Main menu

header

02-01-1de Elena Şerban

Data de 18 septembrie 2009 a intrat în istoria televiziunii pentru difuzarea ultimului episod al celui mai lung serial din istorie. Este vorba despre „Lumina călăuzitoare”, care a rulat mai bine de şapte decenii.

„Lumina călăuzitoare -15.762 de episoade
Primul episod a fost difuzat la radio în 1937, an în care, în Germania, Hitler era la putere, iar în Uniunea Sovietică avea loc Marea Epurare din Partidul Comunist decisă de Stalin. Uluitor, nu?
Serialul a fost urmărit la început la radio, până în 1952, iar din acel an până în 2009, pe micile ecrane. Drama a intrat în Cartea Recordurilor drept cea mai lungă serie tv din toate timpurile, pentru cele 15.762 de episoade.
Iniţial, difuzarea serialului a fost oprită după doar patru ani, dar întrucât telespectatorii au trimis peste 75.000 de scrisori de protest, postul de televiziune CBS a reluat difuzarea.
De la acest serial, produs de o celebră companie de detergenţi şi săpunuri, toate serialele americane de acest gen au primit numele de „soap-opera” (n.r. - „soap” înseamnă săpun în limba engleză). De-a lungul celor mai bine de 50 de ani cât a fost difuzat la tv, mulţi actori au întruchipat personaje în „Lumina călăuzitoare”. Printre aceştia, James Earl Jones, Kevin Bacon sau Calista Flockhart.
Serialul prezintă viaţa familiilor Bauer, Spaulding, Chamberlain şi Lewis în imaginarul oraş Springfield. Pe parcurs, personajele, dar şi intrigile s-au înmulţit, iar audienţa a crescut considerabil. Pentru talentul în care şi-au jucat rolurile, Kim Zimmer şi Justin Deas au câştigat câte patru, respectiv şase Premii Emmy.

„As the World Turns” - 14.000 de episoade
Pe locul doi în topul celor mai longevive seriale din lume se află „As the World Turns”. Creat de aceeaşi scenaristă de la „Lumina călăuzitoare”, Irna Phillips, serialul a fost difuzat între aprilie 1956 şi septembrie 2010. În această perioadă au fost difuzate aproape 14.000 de episoade, în care este urmărită, în principal, viaţa familiei Hughes. Poveştile acestei familii erau atât de interesante, încât peste 10 milioane de telespectatori le urmăreau zilnic.
Serialul era atât de popular, încât, în 1999, starul Eminem a compus un cântec intitulat chiar „As the World turns”.

„One Life to Live” - 12.893 de episoade
Un alt serial uriaş ca întindere este „One Life to Live”. Primul episod al acestui soap-opera a fost difuzat în iulie 1968. Spre deosebire de celelalte producţii de acest gen, în „One Life to Live” apar personaje cu care americanii nu erau obişnuiţi. Unul dintre ele este primul personaj gay, intrepretat de actorul Billy Douglas. De asemenea, faţă de alte producţii similare, scenariştii prezentau probleme etnice sau dificultăţi socio-economice. Se vorbea pe faţă în premieră despre viol, cancer, dependenţa de droguri, dar şi despre prostituţie, lucru care a fost apreciat de milioane de telespectatori zilnic.
Tommy Lee Jones, cunoscut pentru roluri de mare succes precum cele din filmele „The Fugitive” (1993) şi „Men in Black”, a jucat în anii ’70, înainte ca numele său să însemne ceva în cetatea filmului american, în acest serial. Tommy l-a interpretat pe doctorul Mark Toland între 1971 şi 1975.

02-01-2„General Hospital” - 12.000 de episoade
48 de ani de filmări. Sute de premii, printre care nouă Emmy, şi sute de milioane de telespectatori la cele 12.000 de episoade. Aşa s-ar putea descrie în cuvinte puţine „General Hospital”, serialul în care au jucat printre alţii Demi Moore, Rick Springfield sau John Stamos. Telespectatorii urmăresc şi acum cu sufletul la gură aventurile întâmplate în spitalul din orăşelul Port Charles. Serialul se difuzează şi acum. Ricky Martin, Tia Carerre sau Richard Dean Anderson au fost medici, asistente sau pacienţi în acest spital. Au fost însă şi superstaruri care au jucat în acest serial. Fie au interpretat propriul rol, cum e cazul lui Julio Iglesias sau al lui B.B. King, sau au fost invitaţi de onoare: Elizabeth Taylor, Sammy Davis Jr şi Roseanne Bear.

„Zile din viaţa noastră” - 11.000 de episoade
Cu un nume predestinat parcă, serialul „Zile din viaţa noastră” este prezent în vieţile şi zilele americanilor chiar şi în prezent, la aproape 50 de ani de la prima difuzare. Până acum au fost filmate peste 11.000 de episoade, care au rulat nu doar pe continentul nord-american, ci şi în Europa, Africa sau Oceania. Întreaga lume voia să vadă cum joacă în acest serial Pamela Anderson, Tara Reid, Hunter Tylo, Lisa Rina, dar şi Vivica A. Fox şi Sharon Osborne.

• „Lumina călăuzitoare” a intrat în Cartea Recordurilor drept cea mai lungă serie tv din toate timpurile

02-01-3„Tânăr şi neliniştit“

Un serial cu care şi românii trăiesc de aproape 20 de ani este „Tânăr şi neliniştit”. Şi, chiar dacă în România prima difuzare a fost în 1995, seria a debutat peste Ocean la 26 martie 1973. În cele aproape 10.000 de episoade, telespectatorii au făcut parte parcă din viaţa familiilor Newman, Abbott, Brooks şi Foster. Una dintre actriţele din rolurile principale, Jeanne Cooper, a făcut parte din distribuţia serialului nu mai puţin de 40 de ani. Ea a murit în mai anul acesta, la vârsta de 84 de ani. În aceste condiţii, scenariştii au fost nevoiţi să omoare personajul Katherine Chancellor, lucru care s-a văzut imediat în audienţe. Pentru că ultimii 40 de ani i-a trăit mai mult pe platoul de filmare, Jeanne a lansat un jurnal numit „Not Young, Still Restless: A Memoir”. („Nu tânără, doar neliniştită - O amintire”).
Un alt moment care a marcat audienţele serialului a fost anul 2009, când Eric Braeden, interpretul lui Victor Newman, a părăsit distribuţia. Motivul? Producătorii au vrut să îi mai taie din salariu, iar el nu a fost de acord.
Cunoscută mai ales pentru rolul Gabrielle Solis din „Neveste disperate”, frumoasa Eva Longoria a jucat şi în serialul „Tânăr şi neliniştit”. Superba actriţă a intrepretat personajul Isabella Brana Williams între 2001 şi 2003.

• Una dintre actriţele din „As the World Turns“ a interpretat, vreme de 40 de ani, acelaşi rol. Fără pauză şi fără să filmeze altceva. Nici măcar o reclamă