Main menu

header

02-01-1de Elena Şerban

Cunoscută sub numele de Sissi, soţia împăratului Franz Joseph al Austriei s-a născut în Ajunul Crăciunului anului 1837, la München. Familia sa era de sânge albastru, dar Sissi avea numeroşi fraţi şi surori. Numele întreg al lui Sissi a fost Elisabeta Amalia Eugenia de Wittelsbach. Ea s-a măritat cu Franz Joseph în 1854, pe când avea doar 16 ani. În ciuda faptului că provenea dintr-o familie nobilă, nu a fost prea bine primită la Curtea de la Viena. Imediat după căsătorie, soacra sa a fost cea care s-a ocupat de educaţia tinerei mirese. Sissi a învăţat în doar un an franceza şi maghiara. De altfel, Ungaria o iubea foarte mult, deoarece împărăteasa a luptat pentru independenţa acestui stat.

La 17 ani, Sissi a devenit mamă, dând naştere primului său copil, Sofia. A mai avut apoi două fiice şi un fiu (Rudolf). Împărăteasa a trecut printr-o depresie după decesul primului său copil în urma unei gripe. În 1889, Rudolf s-a sinucis la Mayerling, împreună cu amanta sa, Maria Vetsera. Aceasta a fost tragedia cea mai mare a Elisabetei, depresia sa accentuându-se.

Sissi a murit dintr-o greşeală, la 17 septembrie 1898, după ce a fost înjunghiată de anarhistul italian Luigi Lucheni. El intenţiona să îl omoare pe prinţul de Orleans, dar cum acesta nu a mai venit la Geneva, Lucheni a găsit altă ţintă. Împărăteasa Austriei a fost înmormântată cu mari onoruri la Viena, în Cripta Imperială.

Despre Sissi se ştiu puţine lucruri, dar se povestesc multe. Se ştie clar că era o femeie deosebit de frumoasă şi că era o prezenţă aparte. Părul îi ajungea până la genunchi şi pentru îngrijirea acestuia petrecea şi câte trei ore zilnic în faţa oglinzii. Se mai ştie că nu a fost fericită în căsnicie şi că de multe ori îi căuta ea însăşi o iubită soţului său.