Main menu

header

de Dana Purgaru

- A fost întronat într-o sărbătoare portocalie de mare amploare şi fast

Prinţul Willem-Alexander al Olandei a devenit, la vârsta de 46 de ani, cel mai tânăr suveran din Europa, la 30 aprilie 2013, după abdicarea mamei sale, Regina Beatrix. El a depus jurământul în faţa celor două Camere ale Parlamentului, reunite într-o biserică din Amsterdam, aflată în apropierea Palatului Regal.

Primul monarh de sex masculin din 1890
După 33 de ani de domnie, Regina Beatrix a Olandei a semnat actul abdicării şi a predat ştafeta lui Willem-Alexander, care a devenit astfel primul reprezentant al unei noi generaţii de monarhi europeni, a căror vârstă medie este în prezent de 71 de ani. Tânărul rege olandez este primul monarh de sex masculin din 1890, după trei regine şi o regentă. Acesta a dat dovadă de modestie. „Oamenii îmi pot spune cum vor, pentru a se simţi relaxaţi”, a declarat el, afirmând că doreşte să fie un monarh de secol al XXI-lea, care să împace tradiţia cu modernitatea şi că nu este în mod special ataşat de titlul de „Majestate”, spre deosebire de mama sa.

Are trei prinţese
Willem-Alexander Claus George Ferdinand s-a născut la 27 aprilie 1967, în Utrecht, ca fiul cel mai mare al cuplului format atunci din prinţesa Beatrix şi Claus von Amsberg. El a devenit prinţ şi moştenitor al tronului la 30 aprilie 1980, după ce mama sa, reprezentantă a Casei Regale Orania-Nassau, a devenit regină.
După ce şi-a luat diploma de Bacalaureat, Willem-Alexander s-a înscris în Marina Militară Olandeză şi a studiat istoria la Universitatea Leiden. El este un foarte bun vorbitor de engleză şi germană.
La 2 februarie 2002 s-a căsătorit cu Máxima Zorreguieta Cerruti (născută la 17 mai 1971) şi au împreună trei fiice: prinţesa Catharina-Amalia (născută în 2003), prinţesa Alexia (născută în 2005) şi prinţesa Ariane (născută în 2007).

Mare pasionat de sport
Noul rege are brevet de pilot, dar este şi un mare pasionat de sport, în special de cele nautice. De altfel, în perioada 1998-2013 a fost membru al Comitetului Internaţional Olimpic. De asemenea, el a participat la una dintre ediţiile binecunoscutului maraton anual de la New York, dar şi la maratonul pe gheaţă Elfstedentocht.

Suveranul care se supune Parlamentului
De la crearea, în 1815, a Regatului Olandei - care avusese până atunci statutul de republică - rolul monarhului s-a schimbat. Începând cu anul 2012, suveranul nu mai participă la formarea Guvernului, Parlamentul preluând acest rol. El păstrează însă atribuţia de semnare a legilor. Willem-Alexander a dat asigurări că ar accepta un rol strict ceremonial în eventualitatea în care Parlamentul ar decide acest lucru.

• În Olanda, începând din 1983, s-a introdus principiul absolut al primului născut, în care cel mai mare dintre copiii monarhului succede la tron, indiferent dacă este femeie sau bărbat
• Regina Beatrix, în vârstă de 75 de ani, a fost la putere începând din 1980, anul abdicării mamei sale, Regina Juliana

Familii regale în Europa cu „cuvânt greu“

Pe lângă Olanda, în Europa se mai află în prezent la putere nouă Familii Regale.
Marea Britanie. Familia regală din Marea Britanie este Casa de Windsor (fostă Saxa-Coburg şi Gotha). Suveranul actual este Regina Elisabeta a II-a, care a urcat pe tron în 1952. Moştenitorul tronului este fiul acesteia, prinţul Charles, în vârstă de 64 de ani. În Marea Britanie este o monarhie constituţională ereditară, în care regula primului născut de sex masculin va fi înlocuită cu principiul primului născut, copilul cuplului William şi Kate fiind primul la tron, indiferent dacă va fi băiat sau fată.
Danemarca. În Danemarca se practică tot monarhia constituţională ereditară, din 2009 mergând pe principiul absolut al primului născut. Casa de Oldenburg ocupă tronul din 1448. Actualul suveran este Regina Margareta a II-a, în vârstă de 73 de ani. Prinţul moştenitor este fiul său, Frederick, în vârstă de 44 de ani.
Spania. În Spania este o monarhie constituţională ereditară, bazată pe principiul primului născut de sex masculin. Casa de Bourbon ocupă tronul Spaniei de la 1700. Actualul rege este Juan Carlos I, în vârstă de 75 de ani. Moştenitorul tronului este prinţul Felipe, în vârstă de 45 de ani.
Suedia. Şi Suedia este monarhie constituţională ereditară, cu principiul absolut al primului născut, implementat în 1980. Casa Regală este Casa de Bernadotte. Actualul rege este Carl XVI Gustaf, în vârstă de 67 de ani. Moştenitoarea tronului este prinţesa Victoria, în prezent în vârstă de 35 de ani.
Norvegia. În Norvegia este monarhie constituţională ereditară, bazată pe principiul absolut al primului născut, începând din 1990. Casa de Oldenburg ocupă tronul din 1905. Actualul rege este Harald al V-lea, în vârstă de 76 de ani. Prinţul moştenitor este Haakon Magnus, în vârstă de 39 de ani.
Belgia. Tot pe principiul monarhiei constituţionale ereditare se bazează şi Belgia, unde se aplică principiul absolut al primului născut, începând din 1991. Numele Casei Regale este Casa Belgiei. Această familie ocupă tronul Belgiei de la crearea Regatului, în 1831. Suveranul actual este Regele belgienilor Albert al II-lea, în vârstă de 78 de ani. Prinţul moştenitor este Philippe, în vârstă de 53 de ani.
Luxemburg. În Marele Ducat Luxembrug se aplică monarhia constituţională bazată pe principiul absolut al primului născut, începând din 2011. Actualul suveran este Marele Duce Henri, în vârstă de 58 de ani. Prinţul moştenitor este Guillaume, în vârstă de 31 de ani.
Monaco. În Monaco există monarhie constituţională şi principat ereditar, în care se aplică principiul primului născut de sex masculin. Casa de Grimaldi este la putere din 1297, iar titlul de Principe de Monaco nu a fost utilizat până în 1612. Suveranul actual este prinţul Albert al II-lea, în vârstă de 55 de ani. Moştenitoare este sora sa Carolina, în vârstă de 56 de ani.
Liechtenstein. Principat ereditar, Liechtenstein este o monarhie constituţională în care principele joacă un rol politic important. La putere sa află Casa de Liechtenstein, începând cu 1608. Suveranul actual este prinţul Hans-Adam al II-lea, în vârstă de 68 de ani. Moştenitorul tronului este prinţul Alois, în vârstă de 44 de ani, regent din 2004.