Main menu

header

10-01-1de Andrei Dicu

La 26 iunie 2009, veneţiana Giorgia Boscolo a devenit prima femeie gondolier, spărgând barierele unei bresle exclusiv masculine, vechi de peste 900 de ani. Cine sunt gondolierii şi care sunt secretele lor ce pigmentează romantismul unic al Veneţiei veţi afla din rândurile care urmează.

Giorgia Boscolo, tânăra care a şocat Veneţia
Veneţia rămăsese, până de curând, unul dintre rarele colţuri ale lumii în care tradiţionalismul continua să fie litera de lege. Totuşi, lumea şi istoria, deopotrivă, se găsesc într-o perpetuă schimbare. Numele Giorgiei Boscolo a făcut înconjurul planetei după ce tânăra, în vârstă de 23 de ani, a izbutit să treacă toate testele şi să devină prima femeie gondolier. Pasiunea sa pentru această meserie vine chiar din familie, tatăl său, Dante Boscolo, fiind unul dintre vechii „gondoliere” din Veneţia, celebru datorită fizionomiei sale, asemănătoare cu aceea a lui... Popeye Marinarul. Născută în cartierul Castello, frumoasa veneţiană şi-a petrecut copilăria în sala de gimnastică. Apoi, graţie tatălui său, pasiunea pentru gondole a crescut, iar Giorgia s-a hotărât să încerce imposibilul. A concurat doi ani consecutiv, iar în cele din urmă şi-a îndeplinit visul, devenind cel mai bun „marcator” din cei 22 de concurenţi şi terminând întrecerea cu acelaşi număr de puncte ca al unui bărbat. Numai că, datorită faptului că era mai tânără cu cinci ani decât acesta, a fost declarată câştigătoare, iar cotidianul „La Repubblica” a titrat: „După 900 de ani, tabu-ul a fost zdrobit!” Imediat, ştirea a fost preluată de toate publicaţiile de pe mapamond, până în Japonia şi Australia.

Fiica lui „Popeye Marinarul”, la un pas de excluderea din branşă
Cea mai dificilă probă a fost traversarea Grand Canale, pentru care s-a pregătit câteva luni. Abia atunci a reuşit să obţină licenţa şi a fost admisă în rândul gondolierilor, mai întâi în postura de copilot. N-a scăpat de invidie, pentru că mulţi dintre noii colegi de breaslă o priveau cu suspiciune. Giorgia monopoliza deja interesul turiştilor, iar într-un oraş în care se perindă anual aproape 22 de milioane de călători, acest lucru contează enorm. Programul de lucru este sever, astfel că tânăra nu-şi permite... aere de vedetă, deşi unii au susţinut contrariul. „Veniţi diseară, abia atunci am voie să vorbesc!”, li se adresează, invariabil, jurnaliştilor iscoditori.
Totuşi, Giorgia a intrat sub tirul publicaţiilor în momentul în care ziarul local „Il Gazzettino” a dezvăluit că tânăra a pretins bani pentru fotografii şi interviuri. A fost la un pas de a fi exclusă din branşă, iar preşedintele Asociaţiei de Gondolieri a declarat: „Ar trebui să înveţe regulile. Dacă ea crede că va face astfel avere, se înşală şi va plăti pentru asta!” Însă, anii au trecut şi lucrurile s-au liniştit. Georgia are doi fii, în vârstă de 8, respectiv 6 ani, iar agentul său este chiar sora sa. Deşi consideră că „profesia de gondolier este moartă, deoarece numai 400 de vâslaşi mai bat canalele Veneţiei, spre deosebire de miile din anii trecuţi”, nu şi-a dorit niciodată să îmbrăţişeze altă carieră.

100 de euro pentru 50 de minute de plimbare
Meseria este bine plătită, având în vedere că, pentru o plimbare de 50 de minute, italianca încasează suma de 100 de euro. Giorgia se consideră o fire încăpăţânată, dar spune că îi datorează succesul mamei sale, la al cărei mormânt de pe Insula San Michele se reculege adesea. Mama tinerei a murit de cancer chiar în anul în care Giorgia a trecut examenul, dar înainte de a o părăsi i-a dat un sfat nepreţuit: „Tăieşte-ţi visul! Dacă există vreo femeie care poate face această meserie, aceea eşti tu!” Toate acestea s-au întâmplat în condiţiile în care însuşi tatăl fetei, Dante Boscolo, era de părere că „gondola şi canotajul nu sunt atributele unei femei. Fetele nu au muşchii puternici şi sunt sensibile la vânt şi la intemperii”.
Până în prezent, doar Giorgia şi încă o nemţoaică au intrat în breasla gondolierilor. Tânăra germană nu a impresionat la teste şi a primit doar o dispensă, pentru a vâsli pe gondola privată a unui hotel.

