Main menu

header

09-01-1de Elena Şerban

Într-o lume în care lipsa telefoanelor mobile, a laptopurilor sau a comunicaţiilor prin satelit pare de neconceput, mai există încă prinţi, prinţese, împăraţi sau regi şi regine. Cel mai cunoscut cap încoronat este Elisabeta a II-a, regină peste 16 state suverane.

Regina s-a născut sub numele de Elizabeth Alexandra Mary, la Londra, la 21 aprilie 1926. Tatăl său a fost Prinţul Albert, Duce de York (viitorul Rege George al VI-lea). Viitoarea regină a avut o copilărie frumoasă, dar o adolescenţă marcată de Cel de-Al Doilea Război Mondial. În acea perioadă l-a cunoscut pe viitorul său soţ, Prinţul Filip. Cei doi s-au căsătorit la 20 noiembrie 1947, chiar dacă sunt verişori de gradul doi. Au împreună patru copii - Charles, Anne, Andrew şi Edward - de la care au opt nepoţi.

Elisabeta a fost încoronată regină la Westminster Abbey, la 2 iunie 1953. Domnia sa nu a fost lipsită de incidente. Începând de la faptul că, în acest timp, 20 de state şi-au obţinut independenţa faţă de Coroana Britanică şi terminând cu moartea fostei sale nore, Prinţesa Diana. De asemenea, începând cu anul 1993, Regina a fost nevoită să plătească impozit pe venit. Pentru prima dată în istorie.

În 1981, Regina a trecut printr-o spaimă cumplită după ce asupra sa au fost trase şase focuri de armă. Chiar dacă ulterior s-a dovedit că era vorba despre gloanţe albe, autorul, un adolescent de 17 ani, a fost condamnat la cinci ani de închisoare. În ciuda programului încărcat, Regina nu renunţă la pasiunile sale: câinii - Elisabeta a II-a are patru exemplare din rasa Corgi - şi caii - a descoperit această dragoste încă din copilărie, când a primit de la tatăl său, Regele George al VI-lea, un ponei.

În 1978, Elisabeta a II-a s-a întâlnit cu Nicolae Ceauşescu.