Main menu

header

05-01-1de Loreta Popa

- Atelierul Wagner „Arte Frumoase şi Poveşti” din Capitală oferă în fiecare sâmbătă cursuri de pictură

Ce poate fi mai binevenit decât un răgaz în liniştea specifică atelierelor de creaţie, astfel că aceia care doresc câteva cursuri de pictură pe porţelan pot merge la Maison de la Porcelaine - Wagner din Cotroceni. Porţelanurile semnate Ana Wagner (foto, în prim-plan) se găsesc în colecţii particulare din întreaga lume. Este deci imposibil să nu remarci eforturile celor două surori, Ana şi Irina Wagner, care au creat un spaţiu nonconformist pe care l-au numit „Arte Frumoase şi Poveşti”.

Cursanţii pot lua acasă obiectele lucrate
Păşeşti în lumea lor atras de micile obiecte de porţelan în care toate culorile curcubeului dansează nestingherite. Salonul este o mică galerie unde porţelanul este ridicat la rang de artă. Vizitatorii au ocazia să admire, mult mai pe îndelete, porţelanuri unicat sau în serie limitată, pictate manual. Poţi vedea, dacă vizitezi atelierul Anei, cum se decorează obiectele din porţelan sau poţi lua parte la cursurile de pictură ţinute de artiştii atelierului, să frecventezi evenimente culturale sau, pur şi simplu, să savurezi o ceaşcă de ceai pe terasa salonului. Profesorii care susţin cursurile sunt Bogdan Teodorescu şi Ana Wagner. Organizatorii pun la dispoziţia cursanţilor care doresc să studieze pictura pe porţelan toate materialele necesare. Cursurile sunt susţinute de două ori pe săptămână, seara sau dimineaţa, în aceeaşi locaţie. Atelierul vă va pune la dispoziţie porţelanul, culorile şi pensulele, iar Ana Wagner vă va ghida în tehnica picturii pe porţelan. Obiectele lucrate de cei care participă sunt apoi tratate termic la atelier, astfel încât să poată deveni funcţionale şi apoi să poată fi luate acasă de creatorii lor. O surpriză de mare efect pentru „cursanţii” atelierului este că cea mai frumoasă lucrare este premiată cu un obiect Wagner în valoare de 200 de lei. Obiectele de porţelan sunt decorate în tehnica clasică a picturii peste glazură. În decorul porţelanului se folosesc pigmenţi ce se ard la 850˚C-900˚C. Decorul se arde în două sau chiar în trei etape, în felul acesta având ca rezultat un obiect desăvârşit şi de cea mai bună calitate.

„Încerc să dau frâu liber imaginaţiei”
Ana Wagner nu vorbeşte mult, dar pasiunea cu care lucrează sare în ochi oricui îşi face timp să treacă pe acolo. Îşi lasă imaginaţia, inspiraţia şi ideile să prindă viaţă. Atelierul este încărcat de vopsele, ceşcuţe, pensule, ceainice, clopoţei şi alte obiecte ce aşteaptă cuminţi să fie cuprinse de vrajă. Ana a terminat nenumărate cursuri de specializare la Veneţia, Budapesta, Barcelona, Thessaloniki şi Paris şi este un artist care aduce în prim-plan grafica pură declinată pe suport de porţelan, iar desenele sale relatează poveşti romantice legate de călătoriile şi de iubirile sale. Şi-a început cariera profesională pe cont propriu undeva, prin anul al II-lea al Facultăţii de Arte. De atunci a colaborat cu o serie de magazine de design interior, însă după o vreme şi-a dorit să aibă propriul business. Cunoştea piaţa, artiştii şi de la idee la punerea ei în practică nu a fost decât un pas. Aşa se face că împreună cu sora sa, Irina, s-a hotărât să-şi lanseze propriul magazin, cu propriile produse. „Încerc cât mai mult să dau frâu liber imaginaţiei. Lucru care în final îmi face bine atât mie, cât şi creaţiei care se reflectă în afacerea noastră”, spune Ana Wagner. Munca de organizare şi administraţie revine jumătăţii realiste, respectiv Irina Wagner, care a absolvit Facultatea de Marketing - ASE şi MBA-ul la Open University Business School, are 15 ani de experienţă în finanţe, logistică, management de proiect, marketing şi a lucrat la Banca Naţională, Peace Corps şi USAID. „Porţelanul este adus din fabricile din România, în special din Transilvania, deoarece acesta este cel mai potrivit pentru tehnica şi pentru culorile cu care pictăm noi, peste glazură. Aducem şi de la Limoges, din manufactura din Franţa, pentru unele piese deosebite. Ana a intrat anul trecut în toate fabricile de acolo şi a învăţat diverse tehnici noi, ca să ne uşureze munca. Este pasiune, nu este un business pentru mulţi bani, este unul de suflet. Am muncit în multe corporaţii, dar aici mă simt cel mai bine. Câştigam mai mult înainte, da, dar aici îmi face plăcere să vin”, susţine Irina Wagner.

