Main menu

header

12-01-1de Elena Şerban

- Premieră la decernarea Oscarurilor 2013, unde pentru întâia oară un actor principal a câştigat al 3-lea său premiu!

A 85-a gală de decernare a Premiilor Oscar, al 16-lea preşedinte american, primul actor care a câştigat de trei ori Premiul Academiei Americane de Film pentru rol principal. Cel care va intra în istorie cu această performanţă este actorul Daniel Day-Lewis, care l-a întruchipat pe preşedintele american Abraham Lincoln. Starul născut la Londra mai are acasă alte două statuete pentru rolul principal din „My Left Foot” („Piciorul meu stâng”) filmat în 1989 şi „There Will Be Blood” în 2008. Spre surprinderea tuturor celor prezenţi, actorul ar fi declarat în culisele Dolby Theatre, imediat după premiere, că vrea să ia o pauză în cariera sa. Lumea artistică aşteaptă însă un comunicat oficial din partea actorului.

Tabieturi ciudate pentru a intra în pielea personajelor
Despre Daniel Day-Lewis se ştie că este fiul poetului Cecil Day-Lewis, este însurat cu fiica scriitorului Arthur Miller, trăieşte într-o zonă montană din Irlanda şi că are metode… neortodoxe de a intra în pielea personajelor.
Astfel, s-a scris despre el că în perioada în care filma „Gangs of New York” a ascultat doar muzica lui Eminem, pentru a-şi menţine un nivel ridicat de agresiune. În „There Will Be Blood’’ întruchipează un petrolist care se luptă doar cu el. Pentru acest rol a trăit în izolare timp de trei ani, ca să se descopere pe sine. Un rol pregătit cu minuţiozitate a fost cel din „Ultimul Mohican”: a supravieţuit în aer liber hrănindu-se doar din ce pescuia şi vâna, a învăţat să jupoaie animale şi să conducă o canoe. Însă pregătirile la filmul „În numele tatălui”, produs în 1993, i-au şocat pe cei din platou. Pentru acest rol, Daniel a fost ţinut trei zile fără hrană într-o închisoare abandonată şi neîncălzită. Mai mult, asistenţii de platou erau obligaţi ca, din când în când, să îl ude cu apă rece.
„Piciorul meu stâng” a fost pelicula cu care Day-Lewis a câştigat primul Oscar, în 1989. Filmul prezintă povestea adevărată a lui Christy Brown, un bărbat de origine irlandeză care suferea de o boală ce nu-i permitea să îşi mişte piciorul stâng. Premiul nu a mirat pe nimeni, mai ales că în timpul filmărilor nu s-a dat jos din scaunul cu rotile, era plimbat doar de colegi pe platouri şi era hrănit de altcineva. Din cauza poziţiei incomode în care a fost nevoit să stea luni întregi, actorul şi-a fracturat două coaste.

Vânat cu insistenţă de Steven Spielberg
Pentru rolul din „Lincoln”, Steven Spielberg l-a vânat pe Day-Lewis nu mai puţin de şase ani. Însă, cel care l-a convins pe britanic să citească scenariul a fost Leonardo Di Caprio. Chiar dacă la început a refuzat să fie Lincoln, actorul a acceptat să îl întruchipeze pe fostul preşedinte american. Pentru a intra mai bine în pielea personajului, Day-Lewis a încercat să îşi păstreze accentul american şi i-a rugat pe angajaţii britanici de pe platou să vorbească fără accent. Pelicula este bazată pe romanul biografic a lui Doris Kearns Goodwin „Rivalii: Geniul politic a lui Abraham Lincoln”. Al 16-lea preşedinte american a intrat în istorie mai ales pentru faptul că a abolit sclavia.

S-a apropiat de performanţa lui Katharine Hepburn
Un alt actor care este foarte aproape de performanţa lui Daniel Day-Lewis este veteranul Hollywoodului Jack Nicholson. Starul a fost premiat de-a lungul carierei sale cu două Oscaruri pentru rolul principal din „Zbor deasupra unui cuib de cuci” (1975) şi „Mai bine nu se poate” (1997), dar şi pentru un rol secundar în „Terms of Endearment” în 1983.
Walter Brennan, un actor din perioada de aur a Holywoodului, a câştigat şi el de trei ori mult dorita statuetă, însă de fiecare dată pentru rol secundar. Filmele în care a excelat prin performanţele actoriceşti au fost „Come and Get It” (1936), „Kentucky” (1938) şi „The Westerner” (1940). Spencer Tracy, Fredric March, Gary Cooper, Marlon Brando, Dustin Hoffman, Tom Hanks şi Sean Penn au câştigat şi ei de câte două ori Oscarul pentru rol principal masculin. Katharine Hepburn este actriţa care a câştigat cele mai multe trofee pentru rol principal: patru.

