Main menu

header

17-01-1de Andrei Dicu

La 29 aprilie 2011, cetăţenii Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord au urmărit cu sufletul la gură ceremonia prilejuită de căsătoria dintre Prinţul William şi Kate Middleton. Nunţile regale au generat, de-a lungul timpului, interes enorm din partea publicului, iar unele au schimbat cursul istoriei.

Ducele şi Ducesa de Cambridge vor deveni părinţi în luna iulie
Prinţul William şi soţia sa, Kate, altfel spus Ducele şi Ducesa de Cambridge, aniversează doi ani de căsnicie fericită, perioadă în care cuplul n-a ieşit aproape deloc „în decor”. „Acest mariaj dă semnalul unei schimbări, al unei înnoiri pe care monarhia n-a cunoscut-o de la moartea Prinţesei Diana”, scria The Telegraph după nuntă, iar The Times completa: „Căsătoria prezintă o nouă generaţie, mai relaxată şi mai aproape de noi”.
Ceremonia s-a desfăşurat în limitele tradiţiei regale. Rowan Williams, Arhiepiscopul de Canterburry şi în acelaşi timp şeful Bisericii anglicane, a oficiat cununia religioasă în timpul căreia William (28 de ani) şi Kate (29 de ani) şi-au jurat credinţă în faţa celor aproape 2.000 de invitaţi, dar şi în faţa celor aproape două miliarde de telespectatori care au urmărit „live” cel mai important moment al anului. Cuplul a oferit o imagine proaspătă şi mondenă după ce a apărut într-o maşină albastră, aparţinând socrului mare, Prinţul Charles, pe care William a condus-o pe bulevardul Mall, interzis circulaţiei în timpul zilei, spre marea satisfacţie a mulţimii. La nuntă au participat 1.900 de persoane, iar proaspăta Ducesă de Cambridge a purtat o rochie desenată de Sarah Burton de la Casa Alexander McQueen, o combinaţie între dantelă şi mătase, cristale şi perle, în valoare de 250.000 de lire sterline. În ultimii doi ani, William şi Kate s-au implicat într-o serie de acţiuni caritabile. Totuşi, cei doi au fost criticaţi pentru că au stricat tradiţia în privinţa moştenitorilor. Biograful Andrew Morton a remarcat că „la prima aniversare a căsătoriei, Regina Elisabeta îl avea deja pe Prinţul Charles, iar Diana îl născuse pe William”. Cu toate astea, Kate va naşte în luna iulie, iar sexul moştenitorului îl ţin secret.

„Mariajul dintre William şi Kate dă semnalul unei înnoiri pe care monarhia n-a cunoscut-o de la moartea Prinţesei Diana“ (The Telegraph)

17-01-2Charles şi Diana, mariajul eşuat al secolului al XX-lea
În urmă cu 31 de ani, căsătoria dintre Prinţul Charles şi Lady Di era considerată de mass-media drept „nunta secolului al XX-lea”. Prinţul de Wales şi moştenitorul tronului Regatului Unit respecta tradiţia Casei Regale şi o lua în căsătorie pe Diana Frances Spencer, o jună provenită dintr-o familie nobilă, într-o ceremonie organizată la Catedrala „Sfântul Paul”, în faţa a două milioane de oameni adunaţi pe bulevardele Londrei. Nunta a fost urmărită la tv de circa 750 de milioane de telespectatori, iar Diana a purtat un inel format din 14 diamante, evaluat de presă la 30.000 de lire sterline. Printre invitaţii de onoare s-au numărat Majestatea Sa Regele Mihai al României şi Regina Ana, pe atunci aflaţi în exil în Elveţia. Relaţia dintre Charles şi Diana nu a durat din pricina relaţiilor extraconjugale ale ambilor soţi, dar prinţesa s-a ales în urma divorţului cu o compensaţie financiară în valoare de 17 milioane de lire sterline. „Prinţesa inimilor” a murit într-un accident de maşină, la Paris, în ziua de 31 august 1997. Charles s-a recăsătorit în 2005 cu prima sa iubire, Camilla Parker, iar cei doi îşi petrec cea mai mare parte a timpului în Transilvania. Prinţul a recunoscut că este îndrăgostit de România şi a devenit, între timp, unul dintre susţinătorii intereselor ţării noastre.

