcut mie să fie. Şi, cel puţin până acum, n-am primit nici măcar o reclamaţie...

- Ce alte obiecte deosebite ai mai creat?
- Îmi place ca evenimentele pe care le organizez să aibă o temă - şi până acum am avut o gamă variată, de la cafea până la tema marină, unde totul era cu steluţe de mare, iar în vaze am pus peştişori... La un botez, de exemplu, am făcut lumânări cu ursuleţi şi fructe. Altădată, un coleg de la Etno TV mi-a spus că el vrea să aibă căţeluşi din flori la botezul copilului. Nu mai făcusem până atunci, dar după o săptămână-două de practică (râde) am reuşit.

„«Aranjament» de probă cu o săptămână înainte”
- Dar ce se întâmplă în cazul în care, aşa cum ai spus, nu ai mai făcut un anumit model?! Oamenii merg pe încredere? Nu vor să vadă mai întâi produsul?
- Ba da. Şi în acest caz facem un aranjament de probă cu o săptămână înainte, ca să am timp să mai retuşez în cazul în care primesc ceva sugestii...

- De luni până vineri lucrezi la Etno TV, unde eşti producător general. Când mai ai timp să faci şi toate aceste minunăţii?
- Când am evenimente, vinerea fac noaptea albă. E obositor, recunosc, dar îmi trece oboseala când mirii intră pe uşa restaurantului şi văd pe feţele lor că-s mulţumiţi, că totul a ieşit perfect.

Cartea de oaspeţi, o amintire amuzantă

- Povesteşte-ne, te rog, despre cartea de oaspeţi.
- Ideea mi-a venit tot la nunta mea. Cartea de oaspeţi e un fel de oracol - ştii, cum aveam în vremea copilăriei -, pe care sunt trecute numele mirilor şi data nunţii. Aceasta vine la pachet cu o pană de scris, cu care fiecare invitat, înainte de a introduce place-cardul în cufăr, le va scrie mirilor câteva rânduri. La petrecere, când oamenii sunt mai distraţi, îţi pot face anumite urări... (râde), iar peste ani şi ani te vei amuza de ele.