12-01-2Michelle Obama a făcut anunţul pentru „Argo”
În ciuda previziunilor, care dădeau drept sigur câştigător filmul „Lincoln”, „Argo”, regizat de Ben Affleck, a primit Premiul Oscar pentru Cel mai bun film. O altă surpriză a fost persoana care a anunţat premiul pentru cel mai bun film. Nimeni alta decât Michelle Obama.
Povestea filmului are loc în 1979 şi se concentrează asupra eforturilor făcute pentru a salva şase diplomaţi americani, când ambasada SUA era ocupată de iranieni. Filmul minimizează contribuţia Canadei la eliberarea ostaticilor, punând accentul pe meritul CIA. De aceea, Ben Affleck, actorul principal şi regizorul filmului, a ţinut să mulţumească statului canadian în discursul său de pe scena Teatrului Dolby. Cel mai iritat de modul în care au fost prezentate evenimentele din film a fost Ken Taylor, fostul ambasador al Canadei la Teheran în perioada crizei. Acesta a considerat că scenariul nu arată exact curajul de care au dat dovadă diplomaţii canadieni. Filmul a produs o undă de şoc nu doar în Canada, ci chiar şi în… Iran, ţară în care, culmea, filmul a fost interzis. Chiar şi aşa însă, Ataollah Salmanian va regiza filmul „Echipa obişnuită”, în replică la filmul „Argo”. În acest fel, Iranul încearcă să promoveze propria versiune asupra celor întâmplate în decursul crizei ostaticilor din 1979. „Echipa obişnuită” va prezenta povestea a 20 de ostatici americani, care au fost eliberaţi de revoluţionarii iranieni şi se va baza pe relatări ale unor martori oculari.

N-au lipsit momentele jenante
Tânăra Jennifer Lawrence, în vârstă de doar 23 de ani, a obţinut Oscarul pentru cea mai bună actriţă în rol principal, pentru rolul din „Silver Linings Playbook”. Tiffany, personajul interpretat de Jennifer, e o văduvă care a fost concediată din cauza faptului că s-a culcat cu toţi colegii de serviciu după ce moartea soţului i-a cauzat o depresie severă. Jennifer a fost de departe cea mai comentată actriţă care a fost la Dolby Theatre. Nu pentru ţinută, nu pentru coafură, ci pentru... căzătura pe care a luat-o. În încercarea de a ajunge pe scenă, pentru a-şi primi premiul, tânăra s-a împiedicat în rochia uriaşă şi a căzut pe trepte. Actriţa a reuşit să mimeze indiferenţa, a urcat pe scenă, dar în discursul de acceptare a premiului a ţinut să mulţumească celor care s-au ridicat să o vadă în genunchi. Jennifer Lawrence Shrader s-a născut la 15 august 1990, în Louisville, Kentucky. A decis să devină actriţă la 14 ani, când şi-a convins părinţii să o ducă în New York pentru a găsi un agent de talente. În scurta sa carieră, Jennifer a jucat roluri principale în „The Bill Engvall Show”, „The Burning Plain” şi „Winter’s Bone”.

„Viaţa lui Pi”, norocul lui Lee
Producţia „Viaţa lui Pi”, pentru care regizorul Ang Lee a primit Oscarul pentru cel mai bun regizor, prezintă modul în care un tânăr supravieţuieşte unui dezastru maritim, dar este nevoit să trăiască pe o barcă alături de o hienă, un urangutan, o zebră rănită şi un tigru de Bengal. Puştiul îşi foloseşte cunoştinţele enciclopedice în ceea ce priveşte comportamentul animalelor pentru a-l ţine la distanţă pe tigru. Scenariul are la bază un roman vândut în milioane de exemplare în întreaga lume.

Greşeli ce vor rămâne în istorie
Anul acesta, filmele care au contat la Oscar au fost inspirate din fapte reale: „Lincoln”, „Zero Dark Thirty”, „Argo”. De aceea, în multe dintre ele, au fost găsite repede inadvertenţe. Unele intenţionate, iar altele... scăpări grave.
Unul dintre filmele comentate în acest sens a fost „Zero Dark Thirty”, care prezintă modul în care a fost ucis Osama bin Laden. În scurt timp de la apariţia pe piaţă a peliculei, unul dintre participanţii la această misiune a declarat că în film sunt câteva erori minore: câinele participant la misiune a fost un Belgian Malinois şi nu un Ciobănesc German.
Un alt aspect este legat de faptul că atacul s-a făcut în cea mai mare linişte şi nu în zgomotul asurzitor, cum arată filmul.
Nici pelicula „Argo” nu a scăpat necomentată. Unul dintre americanii salvaţi a susţinut că anumite părţi din film sunt romanţate. El spune că cei şase americani nu au fost toţi în ambasada Canadei, ci au fost împărţiţi în două locaţii. De asemenea, scena finală, în care o maşină urmăreşte un avion ce este pe punctul de a decola, nu a avut loc în realitate. Afirmaţia a fost făcută de Tony Mendez, agentul CIA, al cărui rol este interpretat de Ben Affleck.
La filmul „Lincoln”, greşelile sunt grave şi de neiertat, spun politicienii. Astfel, în film, patru deputaţi din statul Connecticut votează pentru menţinerea sclaviei în ianuarie 1865, pe când, în realitate, ei au votat pentru abolirea sclaviei. De altfel, scenaristul lui „Lincoln” a recunoscut greşeala şi şi-a cerut scuze pentru „15 secunde” de eroarea istorică.

