Main menu

header

04-01-1de Elena Şerban

- În 1932, eroul apare pentru prima dată ca personaj de desene animate

Din America în Asia şi Africa, până în Australia şi chiar Oceania, nu există om care să nu fi auzit de Superman. Pentru prima dată, acest nume a apărut la 14 iunie 1938, într-un serial de... benzi desenate.

Tatăl, un canadian
Considerat cel mai popular supererou, Superman a fost creat iniţial ca personaj de desene animate de artistul canadian Joe Schuster şi de scriitorul american Jerry Siegel în anul 1932. Totuşi, abia în 1938, în revista de benzi desenate „Action Comics” apare o imagine a personajului ce va fi îndrăgit în toată lumea.
Personajul a ieşit în evidenţă la început prin costumul care a rămas nemodificat în toate filmele în care a apărut. Un costum albastru în majoritate, cu slip şi pelerină roşie, şi care avea marcat pe piept o uriaşă literă S. De la Superman.

Invidiat şi imitat pe întreaga planetă
Superman s-a născut pe planeta Krypton, din părinţi pământeni, primind numele de Kal-El. Superman a ajuns pe Pământ trimis de tatăl său, Jor El, din dorinţa de a-l salva de la moarte şi a fost crescut în Kansas, sub numele de Clark Kent, de o familie de fermieri. Datorită puterilor sale neobişnuite, tânărul Clark a ajuns să apere imaginarul oraş Metropolis, din Statele Unite ale Americii. Personajul cu care se lupta Superman era, de fiecare dată, Lex Luthor. În timpul liber, Superman lucra ca reporter la cotidianul „Daily Planet”.
Numele Clark Kent a fost ales după ce s-au combinat numele a doi actori celebri în perioada de dinainte de 1940. Clark Gable şi Kent Taylor, ce a apărut în peste 110 filme, culmea, nu foarte apreciate de publicul larg.

Superputerile unui supererou
Poate Superman nu ar fi fost atât de iubit de public dacă nu ar fi posedat nişte capacităţi ieşite din comun. Printre puterile sale se numără o forţă ieşită din comun (putea depăşi lejer un buldozer), o privire ce topea orice obiect, se putea deplasa cu uşurinţă prin aer şi auzea mai fin decât un liliac. Singura slăbiciune a lui Superman era kryptonita, o piatră rară provenită, culmea, chiar de pe planeta sa natală.

Un film ce a revoluţionat lumea
Inspiraţi din desenul animat, producătorii de la Hollywood au creat în 1978 un film iubit de toată lumea. Cu acelaşi nume ca desenele animate, filmul ce îl are ca personaj principal pe Superman, interpretat de Christopher Reeve, un actor necunoscut pe atunci, a înfierbântat minţile a generaţii de spectatori. Tineri sau bătrâni, americani, ruşi sau chinezi, toţi visau să aibă măcar pentru o zi puterile lui Superman. Producţia, realizată în 1979, a reprezentat un moment de cotitură în toate filmele SF de mai târziu. În rolul maleficului personaj Lex Luthor a fost ales Gene Hackman. Un alt actor apreciat la Hollywood, Marlon Brando, îl interpreta pe tatăl lui Superman. Actriţa Margot Kidder, în rolul invidiatei iubite a omului de pe planeta Krypton, Lois Lane, nu a fost prea apreciată de spectatorii din lumea întreagă.
În schimb, Cristopher Reeve a rămas cunoscut până la decesul său (paradoxal, paralizat, în scaun cu rotile!) cu supranumele Superman. Chiar dacă de-a lungul carierei sale a mai interpretat şi alte roluri.

Povestea continuă în seriale
Bazându-se pe filmul Superman, Hollywoodul a continuat povestea supereroului venit de pe planeta Krypton. Şi aşa a apărut „Smallville”, un serial de televiziune creat de Alfred Gough şi Miles Millar. Serialul de televiziune a fost iniţial difuzat de reţeaua The WB şi a avut premiera pe 16 octombrie 2001. Este cel mai longeviv serial bazat pe benzi desenate din istoria televiziunii. Serialul urmăreşte aventurile lui Clark Kent, care locuieşte în oraşul fictiv Smallville din Kansas, în perioada de dinainte de a deveni Superman.

Adorat de americani
Superman a fost iubit de americani şi pentru că a fost un fel de erou păzitor al lor vreme de mai bine de 70 de ani. Oricare ar fi fost pericolul ce ameninţa societatea la un moment dat, Superman era cel care lupta împotriva acestuia. Astfel, în anii ’30, marele erou ţinea piept crimei organizate, subiect de actualitate într-o ţară aflată sub influenţa lui Al Capone. Pe parcursul celui de-Al Doilea Război Mondial ajuta la vânzarea obligaţiunilor de război, iar în anii ’50 explora posibilele efecte dezastruoase ale progresului tehnologic. După Războiul Rece s-a renunţat la introducerea problemelor curente ale americanilor în aventurile eroului cu „S” auriu pe piept, povestea sa fiind concentrată pe războiul personal cu veşnicul inamic Lex Luthor. Dar nu puţini au fost cei care au sperat la un Superman în carne şi oase, care să apere SUA, în special după atacurile de la 11 septembrie 2001.

• Superman a apărut în cinci filme: „Superman I“, „Superman II“, „Superman III“, „Superman IV“ „The Quest for Peace“ şi „Superman revine“, în toate luptându-se cu Lex Luthor.
• Filmul „Superman revine“ a avut încasări de 200 de milioane de dolari doar în Statele Unite.
• Superman a fost ucis de Doomsday, salvând întreaga planetă.
• În februarie 2010, revista „Action Comics“, unde a apărut pentru prima dată personajul Superman, a fost vândută la licitaţie cu nu mai puţin de 1.000.000 de dolari.
• În ciuda faptului că este un personaj imaginar, Superman are şi în prezent propriul site pe internet.

04-01-2Pasiune dusă la extrem

Că Superman este iubit şi invidiat în toată lumea este dovedit şi de faptul că foarte mulţi oameni au vrut să îl imite pe eroul de pe planeta Krypton. Unul dintre aceştia, un filipinez, Herbert Chavez, a dus însă pasiunea pentru personajul din film la extrem. Bărbatul, în vârstă de 36 de ani, s-a supus la nu mai puţin de 20 de intervenţii chirurgicale pentru a semăna cât mai bine cu Superman. Prima intervenţie chirurgicală a avut loc pe când Herbert Chavez avea doar 20 de ani. Herbert, de profesie consilier pentru concursuri de frumuseţe, şi-a făcut implant la buze, şi-a mărit bărbia şi coapsele, a vrut să aibă gropiţă în bărbie şi un nas perfect drept, identic cu cel al lui Superman. Casa în care locuieşte Herbert în Manila este plină cu obiecte dedicate lui Superman: postere, costume, figurine, statui în mărime naturală şi benzi desenate. Filipinezul nu a reuşit, în ciuda numeroaselor intervenţii chirurgicale, să aibă şi superputerile lui Superman.