Main menu

header

de Dana Purgaru

În doar 30 de minute ar putea fi parcursă distanţa dintre Statele Unite şi Europa, iar drumul dintre continentul nostru şi Australia ar putea dura 90 de minute. Vehiculul care ar putea realiza aceste minuni se numeşte SpaceLiner, un avion spaţial hipersonic suborbital ce va putea transporta 50 de pasageri. Acesta este planul măreţ pe care specialiştii de la Centrul Aerospaţial German speră să îl pună în practică până în anul 2050, potrivit space.com.

75-80 de kilometri altitudine în opt minute
Pentru a realiza transportul, vehiculul va fi ajutat de o rachetă care îl va trimite în atmosfera superioară a Pământului, atingând o viteză de 24 de ori mai mare decât cea a sunetului. Deocamdată, inginerii nu au stabilit care va fi forma ideală a avionului, dar ei speră ca în următorii 10 ani proiectul să fie într-o stare avansată, astfel încât să atragă fonduri private. Conceptul actual include o rachetă booster, pentru lansare, şi un modul care să transporte pasagerii. Practic, la doar opt minute după lansare, călătorii vor ajunge la altitudine de 75-80 de kilometri.
Avionul spaţial va fi alimentat cu oxigen lichid şi hidrogen, astfel încât în atmosferă să nu fie eliminaţi decât vapori de apă şi hidrogen. Imediat după lansare, racheta booster se va întoarce pe Pământ, pregătită de reutilizare.
Preţul unei călătorii ar fi, cel puţin iniţial, de câteva sute de mii de dolari.