17-01-3Grace Kelly şi sfârşitul său dureros
Una dintre tragediile care au îndoliat Europa anilor ’80 este cea a lui Grace Kelly, o fostă actriţă americană care în anul 1956 s-a căsătorit cu Prinţul Rainier al III-lea de Monaco. Laureată a Premiului Oscar pentru rolul din „The Country Girl”, Kelly a renunţat la actorie, dedicându-se noii sale demnităţi, în cadrul familiei princiare de Monaco. Ea şi Prinţul Rainier au avut trei copii, Caroline, Albert şi Stephanie. La 14 septembrie 1982, Grace a murit după ce a suferit un accident cerebral vascular, când a pierdut controlul automobilului şi s-a prăbuşit de pe serpentinele Coastei de Azur. Fiica sa, Prinţesa Stephanie, care se afla în acelaşi automobil, a supravieţuit şi câţiva ani mai târziu era una dintre celebrele vedete pop ale momentului, cu numele de scenă „Stephanie”.

17-01-5Fiica împăratului Japoniei a renunţat la rang
Nunta Prinţesei Japoniei, Sayako, a făcut valuri în anul 2005, când fiica împăratului l-a ales pe Yoshiki Kuroda, un funcţionar la guvern, conştientă că va trebui să renunţe la rang. Astfel, Sayako a devenit prima membră a familiei imperiale japoneze care a renunţat la titlu în 45 de ani. Tânăra era deja privită ca un simbol al modernităţii de femeile japoneze celibatare, deoarece a aşteptat până la 36 de ani să se aşeze la casa sa. Familia a fost de acord cu căsătoria, iar la palat a fost organizată o ceremonie de rămas bun.

17-01-4Principesa moştenitoare a Suediei s-a măritat cu antrenorul de gimnastică
Principesa Victoria a Suediei s-a căsătorit cu iubitul său, Westling (devenit Prinţul Daniel, Duce de Vastergotland), la 19 iunie 2010, la Catedrala Storkyrkan, din Stockholm. Regele Carl Gustaf nu a fost, iniţial, de acord cu planurile de nuntă ale celor doi, deoarece Westling era un om fără rang, ba mai mult, era antrenorul de gimnastică al fiicei sale. Totuşi, cuplul a avut parte de o nuntă fastuoasă, cu peste 1.200 de invitaţi, iar 2.000 de suedezi au ieşit pe străzi pentru a o urmări direct.

17-01-6Unirea Principesei Margareta cu Principele Radu, un nou început pentru Casa Regală

Nunta Principesei Margareta cu Principele Radu a fost începutul unui nou capitol din viaţa Familiei Regale a României. Cununia moştenitoarei tronului României cu actorul Radu Duda a fost un eveniment deosebit atât pentru Casa Regală, cât şi pentru întreaga ţară, după ce ambii soţi au devenit ambasadori şi promotori ai intereselor României în cele mai importante cercuri din străinătate. Slujba religioasă din 21 septembrie 1996 a fost oficiată de Mitropolitul ortodox Damaskinos al Elveţiei, care participase şi la nunta Reginei Ana şi a Regelui Mihai în 1948. Momentul a căpătat noi valenţe emoţionale datorită faptului că Principesa Margareta a purtat rochia de mireasă a mamei sale, realizată la Paris. La ceremonie au participat peste 250 de invitaţi de seamă, printre care Regina Sofia a Spaniei, Infanta Elena a Spaniei, Ducele Henri şi Marea Ducesă Maria Teresa de Luxemburg, Principele Alexandru şi Principesa Catherine ai Serbiei şi Iugoslaviei.