Main menu

header

08-01-1de Elena Şerban

La 19 august 1881, în Liveni-Vârnav, din judeţul Botoşani, a venit pe lume, în familia arendaşului Costache Enescu, cel mai important muzician român. Botezat George, el a fost al optulea copil al cuplului, dar primul care n-a murit de mic.

Datorită bunicului matern, care era preot, George a manifestat încă din copilărie o înclinaţie extraordinară pentru muzică. La vârsta de 4 ani, cânta la vioară, iar la 5 ani a apărut în primul său concert. Muzica nu era singurul lucru care îl atrăgea pe copil. Tot la 4 ani ştia să citească şi să facă simple calcule şi ura jocurile copilăriei. La 7 ani, vârstă la care alţi copii abia merg la şcoala primară, a fost acceptat să studieze la Conservatorul din Viena. În ciuda vârstei fragede, George a cucerit prin concertele sale lumea muzicală a Vienei. Toţi veneau să îl asculte pe micul geniu al viorii, care interpreta cu uşurinţă arii dificile din Brahms, Sarasate sau Mendelssohn-Bartholdy.

Între 1895 şi 1899 a fost student la Conservatorul din Paris. În acea perioadă era des invitat la Castelul Peleş, pentru a cânta Familiei Regale. Apreciat pe plan profesional, Enescu a compus în acei ani câteva dintre cele mai importante creaţii ale sale: cele două Rapsodii Române (1901-1902), Suita Nr. 1 pentru orchestră (1903), prima sa Simfonie (1905), Şapte cântece pe versuri de Clément Marot (1908). În perioada de după Primul Război Mondial, compozitorul şi-a împărţit viaţa şi activitatea în principal între Bucureşti şi Paris. În anii ’30 a efectuat o serie de turnee în Statele Unite, toate încununate cu succes. În 1931 a terminat de scris Oedip, operă pe care a dedicat-o Mariei Tescanu Rosetti (fostă Cantacuzino), cu care de altfel s-a şi căsătorit la 4 decembrie 1937. Maria fusese măritată cu prinţul Cantacuzino şi avusese o relaţie intensă cu filosoful Nae Ionescu. În urma unei puternice decepţii, Maria s-a desfigurat cu acid. Compozitorul era atât de îndrăgostit de fosta doamnă Cantacuzino, încât a luat-o de soţie, în ciuda chipului distrus. În 1939, anticipând războiul, compozitorul a donat 100.000 de lei - o sumă uriaşă în acele vremuri - pentru apărarea ţării. George Enescu a murit în noaptea de 3 spre 4 mai 1955, la Paris.

Elena Şerban