Main menu

header

08-01-1de Elena Şerban

- Fred Astaire, cel mai mare dansator al tuturor timpurilor, a murit la 22 iunie 1987

Au trecut 25 de ani de când nu se mai aud paşii în ritm de dans ai celui mai mare dansator al tuturor timpurilor, Fred Astaire. Născut la 10 mai 1899, în Omaha, SUA, în familia unui emigrant austriac, Frederick Austerlitz, acesta a fost dansator, actor şi coregraf.

În 1933 a jucat în primul film
Şi-a început cariera la vârsta de 5 ani, împreună cu sora sa, Adele, în numeroase vodeviluri şi chiar în piese de teatru pe Broadway. Apoi, după ce sora sa s-a măritat, a continuat singur. Acela a fost de altfel momentul în care s-a decis să se mute la Hollywood, convins că doar acolo i-ar fi apreciat talentul de dansator. Şi aşa a fost. Doar că a trebuit să aştepte o vreme. Primul film în care apărea Fred Astaire pe afiş a fost „Dancing Lady”, realizat în 1933. Pelicula s-a bucurat de succes relativ, chiar dacă publicul aprecia talentul de dansator şi graţia lui Fred.

Pereche orgolioasă cu Ginger Rogers
08-01-2Abia în 1934, în producţia muzicală „Flying Down to Rio”, Fred Astaire a fost remarcat de milioane de fani. A fost ajutat şi de faptul că în film a dansat alături de Ginger Rogers, cu care a făcut un cuplu senzaţional. Nimeni nu vorbea decât despre Fred şi despre Ginger. Filmul a salvat de la faliment compania producătoare, care, recunoscătoare, i-a mai distribuit pe cei doi în alte producţii: „The Gay Divorcee”, „Night and Day” şi laureatul Oscar „The Continental”. Astaire şi Rogers erau buni prieteni, dar deosebit de orgolioşi. Fiecare avea impresia că el este senzaţia cuplului şi, la un moment dat, s-au despărţit. Astfel, după şase filme făcute alături de Ginger, Astaire primeşte şansa de a juca singur în „Damsel in Distress” (1937). Speranţele lui Fred de a fi apreciat şi singur au fost spulberate rapid. Producţia a fost un eşec răsunător, aşa că şefii companiei producătoare au cerut refacerea urgentă a cuplului de aur Fred şi Ginger. Pacea în cuplu durează doar un an. În 1939, Astaire a luat decizia de a juca iar singur. Din nou eşecuri pe toată linia.
Lămurit că nu se poate descurca singur, se consolează că el este o parte dintr-un cuplu şi caută o parteneră nouă. A găsit-o în persoana actriţei Rita Hayworth, despre care a declarat mai târziu că a fost partenera sa favorită. Chiar dacă alături de Ginger a cunoscut celebritatea.
Împreună cu Rita a turnat mai multe filme, printre care „You’ll Never Get Rich” (1942) şi „You Were Never Lovelier” (1946).

Între dans şi actorie
Cu toate că părea că Rita este exact ce avea nevoie, Fred a mai jucat şi alături de Lucille Bremer, Judy Garland, Betty Hutton, Jane Powell, Cyd Charisse şi Barrie Chase.
Nu doar rolurile de dansator din filme l-au atras pe Fred, care s-a vrut actor în toată regula. Şi i-a şi ieşit. Printre rolurile adevărate pe care le-a dus până la capăt cu succes sunt cele din „On the Beach” (1959) şi „The Towering Inferno” (1974), pentru care, de altfel, a fost nominalizat la Premiul Oscar. A primit acest premiu însă abia în 1981, la aproape 10 ani de când nu a mai dansat în public.

Mereu îndrăgostit, dar statornic
Graţia şi eleganţa cu care se mişca pe ringul de dans se pare că s-au mutat şi în viaţa de zi cu zi a actorului. A avut numeroase relaţii amoroase. Pe unele le-a recunoscut, iar pe altele a încercat să le ţină departe de ochii presei.
Fred a fost însurat de două ori. Prima dată cu Phyllis Livingston Potter, în perioada 12 iulie 1933 - 13 septembrie 1954. Împreună cu Phyllis a avut doi copii: Fred Astaire Jr şi Ava Astaire Mc Kenzie.
După decesul lui Phyllis, dansatorul nu a mai vrut să se căsătorească aproape 30 de ani. Abia la 27 iunie 1980, Robyn Smith a reuşit să îl convingă pe Fred că este potrivită să devină doamna Astaire. Al doilea mariaj al lui Fred a durat şapte ani, până la decesul dansatorului. Fred a murit la 22 iunie 1987, la 88 de ani, în urma unei pneumonii.

Un perfecţionist

Fred Astaire a adus două inovaţii importante în lumea filmelor muzicale. A insistat ca toate scenele de dans să fie filmate cu o cameră fixă şi să fie trase într-o singură dublă. Asta presupunea că nimeni nu trebuie să greşească. Mai mult, dorea ca toate scenele de dans şi toate momentele muzicale să fie în strânsă legătură cu intriga filmului şi chiar să fie momente-cheie ale acesteia. De asemenea, după ce a devenit vedetă, era obligatoriu ca scenariile să conţină o secvenţă în care Fred dansa singur, dar şi una în care dansa cu o parteneră.

Inedit
- În perioada 1945-1947, Fred a renunţat total la viaţa tumultuoasă a Hollywoodului şi şi-a deschis o şcoală de dans de mare succes. Mii de oameni din întreaga Americă veneau la ea pentru a învăţa să se mişte pe ring;
- A apărut pentru câteva secunde ca invitat de onoare în videoclipul „Imagine” al lui Yoko Ono şi John Lennon;
- Împreună cu Cary Grant a fost considerat unul dintre cei mai eleganţi actori ai tuturor timpurilor
- Se spune că Fred era foarte complexat de faptul că avea mâinile lungi. De aceea încerca să mascheze acest defect unduindu-şi degetele;
- Picioarele sale au fost asigurate pentru 1.000.000 de dolari, sumă colosală pentru acele vremuri.

„Nu vreau să dovedesc nimănui nimic prin dans. Eu doar dansez“ - Fred Astaire