Main menu

header

03-01-1de Dana Purgaru

- La 93 de ani, în Cartea Recordurilor

Tao Porchon-Lynch are 93 de ani şi predă yoga de mai bine de 45 de ani. În prezent are 400 de elevi la Institutul de Yoga din Winchester, SUA, şi milioane de fani în lumea întreagă, care o admiră şi o susţin.

Poate sta într-o mână
În timp ce foarte mulţi oameni nici nu visează să atingă 93 de ani, Tao Porchon-Lynch nu numai că este foarte activă, dar are şi abilităţi extraordinare. Ea îşi poate susţine toată greutatea corpului într-o mână, performanţă pe care a atins-o datorită exerciţiilor de yoga. Femeia predă această disciplină în fiecare zi elevilor săi, motiv pentru care a intrat recent în Cartea Recordurilor drept cea mai în vârstă profesoară de yoga.

O ambiţie din copilărie
Porchon-Lynch a început să practice yoga când avea doar 8 ani, după ce a văzut câţiva băieţi care făceau astfel de exerciţii pe plaja din apropierea casei sale din Pondicherry, o colonie franceză din India. „Copil fiind, avid după activitate fizică, am vrut să fac şi eu acele lucruri uimitoare pe care le făceau ei cu corpurile lor”, a declarat femeia.

Model, dansatoare şi actriţă
Porchon-Lynch a început să predea yoga abia 45 de ani mai târziu, după o carieră în showbiz, ce a inclus câştigarea unui concurs european pentru cele mai frumoase picioare şi o carieră de dansatoare de cabaret în Londra, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. De asemenea, Tao a evoluat ca model la Paris şi apoi ca actriţă în Statele Unite, unde a jucat în filme precum „Ultima oară când am văzut Parisul”, cu Elizabeth Taylor.

„Îmi luminează ziua şi face toată lumea să zâmbească”
În ciuda faptului că are 93 de ani şi că a trecut printr-o operaţie complicată la şold, Porchon-Lynch încă are 400 de elevi - pe care îi numeşte copiii săi - la Institutul de Yoga din Westchester, din New York, fondat de ea în 1982. A studiat această disciplină cu maeştrii Indra Devi, Sri Aurobindo şi BKS Iyengar şi călătoreşte frecvent pentru a-i învăţa şi pe alţii tainele şi frumuseţea yoga. „O să predau yoga până ce-mi dau suflarea. Apoi o să mă duc pe altă planetă”, a declarat femeia într-un interviu acordat BBC. „Iubesc yoga, îmi luminează ziua şi face toată lumea să zâmbească”, a completat ea.

A ţinut lecţii şi la Pentagon
Tao a ajuns chiar şi în locuri mai puţin obişnuite, cum ar fi, de exemplu, Pentagonul, unde a adunat laolaltă funcţionari şi soldaţi şi le-a ţinut o lecţie de yoga, dar şi în Israel, la evenimentul „Yoga pentru Pace”, din 1995, în vecinătatea conflictelor armate. De asemenea, a participat la Summit-ul pentru Pace şi Educaţie din 2011, alături de Dalai Lama, în ale cărui vorbe, „Pacea lumii începe cu pacea interioară”, crede cu tărie.

• De o energie debordantă, Tao Porchon-Lynch nu se rezumă numai la a preda yoga; ea practică în prezent dansul de societate şi colaborează ca ghid în statul New York.
• Recordul pentru cea mai bătrână profesoară de yoga îi aparţinuse până recent lui Bernice Bates, o femeie de 91 de ani, din Florida, SUA.