Main menu

header

08-01-1de Elena Şerban

Când spui Alfred Hitchcock, spui suspans, groază şi filme care te lasă cu gura căscată. Pentru că de numele regizorului, născut la Londra, la 13 august 1899, se leagă unele dintre cele mai interesante producţii din istoria cinematografiei: „Păsările”, „Psycho”, „Rebecca” sau „Omul care ştia prea multe”. Venit pe lume într-o familie cu principii stricte, catolice, regizorul şi-a petrecut mare parte din copilărie într-un colegiu iezuit. După moartea tatălui său a abandonat colegiul pentru a studia ingineria şi navigaţia. Ca să-şi câştige existenţa, făcea afişe pentru filme. Treptat însă a început să lucreze ca regizor artistic şi scenarist. În acest context a şi întâlnit-o pe Alma Reville, monteuză, cu care s-a căsătorit în 1926. La 7 iulie 1928 s-a născut fetiţa lor, Patricia.

Primul film regizat de Alfred a fost „Şantajul”, din 1929. Hitchcock şi-a început cariera în SUA, prin adaptarea romanului „Rebecca”, de Daphne Du Maurier, în 1940. Tot în America a început să îşi pună amprenta pe filmele sale într-un mod inedit pentru un regizor. Îşi făcea o scurtă apariţie în toate producţiile sale. De exemplu, în „Psycho”, din 1960, purta o pălărie de cowboy şi privea pe fereastra lui Janet Leigh când aceasta se întorcea în biroul ei. Iar în „Păsările” pleca din magazinul de animale, ţinând în lesă doi Terrieri albi, exact când intra Tippi Hedren. Plin de complexe, din cauza aspectului fizic nu tocmai plăcut, regizorul refula deseori şi făcea glume proaste actorilor cu care lucra. Astfel, unei actriţe i-a trimis de ziua ei de naştere sute de peşti afumaţi, deşi ştia că femeia nu suporta mirosul de peşte. Melanie Griffith îşi aduce aminte cu groază că, pe când avea 5 ani, Hitchcock i-a dăruit o păpuşă - pusă într-un mic sicriu -, ce semăna leit cu mama actriţei, Tippi Hedren.

Chiar dacă munca şi filmele regizorului erau apreciate pe plan mondial atât de spectatori, cât şi de critici, Hitchcock a fost premiat doar cu un Oscar onorific în 1968. În 1979, Regina Marii Britanii i-a decernat titlul de Sir. Un an mai târziu, la 29 aprilie 1980, autorul peliculei „Păsările” a murit în casa sa din Los Angeles.