Main menu

header

de Dana Purgaru

- Revista „The Futurist” a publicat un top al celor mai interesante lucruri care ne aşteaptă în curând

Începând din 1985, editorii revistei „The Futurist”, ce aparţine organizaţiei World Future Society, selectează în fiecare an cele mai interesante predicţii şi le publică sub forma unui top. De-a lungul timpului, astfel de previziuni au anunţat, pe rând, evenimente epocale ce urmau să se producă în viitorul apropiat, precum apariţia internetului, realitatea virtuală, criza economică şi sfârşitul Războiului Rece.

Citirea gândurilor, la un pas de realitate
În curând, neurologii ar putea să prezică ceea ce doreşte un individ să facă înainte ca subiectul să apuce să realizeze mişcarea propriu-zisă. Atunci când individul intenţionează să întreprindă o mişcare, în anumite zone din creier se produce un flux sangvin sporit, lucru care ar putea indica despre ce mişcare este vorba. Descoperirea va ajuta la îmbunătăţirea dispozitivelor protetice care să răspundă la semnalele din creier, aşa cum fac membrele.

Legume cultivate prin sistemul aquaponic
Vom putea avea un sistem aquaponic (sistem biologic integrat ce face legătura între acvacultură - creşterea peştilor - şi hidroponică - creşterea legumelor în apă) chiar la noi în bucătărie. Viitorii „fermieri” ar putea avea, de fapt, gospodării de reciclare a deşeurilor în propriile acvarii. Inginerii de la SUNY urmează să folosească resturi alimentare pentru a hrăni peştii dintr-un acvariu, urmând ca deşeurile provenite de la peşti să fie utilizate în cultivarea legumelor.

Maşinile îşi vor produce singure energia necesară
Automobilele viitorului nu vor mai fi doar consumatoare de energie, ci o vor şi produce. Oamenii de ştiinţă plănuiesc să utilizeze celulele de combustibil ale maşinilor electrice parcate pentru a converti biogaz sau hidrogen în mai multă energie electrică. Mai mult, proprietarii vor fi plătiţi pentru energia pe care o produc maşinile lor.

Slujbele vor fi, de fapt, trocuri de servicii
Economia nu va mai asigura locuri de muncă, iar multe meserii dispărute de curând nu vor mai apărea. Cu toate acestea, lucrătorii viitorului se vor concentra pe dezvoltarea unor aptitudini care să îi ajute să lucreze productiv şi în mod continuu, indiferent dacă au sau nu locuri de muncă. Practic, oamenii vor fi nevoiţi să se adapteze nevoilor celor din jur şi să le asigure serviciile de care au nevoie.

Vor apărea navele spaţiale comerciale
Următoarea eră spaţială va începe după 2020 şi va fi propulsată de concurenţă şi de spiritul de aventură capitalist. Antreprenori precum Paul Allen, Elon Musk, Richard Branson şi Jeff Bezos au de gând ca în viitorul apropiat să poată asigura transporturi transcontinentale în doar câteva ore, prin intermediul navelor spaţiale comerciale.

Atingerea roboţilor, dusă la perfecţiune
În următorii zece ani, roboţii vor deveni mult mai sensibili şi astfel vor putea ajuta, printre altele, la ridicarea şi transferarea mai rapidă a pacienţilor. Pentru moment, tot ceea ce le lipseşte acestora este o atingere blândă, pe care oamenii de ştiinţă urmează să le-o confere.

„Cloud”, un sistem indispensabil
„Cloud” nu va mai fi doar un spaţiu de stocat date, ci va deveni mult mai inteligent. Această „inteligenţă” va evolua şi va deveni activă în viaţa de zi cu zi, fiind implicată în analiză şi în consultanţă contextuală. De exemplu, agenţii virtuali ar putea proiecta meniul săptămânal al familiei în funcţie de sănătatea fiecărui membru, de preferinţe sau dietă.

Realitatea augmentată, un beneficiu imens
Ca urmare a universalizării computerului şi a dispozitivelor mobile personale, a accesului sporit la internet şi a folosirii acestuia pe scară largă penru informare, învăţare, afaceri, achiziţii şi socializare, a apărut şi conceptul de realitate augmentată. Aceasta este considerată o extensie a realităţii virtuale. Realitatea virtuală este un spaţiu în care persoana depăşeşte limitele din realitatea fizică. Realitatea augmentată este un mediu, direct sau indirect, de vedere fizică în lumea reală, ale cărei elemente sunt completate de computer şi de sunet, video, grafic sau date GPS. Astfel, ţinând cont de această transparenţă, informaţiile privind calitatea produselor unei companii vor fi introduse în sistemele de date geografice. Prin urmare, în viitor s-ar putea să ne alegem restaurantul în funcţie de informaţiile oferite de aplicaţiile telefonice dotate cu realitate augmentată.

Curent electric din vibraţii sonore
Gadget-urile vor putea fi alimentate în urma valorificării vibraţiilor sonore din mediu. În acest sens, oamenii de ştiinţă lucrează la proiecte prin care urmăresc să utilizeze microundele de energie din mediu şi vibraţiile produse de vehicule pentru a genera energie electrică.

Bolile vor putea fi detectate din timp
Un dispozitiv asemănător unui etilotest va ajuta la detectarea, din timp, a infecţiilor şi chiar a atacurilor chimice. Aparatul celor de la Universitatea Stony Brook va folosi senzori înveliţi în nanofire, pentru a detecta compuşii chimici care ar putea indica prezenţa unei boli sau infecţii.

• Specialiştii revistei „The Futurist“ au subliniat că topurile pe care le realizează anual - ce cuprind un amestec de elemente din mai multe domenii legate de afaceri, economie, demografie, energie, mediu şi medicină - sunt create doar pentru a reprezenta un punct de plecare în discuţii, şi nu pentru a se impune drept predicţii absolute.