Main menu

header

19-01-1de Elena Şerban

Kevin Spacey este unul dintre puţinii actori de la Hollywood care reuşeşte să rămână mereu în top. Dublu câştigător al Premiului Oscar, Spacey este iar pe val. De data aceasta, pe micul ecran. Actorul joacă rolul principal în „Culisele puterii”, serial care a aruncat în aer audienţele televiziunilor de peste Ocean.

A fost pedepsit cu armata
Născut la 26 iulie 1959, în South Orange, New Jersey, Kevin Fowler a avut o copilărie destul de aventuroasă. Asta mai ales din cauza tatălui, Thomas Geoffrey Fowler, un scriitor fără prea mare succes. Din acest motiv, viitorul actor a călătorit prin toată ţara, pentru că tatăl său era permanent în căutare de slujbe. Cea mai mare parte a veniturilor familiei provenea din slujba de secretară a mamei, Kathlen. În cele din urmă, familia Fowler s-a stabilit în California, dar nici aici Kevin nu a locuit prea mult, fiind trimis la o şcoală militară. A fost pedepsit astfel după ce a dat foc căsuţei din copac a surorii sale. Şi deşi părinţii săi îşi imaginau că rigorile militare îl vor potoli, au aflat în scurt timp că s-au înşelat. Viitorul actor a fost exmatriculat, chiar şi din şcoala militară, după ce şi-a lovit un coleg în cap cu un cauciuc.
Exasperaţi, părinţii lui Kevin şi-au luat odrasla şi au încercat să îl înscrie la mai multe licee. Profesorii se cam temeau de renumele şi de dosarul nu tocmai bun al băiatului. În cele din urmă a fost admis la Liceul Chatsworth din California, pe care l-a şi absolvit.

S-a îndrăgostit de teatru în liceu
Perioada liceului a fost una de bun augur pentru rebelul adolescent, care a descoperit teatrul. Era fericit să înveţe diferite roluri, şi mai ales să fie pe scenă. În acea perioadă a jucat în producţia „The Sound of Music”, în rolul Captain Georg von Trapp. Şi, ca orice actor care se respectă, nici Kevin nu a stat pe gânduri când a venit vremea să îşi ia un nume de scenă. A anunţat că va răspunde doar la numele Spacey. Este numele de fată al unei bunici, dar şi o combinaţie între numele şi prenumele actorului Spencer Tracy, ca un tribut pentru cariera sa.

Val Kilmer l-a convins să renunţe la universitate
După perioada liceului, Kevin a urmat cursurile unei universităţi din Los Angeles, însă nu pentru mult timp. În urma unei întâlniri cu un fost coleg de liceu, celebrul Val Kilmer, Kevin a decis să renunţe la universitate pentru a se muta la New York. Acolo a fost acceptat să studieze la Juilliard, una dintre cele mai cunoscute şcoli de artă teatrală şi muzicală din New York. După doi ani de studiu însă, Kevin Spacey s-a cam săturat de învăţat şi a renunţat la şcoală pentru a ajunge pe Broadway. Şi, cu toate că puţini îi dădeau şanse, a debutat pe scenă în 1981, cu un rol secundar, în producţia Henric al VI-lea. Totuşi, primul său rol important a fost abia în 1985, în Fantomele lui Ibsen.
Încet-încet, cariera lui Kevin a virat către televiziune şi apoi către film. Una dintre primele producţii la Hollywood în care a jucat a fost „See No Evil, Hear No Evil”. Au urmat apoi numeroase alte filme, între care „Seven”, în 1995, „Suspectul de serviciu” şi „American Beauty”, în 1999. Tatăl actorului nu a crezut sub nicio formă în talentul actoricesc al lui Kevin, încât îşi arăta neîncrederea în alegerea acestei cariere. Abia după ce Spacey a câştigat milioane de dolari din filme, a primit două Oscaruri pentru „American Beauty” şi „Suspectul de serviciu”, iar numele său era cunoscut în toată lumea, Thomas a admis că decizia fiului a fost bună.