Trubadurii nopţii şi paznicii întâlnirilor secrete
Gondolierii reprezintă farmecul vizibil al Veneţiei, un oraş încărcat de romantism, mister şi chiar de tenebre. Gondola este o ambarcaţiune lungă (circa 10 m), puţin adâncă şi cu fundul plat, cu prora şi pupa ridicate, care se conduce stând în picioare, cu o singură ramă. Pe vremuri, gondolierii erau celebri pentru serenadele lor, de aici şi cealaltă accepţie a termenului de „gondolieră”, care înseamnă şi „romanţă” sau „serenadă”. De aceea, gondolierii rămân, alături de poeţi, prinţii întârziaţi ai romantismului, mesagerii care plutesc spre infinit, încărcaţi de mister.
Luntraşii preiau tainele acestei meserii de la părinţi, pe linie masculină. Există familii vechi de sute de ani, iar nu de puţine ori părinţii stabileau căsătoriile copiilor lor numai printre membrii breslei, fapt ce a făcut din aceasta un fel de societate închisă. Meseria de gondolier datează din anul 1024 şi, dincolo de latura romantică, ea satisface astăzi cele mai pretenţioase aşteptări ale turiştilor, deoarece gondolele ajung în locuri puţin vizitate ale Veneţiei, unde alte ambarcaţiuni nu au acces. La început, gondolele erau folosite nu doar pentru transportul de persoane, ci mai ales pentru curierat rapid între palatele nobililor. Plimbările cu gondola deveneau cadrul adecvat discuţiilor secrete, sorbite de asfinţit şi ferite de urechile curioşilor, întâlniri de taină ce vizau măruntaiele politicii Republicii Veneţiene, un spaţiu social deseori măcinat de intrigi şi asasinate. Dacă ne referim strict la latura turistică, preţurile mari pretinse de gondolieri (începând cu 80 de euro pentru o plimbare de 40 de minute) se justifică şi prin faptul că ambarcaţiunile din lemn costă în jur de 20.000 de euro. Dar, cu siguranţă, merită, pentru că orice plimbare cu gondola îţi trezeşte o senzaţie unică, parcă de cărbuni stinşi în palmă...

• Familiile de gondolieri stabileau căsătoriile copiilor între membrii breslei.

Andres Garcia Pena, pictorul-gondolier din inima New York-ului

Moda a „prins” şi peste Ocean, în SUA, acolo unde există exemplul celebru al unui pictor care navighează în timpul liber pe lacul Central Park din New York. Numele său este Andres Garcia Pena (foto sus) şi a rămas singurul luntraş care plimbă îndrăgostiţii pe sub podurile din parc, cântându-le „O Sole Mio”. Americanul de origine columbiană a ţinut prima oară vâsla în mână acum 20 de ani, şi de atunci a devenit un simbol al oraşului, asistând la peste 1.000 de căsătorii. Deşi a vândut zeci de tablouri şi a expus în şase ţări, nu a renunţat la pasiunea pentru gondolă. Nu vorbeşte italiana, însă cântă superb în limba lui Verdi, făcându-şi „ucenicia” cu ajutorul unor discuri şi casete. Chiar şi în Las Vegas puteţi face o plimbare cu gondola în incinta Hotelului Venetian.

• Meseria de gondolier datează din anul 1024 şi, dincolo de latura romantică, ea satisface astăzi cele mai pretenţioase aşteptări ale turiştilor, deoarece gondolele ajung în locuri puţin vizitate ale Veneţiei, unde alte ambarcaţiuni nu au acces.
• Preţurile mari pretinse de gondolieri (începând cu 80 de euro pentru o plimbare de 40 de minute) se justifică şi prin faptul că ambarcaţiunile din lemn costă în jur de 20.000 de euro.