Şi nominalizaţii se aleg cu cadouri

Toţi cei care sunt nominalizaţi la un Premiu Oscar nu au doar speranţa că vor pleca acasă cu statueta, ci sunt norocoşii câştigători ai unui pachet ce conţine printre altele: o excursie în Australia, tratamente de înfrumuseţare, prezervative, băuturi alcoolice, bijuterii, dulciuri fine, haine şi accesorii de firmă.

12-01-3Câştigătorii anului 2013

Ben Affleck, Jennifer Lawrence, dar şi pelicula franceză „Amour” au plecat acasă de la Dolby Theatre din Los Angeles cu statueta de aur. Premiile Academiei Americane de Film, cele mai prestigioase distincţii din cinematografia mondială, au fost acordate astfel:
- Cel mai bun film: „Argo”, regizat de Ben Affleck
- Cel mai bun actor în rol principal: Daniel Day-Lewis
- Cea mai bună actriţă în rol principal: Jennifer Lawrence
- Cel mai bun film de animaţie: „Brave”
- Cel mai bun regizor: Ang Lee („Life of Pi”)
- Cel mai bun scenariu original: Quentin Tarantino
- Cel mai bun scenariu adaptat: Chris Terrio, pentru „Argo”
- Cea mai bună actriţă în rol secundar: Anne Hathaway
- Cel mai bun actor în rol secundar: Christoph Waltz („Django Unchained”)
- Cel mai bun cântec original: „Skyfall”, Adele
- Cea mai bună coloană sonoră: „Life of Pi”
- Cea mai bună scenografie: „Lincoln”
- Cel mai bun montaj: „Argo”
- Cel mai bun film străin: „Amour”

Ţinutele vestimentare, din nou în prim-plan

Ca de fiecare dată, gala de decernare a Premiilor Academiei Americane de Film a fost un excelent prilej de etalare a unor ţinute... senzaţionale. Cu luni bune înainte de Oscaruri, actriţele încep pregătirile. Caută cele mai bune rochii, cei mai frumoşi pantofi, cele mai strălucitoare bijuterii. Şi dacă unele staruri reuşesc să vină pe covorul roşu impecabile, altele... ratează cu glorie. Anul acesta, criticii de modă spun că regina Oscarului, în ceea ce priveşte ţinuta aleasă, a fost, de departe, Charlize Theron (foto). Rochia ei albă cu trenă, creaţie Dior, a fost pe gustul tuturor. La fel de apreciată a fost şi Jennifer Aniston, despre care criticii au observat cu plăcere că a renunţat la toaletele negre. Vedeta din „Friends” a îmbrăcat o rochie roşie, semnată de Valentino. Şi Jennifer Lawrence a ales o rochie semnată tot Dior. Cele mai multe vedete nu au fost chiar inspirate, spun criticii. Una dintre ele a fost Halle Berry. Frumoasa mulatră a purtat o rochie neagră, cu dungi argintii, care nu îi punea în evidenţă pielea şi silueta. În ciuda decolteului adânc. Nici ţinuta lui Nicole Kidman nu a fost bine privită de critici. Rochia, neagră, aurie, strălucitoare, a fost considerată prea... încărcată. Salma Hayek a intrat şi ea în colimatorul criticilor. Rochia din catifea neagră, cu colier inclus şi cocul supradimensionat au făcut să pară că actriţa trăieşte în anii ’90. Nici frumoasa „Blondă de la Drept”, Reese Whiterspoon, nu a ales o rochie care să o avantajeze. Ţinuta albastră cu negru făcea ca Reese să pară că înoată... pe uscat.

• Studiourile cinematografice ale căror producţii au fost nominalizate anul acesta la Oscar, la categoria cel mai bun film, au câştigat împreună 2 miliarde de dolari din vânzările de bilete. Aceste pelicule au fost printre cele mai vizionate în 2012.
• Barbara Streisand a cântat la Gala Oscarurilor pentru prima dată în ultimii 36 de ani. Ea a ţinut să aducă în acest fel un omagiu unui compozitor cu care a lucrat foarte bine şi care a decedat în urmă cu puţin timp.
• La 9 ani, Quvenzhane Wallis, interpreta rolului principal din „Beasts of the Southern Wild”, este cea mai tânără actriţă nominalizată la Oscar. Quvenzhane a jucat în filmul pentru care a fost nominalizată la vârsta de 6 ani.