Fiecare lucru este unic
Atelierul de creaţie şi magazinul se leagă unul de celălalt, iar unul fără altul nu ar putea exista. De ce sunt deosebite aceste lucrări? Simplu. Tehnica picturii manuale face ca fiecare obiect să fie unic şi să se încarce de personalitatea artistului creator. La fel şi inserţia de material preţios - aur, platină pură în procedeul de finisare a obiectelor. Criza a lovit şi aici, surorile Wagner povestindu-ne cu regret că au fost nevoite să renunţe la serviciile unora dintre angajaţi. „La început, vânzările erau destul de mici”, recunoaşte Irina Wagner, „asta şi din cauza faptului că magazinul nu era suficient de cunoscut, însă am avut încredere că lucrurile se vor îndrepta”. Wagner „Arte Frumoase şi Poveşti” a participat anul trecut la Festivalul Inima Reginei Maria, care s-a desfăşurat la Balcic, Bulgaria.

„Un suport ideal pentru imagini minuţios lucrate“

Ideile vin mereu, pentru că imaginaţia artistei Ana Wagner este una fără limite, inspiraţia aflându-se la tot pasul. La momentul actual lucrează la câteva schiţe şi idei pentru o poveste celebră ce urmează a fi transpusă pe porţelan pentru colecţia de iarnă, deja binecunoscută, „Spărgătorul de nuci”. „Mă inspiră arta decorativă art nouveau şi art deco, arta decorativă barocă, arhitectura barocă din Portugalia, în mod special forma bisericilor şi faţadele catedralelor din Portugalia şi nepoata mea, Clara”, spune Ana Wagner. „Ceea ce pot spune despre mine şi lucrările mele este că le fac cu mare dăruire, optimism şi mă străduiesc de fiecare dată să existe şi o componentă de umor sau ludic acolo”. Până la pictura pe porţelan a trecut prin tot soiul de etape. Pictură şi grafică de şevalet, gravură în metal, în lemn şi piatră. „În timpul facultăţii am decis să transpun o parte din lucrările mele de grafică pe obiecte funcţionale. Am ales iniţial faianţa şi ceramica, iar apoi am avut nevoie de un suport mult mai fin datorită lucrărilor de tip miniatural pe care le fac. Porţelanul este un suport ideal pentru imagini minuţios lucrate, pentru miniaturi”, crede Ana. „Acelaşi tip de imagine miniaturală se regăseşte şi pe bijuterii. Spre deosebire de obiectele funcţionale, prin bijuterie, cred că arta mea, arta Casei de creaţie Wagner, poate ajunge mult mai aproape de client. Bijuteria pe care o propun este atât bijuterie, cât şi o mică lucrare de artă, care, putem spune, că este înrămată într-o delicată montură de argint şi pietre preţioase şi semipreţioase”.

„Porţelanul este adus din fabricile din România, în special din Transilvania, deoarece acesta este cel mai potrivit pentru tehnica şi pentru culorile cu care pictăm noi, peste glazură. Aducem şi de la Limoges, din manufactura din Franţa, pentru unele piese deosebite“ (Ana Wagner)