Main menu

header

03-01-1de Elena Şerban

Iubitorii de operă din întreaga lume consideră că Cecilia Sophia Anna Maria Kalogeropoulos a fost cea mai mare cântăreaţă de operă a tuturor timpurilor. Cunoscută ca Maria Callas, Regina della lirica s-a născut la New York, la 2 decembrie 1923.

Părinţii Mariei, originari din Grecia, şi-au schimbat numele în Callas la puţină vreme de la mutarea în Statele Unite.

Dând dovadă de talent muzical încă din copilărie, Maria a fost trimisă să ia cursuri de pian. În 1937, în urma divorţului părinţilor, s-a mutat în Grecia şi a început să studieze la Conservator. După mai multe roluri pe scena Teatrului Regal de Operă din Atena, s-a întors la New York. Spera să fie angajată la „Metropolitan Opera Theater”, însă a fost refuzată. În 1947 a debutat la Opera din Chicago fără prea mare succes.

Ţara care a făcut din Maria Callas o divă a fost Italia. Aici, cântăreaţa a avut parte de cele mai mari succese, dar şi de primul soţ. Industriaşul Giovanni Meneghini, mai bătrân decât diva cu 37 de ani. Rol după rol, Maria Callas şi-a consolidat succesul. Viaţa se împărţea atunci între turnee, spectacole şi relaţii sentimentale cu regizorul Luchino Visconti, cu Franco Zeffirelli sau cu tenorul Giuseppe di Stefano. Începând cu 1959 a renunţat la tot după ce s-a îndrăgostit de Aristotele Onassis. Chiar la operă. Abia în 1964, la insistenţele lui Zeffirelli, Maria Callas a revenit pe scenă. Neantrenată, vocea sa nu mai făcea faţă orelor de spectacole şi, începând cu 1965, vine şi declinul. Din mai multe puncte de vedere. Pe de o parte, nu mai reuşea să ducă la bun sfârşit un spectacol, iar, pe de alta, a fost părăsită de iubitul său care s-a căsătorit cu Jackie Kennedy. Distrusă de durere, Diva s-a retras din viaţa publică în 1974 şi s-a mutat la Paris. A murit la 16 septembrie 1977, în circumstanţe nu tocmai clare.