Viaţa personală, sub semnul controversei
După succesul uriaş din filmul „American Beauty”, numele lui Spacey a ajuns pe buzele tuturor. Toată lumea voia să ştie nu doar cine este actorul, dar mai ales cine îi este aproape. Cine îl consolează când are nevoie şi mai ales cu cine îşi petrece momentele de relaxare dintre filme. Şi cum actorul refuza să răspundă tuturor întrebărilor de acest gen, iar la braţul său nu a fost văzută nicio reprezentantă a sexului frumos, presa a tras concluzia că este homosexual. Multă vreme actorul nici nu a negat, nici nu a confirmat zvonurile, însă, într-un interviu acordat ziarului „Sunday Times”, Kevin a negat toate aceste zvonuri. „Nu mi-am dorit să răspund acestor zvonuri, dar sunt oameni în jurul meu pe care îi iubesc foarte tare şi care ar putea să sufere din cauza a tot ceea ce scrie presa. Acesta este motivul pentru care am decis să răspund”, declara actorul, aflat atunci în plină glorie. Ceea ce se ştie este că în 1999, când a primit Oscarul pentru „American Beauty”, prietena sa era în sală. Actorul chiar i-a mulţumit în timpul discursului pentru sprijinul său. Dar, pentru că nu au venit împreună, ziariştii tot nu au identificat-o. Au suspectat că ar fi Dianne Dreyer, o scenaristă cu mare trecere la Hollywood.

Prieten cu Bill Clinton şi Hugo Chavez
Spre deosebire de mulţi actori, care consideră că treaba lor e doar să joace, nu să se implice în politică, Kevin şi-a exprimat în dese rânduri simpatia pentru Partidul Democrat. De altfel, el este foarte bun prieten cu fostul preşedinte american Bill Clinton, pe care l-a cunoscut cu mult înainte ca acesta să îşi ia în primire primul mandat. Spacey îl considera pe Clinton „lumina strălucitoare” a politicii americane. Iar sprijinul pentru Clinton şi democraţi nu s-a oprit doar la nivelul declaraţiilor. Nu mai puţin de 42.000 de dolari au trecut din conturile actorului în cele ale democraţilor, ca susţinere. Clinton nu este singurul şef de stat cu care Spacey a avut de-a face. În septembrie 2007, starul l-a cunoscut pe fostul preşedinte venezuelean Hugo Chavez. Cei doi au preferat să nu vorbească presei despre discuţia lor. Tot ce se ştie este că starul american a vizitat şi studiourile de film din Caracas, finanţate de guvernul condus de Chavez.
În martie 2011, Spacey, împreună cu actorul Jude Law, dar şi cu alte staruri de la Hollywood, au manifestat împotriva preşedintelui belarus Alexandr Lukaşenko, pe care îl consideră vinovat de încălcarea unor drepturi.

• Imediat după apariţia în filmul „American Beauty“, Kevin Spacey a primit şi o stea pe celebrul bulevard Hollywood Walk of Fame.

Înnebunit după tenis

Sportiv înnăscut, actorul Kevin Spacey se menţine în formă alergând în fiecare dimineaţă. Nu contează locul în care se află şi nici dacă a avut o noapte lungă. Zi de zi face jogging. O altă pasiune a sa este tenisul şi, indiferent de locul în lume în care filmează, îşi roagă echipa să caute turnee de tenis în zonă. De altfel, se declară unul dintre cei mai mari fani ai tenismanului britanic Andy Murray. Presa s-a obişnuit deja ca, la multe partide susţine de Murray, din lojă să zâmbească fermecător şi Spacey.

Face legea în „Culisele puterii“

După o perioadă în care a preferat să stea într-un con de umbră, actorul a renăscut. Acum are din nou America la picioare datorită rolului pe care îl joacă în producţia „House of Cards” („Culisele puterii”), lansată în februarie 2013. Pelicula urmăreşte parcursul liderului democrat al Camerei Reprezentanţilor din Congres, Frank Underwood (Kevin Spacey). Noul preşedinte îi promisese un post de secretar de stat, pe care ulterior i-l refuză, astfel că Frank este decis să se răzbune.