Main menu

header

03-01-1de Elena Şerban

Unul dintre cei mai prolifici autori americani, cu o operă care a avut în principal ca personaje amerindienii şi care a intrat în galeria marilor scriitori americani, a fost James Fenimore Cooper. Născut la 15 septembrie 1789, în Burlington, New Jersey, scriitorul a fost al 11-lea dintre cei 12 copii ai cuplului William şi Elizabeth (Fenimore) Cooper.

La scurtă vreme de la naşterea sa, William a fost ales membru al Congresului, aşa că familia Cooper s-a mutat în Cooperstone, New York. Acolo, micul James a crescut înconjurat de indieni, lucru care se va vedea în lucrările de mai târziu. La vârsta de 13 ani a început să studieze la Yale, dar, în urma unui incident nefericit (a lovit cu uşa un coleg), a fost exmatriculat înainte de absolvire. Aşa că, la vârsta de 17 ani, tânărul James s-a îmbarcat pe un vas comercial, şi în scurt timp a devenit ofiţer. Cariera sa s-a oprit însă după ce, în 1809, a moştenit averea tatălui său. Tânăr şi bogat, viitorul scriitor s-a însurat cu Susan Augusta Dehancey. Au avut împreună şapte copii, dintre care doar cinci au ajuns la vârsta maturităţii. Lipsit de orice fel de griji, James s-a apucat de scris, pasiune care exista din copilărie, dar de care nu prea avusese timp.

Cea care i-a dat ideea a fost chiar soţia sa, care, la un moment dat, a început să se plângă de faptul că toate cărţile pe care le citea erau teribil de plictisitoare.

Profitând de amintirile sale din copilărie, James i-a transformat pe indieni în personaje. Aşa au apărut „The Pioneers” (1823), „Ultimul mohican” (1826), „The Prairie” (1827), „The Pathfinder” (1840) şi „The Deerslayer” (1841).

Operele sale au fost citite pe nerăsuflate nu doar de publicul larg, ci şi de mari personalităţi. Compozitorul Franz Shubert, dar şi romancierul Honore de Balzac s-au declarat mari admiratori ai lui Cooper. Ei au apreciat mai ales faptul că scriitorul american i-a introdus în operele sale pe afro-americani, dar şi pe indieni, lucru neobişnuit în acele vremuri. Scriitorul a murit în 1851, cu doar o zi înainte de a împlini vârsta de 62 de ani.